Persoonlijk

Vergelijking: Eerste fotoshoots en nu

October 3, 2014

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Eerste fotoshoot tot nu
Al vanaf 2009 deed ik ‘fotoshoots’, en als ik nu terug kijk is het echt lachen om te zien. Sommige foto’s niet eens zo slecht, anderen vreselijk. Ik heb wat foto’s naast elkaar gezet van toen en nu met een vergelijkbare pose of paard. Kijk mee!
1

De linkerfoto is tijdens mijn (volgens mij) allereerste fotoshoot ooit. Met de Sony alpha 100 en een kitlens en volledig op de automatische stand. De tweede foto is dezelfde pony en hetzelfde meisje, maar dan in 2013! Nog steeds met mijn Sony, maar wel met een telelens en meer oog voor instellingen en composities.

2

Nog een keer dezelfde pony! De linker foto.. Ehh, tsja. Wat zullen we zeggen? Het ziet er niet uit, volledig overgewerkt in Picnik destijds, lucht is overbelicht, de houding van de pony is niet erg flatterend en met mijn kitlensje sta ik lekker dichtbij. De rechterfoto is in 2014 gemaakt, dezelfde pony, maar dan in zomervacht en een stuk betere pose en instellingen!

3

Nou nog een keer deze pony dan. In 2009 had ik nog geen idee dat je ook nog door je knieën kon gaan. Lekker van bovenaf fotograferen en het gras nog even wat extra groen. Van diafragma had ik geloof ik ook nog nooit gehoord. De tweede foto al een stuk beter, hoewel de pose qua halshouding ook niet ideaal is. Maar in elk geval al door de knietjes!

4

De linkerfoto was tijdens mijn derde fotoshoot geloof ik. Ik had de ‘warme kleuren’ stand ontdekt en die vond ik helemaal geweldig. Al mijn foto’s waren dus flink warm van kleur. De pose is nog niet eens heel slecht, maar ik heb ze in de zon gezet. Fouuuuut! Links ook lekker een stuk beugel en stukje paard eraf gehakt, en ik sta veel te dichtbij waardoor het hoofd veel te groot is. Waar een telelens niet goed voor is!

5

Nog een vriendinnetje van mij! Buiten dat haar haar langer is geworden, zie je in de algehele foto’s ook wel een flink verschil. Links weer lekker dichtbij met mijn kitlensje en weer die warme kleuren die ik zo leuk vond. Het hoofd van de pony is huge en zijn billen hele iniminie daar achter. Let ook op een van mijn 23498 logo’s destijds. Deze heb ik best lang gehad.
De tweede foto is dit jaar gemaakt, veel meer aandacht besteed aan de look van de modellen en gelet op compositie en bewerking.

8

En dan mijn verzorgpaard! Ze komt rechts toch een heel stuk beter uit de verf. Ik had wat met grote hoofden creëren vroeger, lekker flatteus. Maar die warme kleuren periode was gelukkig eindelijk afgelopen.

6

Twee tripjes naar de apenheul! Ik weet nog hoe trots ik was op die linker foto toen, er zaten ook wel echt hele goed gelukte foto’s tussen van andere apen en vogels. Ik verbaas me vooral over de scherpte, ik weet niet hoe ik het deed maar de meeste zijn echt haarscherp! Wel vaak iets te donker, maar dat komt waarschijnlijk ook omdat ik mijn foto’s nog niet bewerkte en dat dus ook niet corrigeerde.

3

Jaja, portret fotografie deed ik bijna nooit maar zo af en toe kwam er wat voorbij. Dit is hetzelfde meisje! Lekker afschuwelijk effect er in gegooid op de linker foto, haha. Vol met ruis en veel te donker en een lelijke achtergrond. Ik weet nog precies waar hij gemaakt is, ergens in de bosjes aan het eind van mijn straat.

2

Hier was ik helemaal blij met mijn nieuwe effect en gebruikte ik het erg veel. En daar is mijn eerste zonnetje! Volgens mij was het zelfs nog bij deze specifieke shoot dat ik die voor het eerst gebruikte. Ik weet nog dat ik op YouTube zocht naar hoe je lichtstralen kon maken omdat ik dat mooi vond passen bij deze shoot.
Ik bewerkte de huid en ogen nog niet, en dat zie je ook wel terug. En ik zou haar ook nooit meer zo half in een bosje zetten.

34

Effect all over! Iets te veel van het goede naar mijn smaak. Maar goed, de pose is best schattig. Zo zie je wel de tekortkoming van mijn lens destijds, veel te veel scherptediepte. Daarom wilde ik zo graag de 70-200 f/2.8, om dat verloop van scherpte te accentueren. En ik ben nog steeds zo ongelooflijk blij met mijn aankoop. Ze zeggen natuurlijk altijd dat de apparatuur niet voor mooie foto’s zorgt maar de fotograaf, maarre.. Die lens helpt toch wel een hele boel. Als je weet wat je doet is zo’n lens echt de moeite waard om in te investeren, want de kwaliteit van je foto’s zal omhoog schieten.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om wat foto’s van vroeger terug te zien! Ik vond het in elk geval leuk om uit te zoeken en te zien wat er in die jaren allemaal veranderd is.

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
 1. Wietske says:

  ziet er erg leuk uit ! En die verschilken zijn soms echt heel groot, daardoor goed te zien hoe erg je vooruit bent gegaan !

 2. Kim says:

  Super leuk om je voortgang te zien! Ook leuk om te zien hoe je gegroeid bent in bewerking. Ik zag ook je facebook update voorbij komen over de 3-jaar oude foto’s die je opnieuw (of ja, voor de eerste keer dus haha) bewerkt had: wauw! Jouw bewerkingsstijl is zo eigen en gaaf! Ik hoop dat ik ook ooit een stijl heb die helemaal bij mij past en mij eigen is. Ik ben benieuwd naar de rest van de posts! Liefs, Kim

 3. Estrella says:

  Mooie foto’s! Ik ben zelf ook veel bezig met fotografie. Bij mij ligt de nadruk op natuur en landschappen. Ik heb vroeger veel paardgereden, maar vanwege een lastige rug mocht het niet meer. Nu ik al die mooie paardenfoto’s zie gaat ‘t echt weer kriebelen. Ik zou zo graag weer eens rijden!

 4. Juudith says:

  Super leuk om de verschillen zo te zien zeg! je bent echt heel erg voor uit gegaan!

 5. Ontzettend leuke post en vooral ook om te zien hoe erg je vooruit bent gegaan.
  VInd de sfeer die je op je foto’s van nu vastlegt echt heel erg mooi. Beetje warm en romantisch als het ware, dat gevoel krijg ik erbij. Ga vooral zo door! En blijf bloggen! Heb nu eindelijk tijd om eens goed door je site te neuzen maar het is écht een leuke site boordevol goede (!) tips.

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius