Fotografie

Welke instellingen gebruik je bij groepsfoto’s?

June 4, 2020

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Groepsfoto’s maken is lastig. Niet alleen moet iedereen er leuk op staan, maar ze moeten er ook scherp opstaan. Welke instellingen moet je gebruiken om verzekerd te zijn van scherpe groepsfoto’s? Ik vertel het je!

Meer tips over families fotograferen: Posing Guide voor familieshoots

Maak het jezelf makkelijk

Door iedereen op één lijn neer te zetten kun je een beetje valsspelen. Scherptediepte werkt namelijk met diepte. Als je op een voorwerp dichtbij scherp stelt, zal iets wat daar ver achter staat onscherper worden.

Als niemand achter elkaar staat op je groepsfoto’s, kan er ook niemand onscherp worden!

Zorg dat het verschil in afstand tussen elk familielid of lid van de groep en jou hetzelfde is. Dat kan door iedereen naast elkaar te zetten. Wordt de rij dan heel erg lang, dan kun je er voor kiezen om twee rijen te maken, waarbij iedereen dicht tegen elkaar aan staat. Zo hou je de diepte zo klein mogelijk en heb je ook het minst last van scherptediepte.

Iedereen staat op één rij, dus er is geen diepte in de groep. Zo kan er ook geen scherptediepte onstaan.

Hoe moet je scherpstellen?

Bij grote groepen is het essentieel om zelf je scherpstelpunt te kiezen. Als je het de camera zelf laat uitzoeken dan gaat het geheid mis. Dit is typisch een van de instellingen die je zelf in de hand wilt hebben.

Kijk door je viewfinder en kies voor een van de middelste scherpstelpunten. Deze geeft je vaak de beste kans op goede scherpte. Kies voor een persoon die ongeveer in het midden van je groep mensen staat. Scherptediepte loopt namelijk 1/3e naar voren en 2/3 naar achteren.

Als je met meerdere rijen mensen werkt, kies dan iemand die in het midden staat om op scherp te stellen. Of ietsjes voor het midden als je met nóg meer rijen werkt.

Welk diafragma moet je kiezen?

Het is natuurlijk mooi om een onscherpe achtergrond te kunnen creëren in je foto’s. In familiefoto’s is dat echter wat lastiger. Als je werkt met grote diafragma’s (zoals f/2.8) dan heb je grote kans dat er mensen onscherp worden.

Kies je voor een kleiner diafragma, dan is de kans groter dat iedereen scherp op de foto staat. Iets minder mooi misschien, maar wel verzekerd van scherpe gezichten. Maar welk diafragma moet je dan kiezen?

Er is geen gouden regel die altijd werkt, maar je kunt uit gaan van de volgende startpunten:

  • 2 rijen mensen: f/5.0
  • 3 rijen mensen: f/6.3
  • 4 rijen mensen: f/8.0

Start hier, en bekijk je foto’s even goed op je scherm. Zoom in op alle rijen en bekijk of je tevreden bent met de scherpte. Zie je toch nog onscherpe gezichten? Maak je diafragma dan iets kleiner (groter getal).

Zoom wat minder in

Als je met een objectief als de 70-200mm f/2.8 werkt maak je het jezelf erg moeilijk door op 200 millimeter te fotograferen. Hoe meer je inzoomt, hoe kleiner je scherptediepte gebied wordt. Een grote groep scherp op de foto krijgen is dan ook veel moeilijker! Zeker als ze achter elkaar gaan staan.

Fotograferen met een je standaard kitlens of een objectief van bijvoorbeeld 30mm of 50mm is veel makkelijker bij grote groepen. Zelfs groothoeken kunnen heel fijn werken.

Hoe krijg je toch nog een onscherpe achtergrond?

Wij fotografen willen natuurlijk altijd weer die onscherpe achtergrond in onze beelden. Met een diafragma van f/8.0 is dat lastig, maar het kan nog steeds. Zorg dat de afstand tussen de achtergrond en je groep zo groot mogelijk is. Zo maak je het meest gebruik van de scherptediepte.

Samenvatting

  • Maak je groep zo ‘ondiep’ mogelijk door mensen zo veel mogelijk naast elkaar te laten staan
  • Houd rekening met je diafragma, liever iets te klein dan te groot
  • Plaats veel afstand tussen de achtergrond en je modellen

Helemaal voorbereid jouw familie shoot starten?

Download dan het e-book over familie fotografie! In dit 43 pagina’s tellende e-book vertel ik jou alle geheimen over het maken van spontane familie portretten.

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius