Zo maak je macrofoto’s zonder macrolens

Camera's en objectieven, Fotografie

De mooiste macrofoto’s maak je natuurlijk met de meest prachtige en dure objectieven. Maar misschien heb je wel geen geld voor zo’n objectief, of vind je het het niet waard om er een aan te schaffen. Don’t worry, dan kun je nog steeds hele toffe macro foto’s maken. Er zijn een aantal goedkope (of zelfs gratis) alternatieven!

Tussenringen

In plaats van een objectief kun je ook tussenringen aanschaffen. Dit zijn holle ringen met contactpuntjes die je tussen je objectief en je camera plaatst. Je verlengt hiermee de afstand tussen je lens en je sensor, waardoor je minimale scherpstelafstand korter wordt. Je kunt dan dus dichterbij je onderwerp komen, waardoor hij automatisch ook groter op je sensor wordt afgebeeld. Een hele goedkope manier om van je gewone lens een macrolens te maken!

Je hebt verschillende soorten tussenringen in verschillende diktes. koopt tussenringen meestal in een setje van 3 ringen van 3 verschillende maten. Je kunt de tussenringen stapelen. Hoe meer tussenringen je tussen je camera en je lens plaatst, hoe dichterbij je kunt komen. Aan 3 stuks heb je meer dan genoeg omdat je hiermee vrijwel alle mogelijk nuttige combinaties kunt maken. En met 3 tussenringen op elkaar kun je echt héél dichtbij komen.

Let er op dat de ringen die je aanschaft contactpuntjes hebben. Met die contactpuntjes kan de camera de instellingen die jij hebt gekozen doorgeven aan je objectief. Ook kun je dan gewoon nog automatisch scherpstellen zoals bij normaal gebruik van een objectief.

Retrofocus of lensje keren

Het klinkt een beetje gek, maar je kunt fotograferen met je lens verkeerd om op je camera! Met een speciale omkeerring kun je hem dan aan je camera vastmaken. Je kunt dan ongelooflijk dichtbij fotograferen. Je kunt niet meer focussen of je diafragma instellen, dus het is niet makkelijk om een scherpe foto te maken. Door heen en weer te bewegen kun je er achter komen waar de focus ligt en op deze manier foto’s maken.

Ook zonder omkeerring is dit mogelijk. Je houd dan de lens los voor je camera.

Je moet met beide technieken wel erg voorzichtig mee zijn, want de opening van je lens is nu naar buiten gedraaid. Er komt zo gemakkelijk vuil en stof in je lens.

Voorzetlenzen

Je kunt ook nog een voorzetlens kopen. Dit is een hele kleine platte lens die je op je objectief kunt schroeven. Deze heb je voor spiegelreflex camera lenzen, maar bijvoorbeeld ook voor je telefoon.

Een voorzetlens werkt eigenlijk als een bril, waardoor je van dichterbij scherp kunt stellen. De aanduiding bij de lenzen (+1 t/m +5) is de dioptrie waarde. Hoe hoger de dioptrie waarde, hoe dichterbij je kunt scherpstellen.

Conclusie

Dus, wil jij een keer macro fotografie uitproberen maar wil je niet de investering maken voor een echt macro objectief? Dan heb je 3 interessante opties om uit te proberen! Welke ga je als eerst proberen?

Altijd op de hoogte blijven?

Meld je aan voor Let's Update en ontvang leuke kortingen, nieuwtjes en updates!

AANMELDEN >

Lightroom presets

Van een dromerige sfeer tot een zachte, frisse bewerking: met deze presets tover jij ze in no-time op je foto!

de Fotografie Academy

De niet-technische fotografiecursus waarna jij nooit meer op de automatische stand fotografeert!

Fotografie e-books

E-mail templates, posing guides, of een fotografie handboek voor beginners? Download diverse e-books in de shop!

kies je eigen product

GA NIET WEG ZONDER JE GRATIS PRESET!

wacht...!

Probeer een gratis frisse en lichte preset uit het Light & Airy Preset Package voor Adobe Lightroom CC & Mobile!

DOWNLOAD

Meld je aan voor

Let's update

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste blogs, producten, cursussen en meer!