Camera's en objectieven

Review: Canon Powershot S120

August 13, 2014

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

voording

Een tijdje terug won ik een fotowedstrijd bij Cameraland.nl. Ik won de tweede prijs, een digitale compact camera! In de eerste instantie wist ik niet zo goed wat ik ermee zou doen. Ik heb immers een prachtige spiegelreflex met allerlei accessoires, en had niet echt nog een camera nodig. Ik zocht de compactcamera op op internet, en hij bleek ongeveer €400,- waard te zijn. Toen ik dat las heb ik hem toch het voordeel van de twijfel te geven. Met zo’n prijs kan het bijna niet anders of dit is echt een goede camera. Ik besloot hem mee te nemen Italië en hem uitgebreid te testen!

Over de camera
Laten we beginnen met wat specs!
De Canon Powershot S120 is een compact camera met WiFi, hij heeft een 12,1 megapixel sensor, een 24mm F1.8 groothoekobjectief, een flitser, de mogelijkheid op opnames in RAW te maken, filmt full HD en heeft een touchscreen. Het scherm is te bedienen met de hand, maar ook via de knopjes.

IMG_9760

Ook heeft hij een interne stabilisatie, zoals veel lenzen op je spiegelreflex ook hebben. Hierdoor kun je goed uit de hand scherpe foto’s maken. Hij heeft een ‘lens control ring’, een ring om de lens heen die je kunt draaien om instellingen zoals zoom, diafragma, sluitertijd, iso en scherpstelling aan te passen.
IMG_9746 IMG_9756

Hij is vrij dun en ligt heel simpel in de hand. Een verademing eigenlijk na mijn spiegelreflex. Je doet de Powershot zo in je jaszak, en hebt in een klap alles bij je wat je nodig hebt.

De voorkeuze standen
De Canon Powershot heeft veel handmatige standen. De M, Av, Tv en P stand herken je meteen van de spiegelreflex! Dat is fijn, genoeg mogelijkheden dus om handmatig te fotograferen.
IMG_9773
Ik heb voornamelijk op de Av stand gefotografeerd, net als bij mijn spiegelreflex, maar hij heeft ook nog meer hele leuke opties bij de ‘scene’ en ‘speciale effecten’ stand! Bij elke stand geeft hij in het scherm aan waar je de stand voor kunt gebruiken. Vervolgens kun je als je op de knop ‘FUNC SET’ klikt meer opties van de desbetreffende stand selecteren, zoals de witbalans, kleuren, schaduwen oplichten, ND filters aan of uit, het formaat, resolutie, etc. Je hebt dus vrijwel alles zelf in de hand, zelfs bij de ‘automatische’ effecten.

 

De speciale effecten

De camera bevat een hoop speciale effecten waarvan sommige best heel leuk zijn om te gebruiken.

 • High Dynamic Range
 • Nostalgisch
 • Fish-eye Effect
 • Miniatuur Effect
 • Speelgoed Camera
 • Background Defocus
 • Soft Focus
 • Monochrome
 • Super Kleurrijk
 • Poster Effect

Ik moet zeggen dat ik de meeste functies meer iets vind voor in de nabewerking. Kleuren of helderheid aanpassen doe ik liever in Photoshop dan tijdens het fotografen zelf. Echter zijn de HDR functie en de Miniatuur functie wel echt heel erg leuk!

HDR
IMG_9764
De HDR stand vind je onder de speciale effecten. Hij maakt snel achter elkaar 3 foto’s met verschillende belichtingen. Deze voegt hij vervolgens zelf samen tot één foto. Met een best heel verbluffend resultaat!

HDR verschil

Zonder het er heel nep uit te laten zien haalt hij schaduwen iets op en hooglichten wat omlaag. Zo krijg je je blauwe lucht weer terug! Een ontzettend fijne stand die ik vaak heb gebruikt.

Tilt ‘n Shift stand – Miniatuur
Nog een leuke, de tilt ‘n shift! Met dit special effect krijg je een soort miniatuur effect. Erg schattig! Niet per se heel nuttig, maar best leuk.

dag 1 en 2 005

 

De scene standen
Zoals alle compact camera’s heeft ook de Powershot S120 een heel arsenaal aan scene standen die de beginnende fotograaf een handje op weg moeten helpen. Alles wordt aangegeven met leuke icoontjes.

 • Portret
 • Smart Shutter
 • Sterren
 • Handheld Nacht Scene
 • Onder water
 • Sneeuw
 • Vuurwerk

Best leuke standen, vooral de ‘onder water’ scene is handig bij het fotograferen in aquaria. Verder zijn dit standen waar ik verder geen gebruik van heb gemaakt.

IMG_9761

 

Het testen!

Op vakantie heeft hij hard moeten werken. Vanwege mijn kapotte spiegelreflex besloot ik de hele handel thuis te laten en alleen met de Powershot op vakantie te gaan. Dat was wel even een stap, maar ik had het grootste vertrouwen dat ik er wel wat van kon maken. En hij heeft me niet teleurgesteld!

Landschappen
We beginnen met wat landschappen om te kijken of we een groothoek effect kunnen bereiken zoals bij een spiegelreflex met groothoeklens.
1IMG_0345copy 2IMG_0377copy

Nou, ik ben niet ontevreden. Als je echt laag gaat zitten lijkt er wel iets van groothoek te zien. Ik was best een beetje verbaasd door de foto’s die eruit kwamen. Je ziet wel dat de beeldkwaliteit iets lager is, maar verder doen ze echt niet onder voor beelden uit de spiegelreflex!

