Lightroom

Het verschil tussen Lightroom Classic, CC en Mobile

February 13, 2020

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Als fotograaf ken je het bewerkingsprogramma Lightroom vast wel. Hiermee kun je hele fotoshoots binnen no time selecteren en bewerken. Lightroom staat bekend om het werken met presets. Doe jij dat ook, kijk dan zeker even naar deze collecties.

Nu heeft Lightroom inmiddels meerdere versies die eigenlijk allemaal heel erg op elkaar lijken en voor veel verwarring zorgen. Vandaag leg ik je uit welke versies er allemaal zijn, wat de verschillen zijn en welke het beste bij jou past.

Lightroom Classic CC

De eerste en ‘originele’ versie van Lightroom is Lightroom Classic CC. Sinds de nieuwe Lightroom CC is Lightroom Classic CC omgedoopt tot Lightroom Classic. Snap je het nog?

Adobe Lightroom Classic
Foto door Adobe

Lightroom Classic is gemaakt voor desktop en is gefocust op het importeren, organiseren en bewerken van je foto’s. Je kunt allerlei bestandsformaten verwerken, zoals JPG, RAW, PNG, DNG, TIFF en PSD bestanden. Je kunt met behulp van presets meerdere foto’s tegelijk aanpassen om snel hele fotoshoots te bewerken. Dit is de versie van Lightroom die je gewend bent als je Lightroom al jaren gebruikt.

Lightroom CC

Lightroom CC is heel vergelijkbaar met Lightroom Classic, maar is het niet hetzelfde. Het programma is helemaal opnieuw gebouwd en ontworpen en ziet er daarom ook net even wat anders uit.

Anywhere editing.
Foto door Adobe

Het grootste verschil is dat Lightroom Classic vooral voor desktop gebruik is gemaakt, en CC gemaakt is voor de cloud. Je foto’s worden niet opgeslagen op je computer, maar in de Adobe Cloud, zodat je er overal toegang tot hebt.

Je kunt nog steeds foto’s bewerken, maar niet helemaal op dezelfde manier. Alles is net wat versimpeld en beknopter. Je kunt ook veel van je presets blijven gebruiken, maar niet alle presets vanuit Lightroom Classic zullen werken in Lightroom CC.

Lightroom Mobile

De naam van Lightroom Mobile verraadt het al een beetje. Lightroom Mobile is de mobiele versie van Lightroom CC. Niet de mobiele versie van Lightroom Classic, dus. In de app kun je in principe dezelfde bewerkingen uitvoeren als in de desktop versie van Lightroom CC.

Inspirational content.
Foto door Adobe

Wat betaal je voor de verschillende versies van Lightroom?

 1. Lightroom CC – €12,09 per maand
  Je krijgt Lightroom CC + 1 TB aan opslag.
 2. Fotografiepakket 1 (photography plan) – €12,09 per maand
  Lightroom CC + Lightroom Classic + Adobe Photoshop + 20 GB aan opslag
 3. Fotografiepakket (photography plan) – €24,19
  Lightroom CC + Lightroom Classic + Adobe Photoshop + 1 TB aan opslag
 4. Creative Cloud abonnement – €60,49 per maand
  Alle Adobe programma’s

Je kunt dus enkel nog een abonnement aanschaffen als je Lightroom wilt gebruiken.

De abonnementen vind ik maar ingewikkeld en raar samen gesteld. 20 GB is heel erg weinig voor een cloud based bewerkingsprogramma. Ik schiet op bruiloften geheugenkaartjes van 16 GB vol aan RAW foto’s. Mijn Lightroom CC zou dan dus met 2 bruiloften al vol zitten. Zelfs 1 TB vind ik heel erg weinig voor zo’n dienst.
Als professionele fotograaf vraag ik me dus af hoe nuttig Lightroom CC daadwerkelijk is.

Welke Lightroom is geschikt voor jou?

Als je het fotografie pakket aanschaft krijg je toegang tot allebei de programma’s. Je kunt ze samen gebruiken, maar dat is vragen om verwarring. Je krijgt dan foto’s in Lightroom Classic die allemaal op je desktop staan, samen met foto’s uit Lightroom CC, die alleen in de cloud staan. De kans op dubbele foto’s en per ongeluk gewiste foto’s is groot.

Als je graag cloud based werkt en slechts af en toe wat foto’s wil bewerken als hobby, dan is Lightroom CC ideaal. Overal beschikking tot je foto’s, snel en makkelijk bewerken, niets ingewikkelds.

Maar ben je fotograaf, dan zou ik absoluut bij Lightroom Classic blijven. Hier heb je alle functies tot je beschikking, heb je geen maximum aan het aantal foto’s dat je op wilt slaan en kun je alle presets blijven gebruiken.

Heb je al een los pakket (Lightroom 5/6)?

Heb je eerder een losse versie van Lightroom gekocht? Dan zul je waarschijnlijk niet meer kunnen updaten. Adobe heeft aangekondigd dat er geen nieuwe losse Lightroom versie meer verkocht zal worden. Na verloop van tijd zullen niet al je presets meer werken en zul je ook niet meer alle soorten RAW’s kunnen bewerken.

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius