Lightroom voor dummies – minicursus

Lightroom, Photoshop, Tutorials

vording lr

Lightroom is echt een geweldig bewerkingsprogramma, maar je moet wel weten hoe je het moet gebruiken. Als je het programma voor het eerst opent kun je je wel eens doodschrikken van al die schuifjes en knopjes. Maar! Er is hoop, want vandaag krijg je een spoedcursusje Adobe Lightroom!

Ik behandel maar een deel van Lightroom, namelijk de opties waarvan ik denk die je echt nodig hebt. Ik laat je de delen zien die ik vrijwel bij elke bewerking gebruik.

Het Importeren

Als je Lightroom opent is onderstaand scherm het eerste wat je ziet. Links staan alle foto’s in mapjes die je al eens geïmporteerd hebt. Je kunt bij bestand –> foto’s importeren nieuwe foto’s importeren om te bewerken.

openingsscherm

Schermafbeelding 2014-01-28 om 20.06.37

Als je foto’s wil importeren krijg je links een selectie van je mappen te kiezen waar je je foto’s uit kunt selecteren. Vervolgens kun je op ‘importeren’ klikken.

Schermafbeelding 2014-01-28 om 20.07.27

Als je een foto selecteert en doorklikt naar ‘ontwikkelen’ kun je aan de slag met het bewerken van je foto’s!

Het bewerken

bewerkingsscherm
Dit is hoe het bewerkingsscherm eruit ziet. Links heb je je een kleine weergave van je foto staan, met rechts boven ‘passend’, ‘vullen’ en een paar inzoom mogelijkheden Met waardes als 1:1 en 1:4 kun je je foto een bepaalde hoeveelheid in- of uitzoomen.
In het midden is je foto te zien die je aan het bewerken bent, en hier rechts van alle tools. Ik heb sommige tabjes dicht staan, dit zijn de tabjes die ik nooit gebruik. Ik neem ze één voor een met je door.

Tabbladen

Allereerst het tabblaadje ‘standaard’. Dit is de belangrijkste. Hier kun je de belichting aanpassen, de helderheid en verzadiging aanpassen, en de witbalans wijzigen. Dit doe je door het schuifje te verschuiven.
Schermafbeelding 2014-01-28 om 20.11.56

Het volgende tabje is ‘kleurtint curven’ Deze is ongeveer hetzelfde als de curve in Photoshop, alleen met iets minder mogelijkheden. Bij de gewone curven kun je het licht aanpassen, en klik je op het curve vierkantje rechts onder, kun je de kleuren aanpassen. Ik doe hier nooit heel veel mee, ik vind de curven in Photoshop een stuk fijner werken. Het enige wat ik er wel eens mee doe is de ‘donkere tinten’ iets naar links schuiven voor net even wat meer contrast.
Schermafbeelding 2014-01-28 om 20.12.29

Vervolgens komen er 2 tabjes die je als beginner mag overslaan. Dit zijn HSL/Kleur/Zwart-wit en geplitste tinten. Deze tabjes werken echt per kleur, zo kun je bijvoorbeeld alle rood tinten in je foto aanpassen. Handige optie, maar niet zo zeer meteen nodig als beginner en voor kleine bewerkingen.

Bij details kun je verscherpen, een hele fijne tool in Lightroom! Bij het schuifje ‘verscherpen’ kun je kiezen hoe veel je je foto wil verscherpen.
De radius bepaald de breedte van de verscherping. Hier hoef je verder niet zoveel over na te denken, deze kun je het beste gewoon op 1 laten staan.
Bij details kun je bepalen hoeveel details je wil terughalen, of extra wil laten zien. Hiermee moet je niet overdrijven. Je kunt hem gewoon op 25 laten staan, deze waarde werkt meestal prima.
De masker tool zoekt zelf naar plekken die hij meer verscherpt dan andere plekken. Als je de ‘alt’ toets ingedrukt houd terwijl je schuift kun je zien welke plekken hij selecteert.

Vervolgens de ruisreductie! Hiermee kun je de ruis verminderen in je foto, wat helaas wel vrijwel altijd wat gevolgen heeft voor je scherpte. Door luminantie naar rechts te schuiven verwijder je de ruis. Door details weer toe te voegen krijg je weer wat scherpte terug, evenals met contrast. Het balkje eronder, kleurtint, werkt het zelfde, maar dan voor de kleurruis.

Schermafbeelding 2014-01-28 om 20.13.26

Hierna komt het balkje ‘lenscorrecties’. Dit is nog een balkje dat ik nooit gebruik en je niet echt nodig hebt (naar mijn mening).

We gaan door naar effecten! Een geliefd tabje bij mij. Hier kun je namelijk vignettering toevoegen, die donkerdere randen om je foto heen. Met het aangeven van een middelpunt, ronding, en hoeveelheid kun je de vignettering precies naar je wens maken. De optie ‘korrel’ had naar mijn mening beter onder het vorige kopje gekund, want hiermee voeg je ruis toe. Deze gebruik ik nooit.Schermafbeelding 2014-01-28 om 20.13.46

Onder het tabje ‘effecten’ zit nog één tabje, ‘camera kalibratie’. Deze gebruik ik ook nooit, en heb ik dus lekker dicht staan.

Andere tools

Maar buiten deze tabjes zijn er nog meer tools. Deze kun je boven de tabjes vinden.
Schermafbeelding 2014-01-30 om 15.08.52
We zien hier uitsnijden, vlekken verwijderen, rode ogen verwijderen, graduatie filter, radiaalfilter, en de brush.

Allereerst de uitsnijtool. Hier kun je je foto mee uitsnijden en, 3 hoeraatjes voor Lightroom, ook weer terug brengen naar het originele formaat. Hoe handig is dát?!

De tool ernaast is om kleine vlekjes te verwijderen. Nu zou ik je wel aanraden dit in Photoshop te doen. Lightroom doet erg z’n best maar is er nou niet bepaald een genie in. Het werkt wel handig voor kleine vlekjes op je lens of op je model.
De tool ernaast, rode ogen verwijderen, spreekt denk ik wel voor zich.

Dan krijgen we het graduele filter! Een van mijn favorieten. Hiermee kun je een bewerking kiezen (belichting, schaduwen, kleur, wat je maar wil) en deze voor de helft over je foto heen slepen. Deze tool is echt ideaal voor landschappen. Als je het filter selecteert, vervolgens ‘belichting’ selecteert, deze iets naar beneden schuift, en over de lucht heen sleept, dan is het gewoon net alsof je een echt graduatiefilter hebt gebruikt tijdens het fotograferen! Maar dan zonder filter. Ideaal. Zorg er wel voor dat je lucht niet overbelicht is. Lightroom kan veel, maar iets wat overbelicht is op een natuurlijke manier terughalen, dat gaat hem niet worden.

De volgende tool, radiaal filter, is ook erg leuk. Het werkt eigenlijk hetzelfde als het graduele filter, maar dan in een rondje. Ook een leuke manier om vignettering toe te voegen.

En dan de brush! Deze werkt hetzelfde als bij Photoshop. Je klikt op de brush, selecteert een bewerking, en verven maar! Zo kun je bijvoorbeeld ogen meer contrast geven, of een grijze lucht blauw verven.

Ik heb nu ongeveer alle bewerkingstools met je doorgenomen! Als je klaar bent met bewerken, ga je naar bestand –> exporteren. Nu kun je kiezen waar je je foto wilt plaatsen.
Schermafbeelding 2014-01-30 om 15.18.12

Het zijn best flink wat opties. Welke jouw voorkeur hebben is natuurlijk persoonlijk.  Ik wil graag mijn bewerkte foto’s in dezelfde map hebben als de map waar het origineel instaat, als een kopie. Omdat ik vaak een hele serie bewerk wil ik er graag een nummertje voor hebben. Dat kun je kiezen bij ‘naam wijzigen in’. Het nummer vul ik dan elke keer in bij ‘beginnummer’. Zo krijg je ze mooi op een rijtje.
Als je nog iets naar onder scrolt kun je aangeven of je hem als JPEG of iets anders wil opslaan.

En dit waren de basics van Adobe Lightroom! Natuurlijk zijn er nog veel meer opties en mogelijkheden, maar dit zijn de belangrijkste. Ik hoop dat jullie hiermee een stuk verder komen en Lightroom met plezier gaan gebruiken!

Altijd op de hoogte blijven?

Meld je aan voor Let's Update en ontvang leuke kortingen, nieuwtjes en updates!

AANMELDEN >

nabewerking

Producten om jou te helpen met fotografie &

Presets

Cursussen

E-books

Meld je aan voor

Let's update

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste blogs, producten, cursussen en meer!