Scherptediepte
Maar de landschappen zijn beelden met kleine diafragma’s. De grootste diafragma waarde die de lens kan gebruiken is f/1.8. Dat klinkt toch best veelbelovend! Helaas is deze waarde alleen te gebruiken als je volledig uitgezoomd bent, wat hem eigenlijk volkomen nutteloos maakt. Ben je volledig ingezoomd, is de grootste diafragma waarde nog maar f/5.7. Een teleurstellende waarde waar je bij portretten niet zo veel meer van ziet.
dag 1 en 2 060

Op deze voorbeeldfoto heb ik volledig uitgezoomd zodat ik f/1.8 kon gebruiken, en ben ik zo dichtbij mogelijk gaan staan. De enige manier om écht een onscherpe achtergrond te bereiken met deze camera. Toch een beetje een bummer.
Nacht fotografie
Hoe presteert de camera als het wat donkerder wordt?

import 2 062

Best heel prima! De kleuren blijven levendig, en met behulp van de witbalans kun je bij kunstlicht de kleur ook nog wat aanpassen. Door de interne stabilisatie kun je nog prima uit de hand fotograferen als je de ISO waarde iets opschroeft.

Om hem nog even iets uit te dagen, heb ik een poging gedaan de sterrenhemel vast te leggen.
27dag 1 en 2 027copy

Dit was de uitdaging van z’n leven volgens mij. Na afloop was hij doodop en nog amper een minuut later viel hij uit van vermoeidheid (de batterijen waren nog niet op!). Ik gebruikte een sluitertijd van 30 seconde en een ISO waarde van 1600. Dit was eigenlijk iets te veel voor hem, en dat is ook wel te zien aan het resultaat. Bomvol ruis.
Maar goed, ik was stiekem wel verbaasd dat er überhaupt een redelijke foto uit kwam. Met mijn spiegelreflex is het al een hele uitdaging, dus dit resultaat uit een compact camera is best een prestatie.

 

Lange sluitertijden
Ik wilde eens kijken hoe hij presteert als ik overdag (of in de schemering) met lange sluitertijden wil werken. Dit bleek best even een zoektocht. De camera probeert je namelijk de hele tijd te helpen om de juiste instellingen te zoeken. Een sluitertijd van 10 seconde vond hij natuurlijk niet passen bij de situatie die hij zag, en dus verbood hij me eigenlijk die instellingen te gebruiken. Hij wil ten alle tijden voorkomen dat je een foutief belichte foto maakt. Handig, maar ik werd er soms een beetje kriegel van. Ik wil zelf uitvinden welke instellingen het beste bij de foto passen! Uiteindelijk had ie gelijk hoor, maar voor de gevorderde fotograaf die wil experimenteren kan dit irritant zijn.

Uiteindelijk merkte ik de ND filter optie op, een intern filter dat je kunt gebruiken waardoor er minder licht op de sensor valt, en je dus langere sluitertijden kon gebruiken.

IMG_9765

Bij mijn spiegelreflex gebruik ik ND filters van glas, maar bij een compact camera zijn die lastiger te gebruiken omdat je ze niet op het lensje kan schroeven. Super handig dat die optie dus al in de camera zit! Heel veel licht houd ie niet tegen, maar het was in dit geval net genoeg. Toen gaf hij eindelijk toestemming om met de gewenste instellingen te fotograferen.

3IMG_0270 2copy 13IMG_0257 2copy 15IMG_0259 2copy
Hij leverde een hele prima prestatie! Niets op aan te merken eigenlijk.


Het filmen

De Powershot S120 filmt in Full HD en dat is te zien! De beelden zijn prachtig scherp, en ook de camera stelt heel goed scherp. De beelden zijn heel vloeiend en lopen mooi in elkaar over zonder haperingen. De vlog van de fairytale meeting is volledig gefilmd met de Powershot S120.
 

Conclusie

Al met al moet ik zeggen dat ik echt heel positief verrast ben door de camera. Mijn eerste gedachte toen ik hem won was; “Oh die verkoop ik wel”. Net als vele anderen had ik toch een beetje een vooroordeel over compact camera’s en dat je daar weinig mee kon. Maar ondertussen zijn ook die camera’s ontwikkeld en hebben ze zoveel mogelijkheden waar ik niets van af wist!

Voordelen:

 • Mooie groothoekstand
 • Leuke effecten
 • Camera helpt om goede foto’s te maken
 • Scherpe en kleurrijke opnames
 • Veel handmatige mogelijkheden
 • Mogelijkheid tot RAW fotografie
 • Filmt HD
 • Touch screeen

Nadelen:

 • Erg lastig te bedienen in het begin (vond ik, ik snapte er niets van, al die knopjes en opties)
 • Vrijwel geen tele-bereik
 • Beeldkwaliteit is bij uitvergroten beduidend minder dan bij een spiegelreflex
 • Groot diafragma vrijwel niet te gebruiken

Kortom, een uitstekende camera om mee te nemen op vakantie of road trips. Vooral met landschappen prachtige resultaten en genoeg mogelijkheden voor de gevorderde fotograaf. Wil je liever portretten maken, dan kun je toch beter investeren in spiegelreflex met telelenzen. Maar al met al, zijn €400,- dubbel en dwars waard!

IMG_9768

 

 

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
 1. Chanelle says:

  Wat leuk om achter de schermen te kijken bij de fotomeeting! Ziet eruit als een goed georganiseerde dag.

  En de camera lijkt me erg handig voor ‘erbij’, lekker licht en makkelijk mee te nemen, maar helaas vind ik het nog aardig duur voor z’on camera. Daar kan ik dan weer beter een mooie lens voor kopen ;-).

  Liefs,
  Chanelle

 2. Marlies says:

  Erg mooie foto’s zijn er uitgekomen! Met welk programma heb je jouw filmpje bewerkt ? Ik zoek namelijk nog een programma.

 3. hans says:

  zijn de foto’s met ND filter uit de hand of met een statiefje genomen?

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius