Welke fotografie bewerking stijl past bij jou?

Fotografie, Lightroom, Photoshop

Het vinden van een fotografiestijl is een ding, het vinden van een bewerking stijl is iets heel anders. Ik ben er al jaren mee bezig, en ik heb pas sinds een jaar of 2 het idee dat ik hem eindelijk gevonden heb. Je editing stijl is iets wat vaak heel veel tijd kost om te vinden. Je moet eerst weten wat je mooi vindt, en vervolgens moet je nog uitvinden hoe je dat eindresultaat ook daadwerkelijk behaald.

Er zijn een aantal dingen die mij geholpen hebben mijn edit stijl te vinden. Ik deel ze met je om jou ook verder op weg te helpen.

Wat is een bewerking stijl?

Je bewerking stijl (of in het engels, edit-style) is je manier van bewerken die je op al je foto’s toepast. De combinatie van je manier van fotografen en editen maakt een echte eigen stijl. Je fotografie stijl vinden en ontwikkelen is een hele klus die vaak jaren duurt en constant evolueert. Maar je edit stijl is minstens zo belangrijk! In feite gaan ze hand in hand.

Heel veel fotografen willen graag een specifieke edit stijl ontwikkelen zodat ze niet bij iedere fotoshoot weer opnieuw hoeven te gaan klooien met hun bewerkingen. En i’m with you, ook ik wilde graag een specifieke bewerking die op iedere foto werkte en zo voor eenheid zorgt in mijn beelden, en voor snelheid in mijn proces.

Welke verschillende stijlen zijn er?

Laten ik beginnen met het feit dat iedereen een unieke stijl heeft en niet alles in een hokje past, of hoeft te passen. Maar om het makkelijker voor je te maken om een richting te kiezen waarin je je wilt ontwikkelen, heb ik alle soorten edits onderverdeeld in 4 richtingen.

1 – Light & airy

De light & airy stijl is geinspireerd op Portra en Fuji film, analoge fotografie dus. De beelden zijn licht, fris, wat overbelicht en worden gekenmerkt door zachte kleuren. Vooral de groentinten zijn zacht en pasteltinten hebben de overhand.

De term ‘light & airy’ is een hele bekende in de Amerikaanse fotografiewereld. 

Ik schaar mijn eigen fotografiestijl voor portretten onder de light & airy stijl. 

2 – Dark & moody

Een andere hele bekende Amerikaanse stijl is de ‘dark & moody’ stijl. Eigenlijk het tegenovergestelde van de light & airy stijl. Deze beelden zijn donkerder, hebben diepere kleuren, en de toon bruin overheerst. 

Een stijl die op dit moment helemaal trendy is en steeds populairder wordt.

3 – Colorful met crushed blacks

Deze stijl bestaat niet ‘officieel’, als in, er is geen officiele term voor. Maar deze stijl zie je heel vaak bij landschapsfotografen. De landschappen barsten van de kleuren, en heel kernmerkend: er zijn geen echte pikzwarte tinten te vinden. De queen van deze stijl vind ik Renee Roaming.

‘Crushed blacks’ betekent dat je de zwarte tinten iets oplicht. Dat doe je door in Photoshop of Lightroom het meest linkerpunt in de curve wat naar boven te trekken. Zo veranderen de echte zwarte tinten in een soort donkergrijs. Dit maakt het hele beeld wat zachter. 

Een stijl waar ik groot fan van ben en die ik zelf ook graag gebruik in mijn landschappen. 

4 – Dromerig

Ik hoef jullie waarschijnlijk niet te zeggen dat dit jarenlang mijn stijl is geweest voor ik verschoof naar light & airy!

De dromerige sfeer kenmerkt zich door zachte tinten, pasteltinten, en: het toegevoegde zonnetje of andere lichtbron.

Mijn fotografie carriere is begonnen met deze stijl en jarenlang bouwde ik mijn bedrijf op basis van deze editing stijl. Nog steeds bewerk ik mijn paarden- en hondenfoto’s graag in de dromerige stijl, gemixt met een beetje light & airy.

Hoe vind je je eigen stijl?

Waarschijnlijk is het je al opgevallen: ik gebruik eigenlijk heel veel stijlen door elkaar. En dat is dus ook precies hoe je je eigen stijl ontwikkelt. Door van iedere stijl die jij mooi vindt een beetje te pakken, hiermee te experimenteren en zo tot een mix te komen die echt bij jou past.

Maar goed, dat is makkelijker gezegd dan gedaan, natuurlijk. Hierbij dus een aantal tips om te gebruiken:

1 – Sla alle foto’s die jij mooi vindt op Instagram of Pinterest

Een van mijn favoriete manieren om je eigen stijl te finetunen is om op zoek te gaan naar werk van anderen waar jij helemaal verliefd op bent. 

Kijk eens wat voor soort foto’s jij vaak op slaat. Zijn ze vaak heel kleurrijk? Of allemaal juist heel erg licht en fris? Dit laat je zien waar jij je prettiger bij voelt en wat jouw voorkeuren zijn.

Zorg er natuurlijk wel voor dat je iemand niet 1 op 1 na gaat doen, maar dat je inspiratie haalt uit deze beelden. 

2 – Probeer je foto’s in verschillende stijlen te editen en vergelijk ze 

Iets wat ik aan het begin van mijn omslag van dromerig naar light & airy vaak heb gedaan is mijn foto’s verschillende soorten bewerkingen geven. In Lightroom kun je dat makkelijk doen door ‘maak virtuele kopie’ te klikken voor je foto. Zo maak je dus een kopie van je foto die je opnieuw kunt bewerken.

Je kunt je foto’s verschillende bewerkingen geven en deze dan onderling vergelijken. Dit kan je helpen om je favoriete stijl te vinden!

3 – Schaf verschillende presets aan in diverse stijlen

De makkelijkste en snelste manier is om verschillende stijlen presets aan te schaffen. Presets zijn pre-made bewerkingen voor Lightroom. Zo kun je met 1 klik op de knop bekijken hoe verschillende bewerkingen op jouw foto staan.

Ik heb bewerkingen in 2 stijlen.

Dark & moody stijl

Light & airy stijl

Zo kun je direct ontdekken welke stijl beter bij jou past!

Het leuke van presets is dat je ook kunt zien hoe de bewerking in elkaar zit. Bekijk de schuifjes, pas de bewerking aan naar jouw unieke smaak en sla vervolgens de preset opnieuw op, met jouw aanpassingen. Zo creëer je eigen presets, gebaseerd op de stijl die jij het mooist vindt met jouw eigen persoonlijke touch.

Conclusie

Je eigen bewerking stijl vinden is iets wat veel tijd kost. Het is een constant proces, en het is nooit helemaal af. En dat geeft ook helemaal niet! Maar het is een stuk prettiger werken als je eenmaal een fijne preset hebt ontwikkeld die bij elke shoot prachtig staat. Het zorgt voor een rustige uniforme stijl, en het scheelt je ongelooflijk veel tijd.

Welke stijl spreekt jou het meest aan?

Altijd op de hoogte blijven?

Meld je aan voor Let's Update en ontvang leuke kortingen, nieuwtjes en updates!

AANMELDEN >

Lightroom presets

Van een dromerige sfeer tot een zachte, frisse bewerking: met deze presets tover jij ze in no-time op je foto!

de Fotografie Academy

De niet-technische fotografiecursus waarna jij nooit meer op de automatische stand fotografeert!

Fotografie e-books

E-mail templates, posing guides, of een fotografie handboek voor beginners? Download diverse e-books in de shop!

kies je eigen product

GA NIET WEG ZONDER JE GRATIS PRESET!

wacht...!

Probeer een gratis frisse en lichte preset uit het Light & Airy Preset Package voor Adobe Lightroom CC & Mobile!

DOWNLOAD

Meld je aan voor

Let's update

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste blogs, producten, cursussen en meer!