Hello you!

Op deze blog help ik jou een betere fotograaf te worden met behulp van tutorials én allerlei producten. Have fun! 
X Marit

Algemeen

Photoshop

Tutorials

Camera's en objectieven

Fotografie

Inspiratie

Travel

Persoonlijk

Ondernemen

All

Lightroom

14566363_1287196064653540_5817129128876914265_o

Een eigen stijl is natuurlijk iets wat elke fotograaf wil. Maar hoe ontwikkel je nou zo’n stijl die helemaal eigen is en bij jou past?

Hoe je tot je eigen stijl komt verschilt natuurlijk per persoon. De ene persoon heeft aan het begin al meteen een eigen stijl te pakken, bij de andere persoon kost het jaren van fotograferen voor er een duidelijke stijl ontstaat. Of het nou lang of kort duurt, een eigen stijl is wel essentieel als fotograaf. Zeker in deze tijd, waarin iedereen ‘fotograaf’ is, is het belangrijk dat je er uit springt met een eigen, unieke stijl.

Fotografeer heel veel

Heeeeeeeel veel! Hoe meer je fotografeert, hoe beter je leert kijken, leert werken met het licht, en leert wat voor jou fijn werkt. Heel veel fotograferen is echt key als je je eigen stijl wilt vinden.

Vind patronen

Leg eens al je shoots naast elkaar. Wat komt er over een? Gebruik je een bepaalde compositie bijna altijd? Zijn je foto’s altijd fris? Of misschien juist wat duister? ls je eenmaal een patroon hebt gezien, kun je deze vaker bewust gaan gebruiken.

Herhaal wat je mooi vind

Ook als je nog niet per se een patroon ziet, maar wel kunt aanwijzen wat je telkens mooi vind in je eigen foto’s, kun je dit gebruiken. Vond je de shoots waarin je toevallig met tegenlicht werkte allemaal prachtig? Probeer dat dan vaker te doen!

14711138_1281977135175433_3875661521444956879_o

Fotografeer wat jij mooi vindt

Het is wel zo handig om alleen dingen te fotograferen die bij jou passen, als je op zoek bent naar je eigen stijl. Ben jij er net achter gekomen dat je hele zachte foto’s prachtig vind, is het niet handig om daarna een fotoshoot met een motorbende te doen, bij wijze van spreken. Dan kun je beter kijken naar newborn fotografie, bruiloften, loveshoots of kinderen. Wat dan ook maar bij jou past!

Imiteer niet, maar laat je inspireren

Het is heel verleidelijk, I know. Je ziet iets bij een ander, en je denkt ‘Oh mijn god dat wil ik’. Vervolgens probeer je je foto’s weken lang precies zo te maken als die andere fotograaf, wat natuurlijk niet lukt, en dat levert frustraties op. Na een paar weken kom je weer een andere fotograaf tegen die óók iets moois heeft, en vervolgens probeer je dat weer na te maken.

Je snapt het misschien zelf al wel, dit werkt niet echt. Buiten dat, als je imiteert ben je weer niet uniek en mis je juist het punt van een eigen stijl. Je kunt beter een moodboard maken van alle fotografen die jij heel erg goed vind, en je door hen allen laten inspireren.

15591040_1348976821808797_1938047111353133735_o

Soms weet je het even niet meer

En dat geeft helemaal niks! Ik zit nu een beetje in zo’n moment. Ik zit tussen twee stijlen in. Mijn dierenfoto’s wil ik lekker kleurrijk, zacht en vibrant. Maar mijn portretten wil ik wat volwassener, frisser en romantischer. Ik merk dat er een steeds groter verschil komt tussen mijn dieren foto’s en portretfoto’s. Niet per se heel erg, maar wel iets wat ik eigenlijk niet wil.

Ook als je je eigen stijl aan het ontwikkelen bent zul je dit tegen komen. Dan heb je net een beetje feeling gekregen voor alle loveshoots, en vervolgens krijg je een heel ander onderwerp voor je lens, en merk je dat die stijl die je gebruikte ineens helemaal niet meer werkt. Laat je hier niet door ontmoedigen, maar probeer gewoon lekker verder tot je iets vind wat met veel verschillende foto’s werkt.

Geef het tijd

Eigenlijk is dit waar alles om draait. Je moet het wat tijd geven. Je zult niet op een dag wakker worden met een compleet eigen stijl. Het is een langzaam proces, wat misschien wel jaren kost, en wat je lekker de tijd moet geven. Ga er niet al te hard naar op zoek, maar laat het naar je toe komen. Nu klinken we wel heel zweverig he? 😉

Je eigen stijl ontwikkelen

Algemeen, Fotografie

February 23, 2017

blogs

Let’s Get Better #3 – Ik beoordeel jullie foto’s!

Let’s Focus: de pocket editie is uit!

Alles over het histogram

YAY, I'm IN!

In 5 uitgebreide video's ga ik jou alles vertellen over personal branding. 
Meld je gratis aan en begin met werken aan jouw bedrijf!

New!

  1. Ton de V

    February 23rd, 2017 at 12:18 pm

    Leuk stuk, treffend.

Laat een reactie achter!

follow me

@marit.hilarius

%d bloggers like this: