Fotografie

Zo maak je macrofoto’s zonder macrolens

July 2, 2020

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

De mooiste macrofoto’s maak je natuurlijk met de meest prachtige en dure objectieven. Maar misschien heb je wel geen geld voor zo’n objectief, of vind je het het niet waard om er een aan te schaffen. Don’t worry, dan kun je nog steeds hele toffe macro foto’s maken. Er zijn een aantal goedkope (of zelfs gratis) alternatieven!

Tussenringen

In plaats van een objectief kun je ook tussenringen aanschaffen. Dit zijn holle ringen met contactpuntjes die je tussen je objectief en je camera plaatst. Je verlengt hiermee de afstand tussen je lens en je sensor, waardoor je minimale scherpstelafstand korter wordt. Je kunt dan dus dichterbij je onderwerp komen, waardoor hij automatisch ook groter op je sensor wordt afgebeeld. Een hele goedkope manier om van je gewone lens een macrolens te maken!

Je hebt verschillende soorten tussenringen in verschillende diktes. koopt tussenringen meestal in een setje van 3 ringen van 3 verschillende maten. Je kunt de tussenringen stapelen. Hoe meer tussenringen je tussen je camera en je lens plaatst, hoe dichterbij je kunt komen. Aan 3 stuks heb je meer dan genoeg omdat je hiermee vrijwel alle mogelijk nuttige combinaties kunt maken. En met 3 tussenringen op elkaar kun je echt héél dichtbij komen.

Let er op dat de ringen die je aanschaft contactpuntjes hebben. Met die contactpuntjes kan de camera de instellingen die jij hebt gekozen doorgeven aan je objectief. Ook kun je dan gewoon nog automatisch scherpstellen zoals bij normaal gebruik van een objectief.

Retrofocus of lensje keren

Het klinkt een beetje gek, maar je kunt fotograferen met je lens verkeerd om op je camera! Met een speciale omkeerring kun je hem dan aan je camera vastmaken. Je kunt dan ongelooflijk dichtbij fotograferen. Je kunt niet meer focussen of je diafragma instellen, dus het is niet makkelijk om een scherpe foto te maken. Door heen en weer te bewegen kun je er achter komen waar de focus ligt en op deze manier foto’s maken.

Ook zonder omkeerring is dit mogelijk. Je houd dan de lens los voor je camera.

Je moet met beide technieken wel erg voorzichtig mee zijn, want de opening van je lens is nu naar buiten gedraaid. Er komt zo gemakkelijk vuil en stof in je lens.

Voorzetlenzen

Je kunt ook nog een voorzetlens kopen. Dit is een hele kleine platte lens die je op je objectief kunt schroeven. Deze heb je voor spiegelreflex camera lenzen, maar bijvoorbeeld ook voor je telefoon.

Een voorzetlens werkt eigenlijk als een bril, waardoor je van dichterbij scherp kunt stellen. De aanduiding bij de lenzen (+1 t/m +5) is de dioptrie waarde. Hoe hoger de dioptrie waarde, hoe dichterbij je kunt scherpstellen.

Conclusie

Dus, wil jij een keer macro fotografie uitproberen maar wil je niet de investering maken voor een echt macro objectief? Dan heb je 3 interessante opties om uit te proberen! Welke ga je als eerst proberen?

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius