Hoe vind je je eigen fotografie stijl?

Algemeen, Fotografie

Het vinden van een eigen stijl is een van de moeilijkste dingen binnen fotografie. Ik probeer al jaren van alles uit en nog steeds heb ik niet het idee dat ik écht een hele uniforme stijl heb. Er zijn veel elementen die altijd terug komen, maar ik wissel haast iedere shoot nog van presets die ik gebruik en ook mijn technieken blijven veranderen. En dat is ook oké, een stijl hoeft niet per se altijd binnen de lijntjes te blijven, zolang de grote lijnen maar consistent zijn. Maar voor je van je eigen stijl afwijkt, moet je hem natuurlijk wel eerst hebben.

Een eigen stijl is niet iets wat je ineens ‘hebt’. Het is meer iets wat ontstaat, wat komt. Er is geen specifiek moment waarop je zult denken ‘Oooh, daar is ‘ie dan, mijn eigen stijl!’. Na heel veel shoots zul je zeer waarschijnlijk vanzelf een overeenkomst in je foto’s ontdekken en dan weet je dat je je eigen stijl gevonden hebt.

Maar goed, nu is dat natuurlijk niet zo’n praktisch antwoord, dus ik ga je meer tips geven. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het proces van het vinden van je eigen stijl te versnellen.

Fotografeer heel veel

Tja, open deur natuurlijk. Maar wel belangrijk! Hoe meer je fotografeert, hoe beter je leert kijken, leert werken met het licht, en leert wat voor jou fijn werkt. Heel veel fotograferen is echt key als je je eigen stijl wilt vinden.

Zoek naar patronen

Leg eens al je shoots naast elkaar. Wat komt er overeen? Gebruik je een bepaalde compositie telkens weer opnieuw? Zijn je foto’s altijd fris? Of misschien juist wat donkerder? ls je eenmaal een patroon hebt gezien, kun je deze vaker bewust gaan gebruiken.

Een patroon wat ik bijvoorbeeld veel bij mezelf terug zie zijn de foto’s waarbij het model lachend naar beneden kijkt en intussen haar haren mooi langs haar gezicht wapperen. Mijn favoriete pose die ik elke shoot weer laat terug komen! En dus echt een beeld wat typisch past bij mijn stijl.

Herhaal wat je mooi vond bij eerdere shoots

Ook als je nog niet per se een patroon ziet, maar wel kunt aanwijzen wat je telkens mooi vind in je eigen foto’s, kun je dit gebruiken. Vond je de shoots waarin je toevallig met tegenlicht werkte allemaal prachtig? Probeer dat dan vaker te doen!

Doe shoots die bij jou passen

Het is handig om alleen dingen te fotograferen die bij jou passen als je op zoek bent naar je eigen stijl. Ben jij er net achter gekomen dat je hele zachte, frisse foto’s prachtig vind, is het niet handig om daarna een fotoshoot met een motorbende te doen. Bij wijze van spreken.
Dan kun je beter kijken naar newborn fotografie, bruiloften, loveshoots of kinderen. Wat dan ook maar bij jouw wensen past!

Imiteer niet, maar laat je vooral inspireren

Het is heel verleidelijk, I know. Je ziet iets bij een ander, en je denkt ‘Oh mijn god ik heb het DAT wil ik’. Vervolgens probeer je je foto’s weken lang precies zo te maken als die andere fotograaf. Wat natuurlijk niet lukt, want je weet niet precies hoe hij of zij die foto’s gemaakt heeft. En dat levert frustraties op. Na een paar weken kom je weer een andere fotograaf tegen die óók iets moois heeft, en vervolgens probeer je dat weer na te maken.

Je snapt het misschien zelf al wel, dit werkt niet echt. Buiten dat, als je imiteert ben je weer niet uniek en mis je juist het punt van een eigen stijl. Je kunt beter een moodboard maken van alle fotografen die jij heel erg goed vind, en je door hen allen laten inspireren. Pinterest is hier natuurlijk helemaal perfect voor.

Laat het los

Soms weet je het even niet meer en kan het je een wanhopig gevoel geven dat je dat ‘aha’ gevoel maar niet vindt. Dat geeft helemaal niks! Je bent niet de enige, en het hoort er helemaal bij.

Ook als je je eigen stijl wel al hebt gevonden en je je aan het ontwikkelen bent zul je dit tegen komen. Dan heb je net een beetje feeling gekregen voor alle loveshoots, en vervolgens krijg je een heel ander onderwerp voor je lens. Dan merk je dat die stijl die je gebruikte misschien ineens helemaal niet meer werkt. Laat je hier niet door ontmoedigen. Probeer gewoon telkens weer creatief te zijn en doen wat je op dat moment goed vindt.

Geef het tijd

Eigenlijk is dit waar alles om draait. Je moet het wat tijd geven. Je zult niet op een dag wakker worden met een compleet eigen stijl. Het is een langzaam proces, wat misschien wel jaren kost, en wat je lekker de tijd moet geven. Ga er niet al te hard naar op zoek, maar laat het naar je toe komen.

Een eigen stijl vind je niet, een eigen stijl vind jou.

En zo is het maar net.

Altijd op de hoogte blijven?

Meld je aan voor Let's Update en ontvang leuke kortingen, nieuwtjes en updates!

AANMELDEN >

Lightroom presets

Van een dromerige sfeer tot een zachte, frisse bewerking: met deze presets tover jij ze in no-time op je foto!

de Fotografie Academy

De niet-technische fotografiecursus waarna jij nooit meer op de automatische stand fotografeert!

Fotografie e-books

E-mail templates, posing guides, of een fotografie handboek voor beginners? Download diverse e-books in de shop!

kies je eigen product

GA NIET WEG ZONDER JE GRATIS PRESET!

wacht...!

Probeer een gratis frisse en lichte preset uit het Light & Airy Preset Package voor Adobe Lightroom CC & Mobile!

DOWNLOAD

Meld je aan voor

Let's update

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste blogs, producten, cursussen en meer!