Welke instellingen gebruik je bij groepsfoto’s?

Fotografie

Groepsfoto’s maken is lastig. Niet alleen moet iedereen er leuk op staan, maar ze moeten er ook scherp opstaan. Welke instellingen moet je gebruiken om verzekerd te zijn van scherpe groepsfoto’s? Ik vertel het je!

Meer tips over families fotograferen: Posing Guide voor familieshoots

Maak het jezelf makkelijk

Door iedereen op één lijn neer te zetten kun je een beetje valsspelen. Scherptediepte werkt namelijk met diepte. Als je op een voorwerp dichtbij scherp stelt, zal iets wat daar ver achter staat onscherper worden.

Als niemand achter elkaar staat op je groepsfoto’s, kan er ook niemand onscherp worden!

Zorg dat het verschil in afstand tussen elk familielid of lid van de groep en jou hetzelfde is. Dat kan door iedereen naast elkaar te zetten. Wordt de rij dan heel erg lang, dan kun je er voor kiezen om twee rijen te maken, waarbij iedereen dicht tegen elkaar aan staat. Zo hou je de diepte zo klein mogelijk en heb je ook het minst last van scherptediepte.

Iedereen staat op één rij, dus er is geen diepte in de groep. Zo kan er ook geen scherptediepte onstaan.

Hoe moet je scherpstellen?

Bij grote groepen is het essentieel om zelf je scherpstelpunt te kiezen. Als je het de camera zelf laat uitzoeken dan gaat het geheid mis. Dit is typisch een van de instellingen die je zelf in de hand wilt hebben.

Kijk door je viewfinder en kies voor een van de middelste scherpstelpunten. Deze geeft je vaak de beste kans op goede scherpte. Kies voor een persoon die ongeveer in het midden van je groep mensen staat. Scherptediepte loopt namelijk 1/3e naar voren en 2/3 naar achteren.

Als je met meerdere rijen mensen werkt, kies dan iemand die in het midden staat om op scherp te stellen. Of ietsjes voor het midden als je met nóg meer rijen werkt.

Welk diafragma moet je kiezen?

Het is natuurlijk mooi om een onscherpe achtergrond te kunnen creëren in je foto’s. In familiefoto’s is dat echter wat lastiger. Als je werkt met grote diafragma’s (zoals f/2.8) dan heb je grote kans dat er mensen onscherp worden.

Kies je voor een kleiner diafragma, dan is de kans groter dat iedereen scherp op de foto staat. Iets minder mooi misschien, maar wel verzekerd van scherpe gezichten. Maar welk diafragma moet je dan kiezen?

Er is geen gouden regel die altijd werkt, maar je kunt uit gaan van de volgende startpunten:

  • 2 rijen mensen: f/5.0
  • 3 rijen mensen: f/6.3
  • 4 rijen mensen: f/8.0

Start hier, en bekijk je foto’s even goed op je scherm. Zoom in op alle rijen en bekijk of je tevreden bent met de scherpte. Zie je toch nog onscherpe gezichten? Maak je diafragma dan iets kleiner (groter getal).

Zoom wat minder in

Als je met een objectief als de 70-200mm f/2.8 werkt maak je het jezelf erg moeilijk door op 200 millimeter te fotograferen. Hoe meer je inzoomt, hoe kleiner je scherptediepte gebied wordt. Een grote groep scherp op de foto krijgen is dan ook veel moeilijker! Zeker als ze achter elkaar gaan staan.

Fotograferen met een je standaard kitlens of een objectief van bijvoorbeeld 30mm of 50mm is veel makkelijker bij grote groepen. Zelfs groothoeken kunnen heel fijn werken.

Hoe krijg je toch nog een onscherpe achtergrond?

Wij fotografen willen natuurlijk altijd weer die onscherpe achtergrond in onze beelden. Met een diafragma van f/8.0 is dat lastig, maar het kan nog steeds. Zorg dat de afstand tussen de achtergrond en je groep zo groot mogelijk is. Zo maak je het meest gebruik van de scherptediepte.

Samenvatting

  • Maak je groep zo ‘ondiep’ mogelijk door mensen zo veel mogelijk naast elkaar te laten staan
  • Houd rekening met je diafragma, liever iets te klein dan te groot
  • Plaats veel afstand tussen de achtergrond en je modellen

Helemaal voorbereid jouw familie shoot starten?

Download dan de gratis checklist voor een succesvolle familie fotoshoot! Hierin vertel ik je alles wat je echt niet mag vergeten voordat jij aan je familieshoot gaat beginnen.

Altijd op de hoogte blijven?

Meld je aan voor Let's Update en ontvang leuke kortingen, nieuwtjes en updates!

AANMELDEN >

Lightroom presets

Van een dromerige sfeer tot een zachte, frisse bewerking: met deze presets tover jij ze in no-time op je foto!

de Fotografie Academy

De niet-technische fotografiecursus waarna jij nooit meer op de automatische stand fotografeert!

Fotografie e-books

E-mail templates, posing guides, of een fotografie handboek voor beginners? Download diverse e-books in de shop!

kies je eigen product

GA NIET WEG ZONDER JE GRATIS PRESET!

wacht...!

Probeer een gratis frisse en lichte preset uit het Light & Airy Preset Package voor Adobe Lightroom CC & Mobile!

DOWNLOAD

Meld je aan voor

Let's update

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste blogs, producten, cursussen en meer!