Ondernemen

De maandelijkse kosten van een online ondernemer

July 9, 2020

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Ken je die emoji van dat wegvliegende geld? Zo voelt het soms om ondernemer te zijn. Het geld vliegt er soms uit, in de vorm van maandelijkste investeringen. Die zijn in de loop der jaren in aantallen flink opgelopen. En ook al verdient dat geld zichzelf weer terug, het is soms best confronterend om te zien wat er allemaal uitvliegt iedere maand.

Ik vroeg jullie toe of jullie het interessant zouden vinden als ik die kosten eens op een rijtje zou zetten. Praten over geld is soms nog best een taboe, maar ik denk dat het heel nuttig kan zijn om hier wat meer openheid over te geven. Als startende ondernemer had ik het heel fijn gevonden om een beetje inzicht te krijgen in de kosten van een ondernemer die al langer bezig is.

Bij deze dus. Ik laat je zien wat er bij mij iedere maand uitvliegt en waar ik dat aan uitgeef.


Disclaimer

Hou er rekening mee dat dit de kosten zijn die ik maak als ondernemer die al een paar jaar bezig is. Niet iedere ondernemer maakt dezelfde kosten, iedereen geeft geld uit aan andere dingen.

Software

Veruit het meeste geld geef ik uit aan software. Dat zijn dus computerprogramma’s die ik voor mijn werk gebruik.. Ik kan echt niet zonder deze programma’s! Ze zijn het geld dus echt wel waard, maar het is ook mijn grootste kostenpost.

Active Campaign

Active Campaign is het duurste programma wat ik heb. Elke keer weer doet het weer een beetje zeer als dit bedrag wordt afgeschreven.

Active Campaign is een e-mail marketing programma. Dit is het programma waarmee ik jullie al mijn mails en nieuwsbrieven verstuur. Ik betaal per inschrijver van je nieuwsbrief. Met hoe meer jullie zijn, hoe duurder het dus wordt, haha.

Toch doe ik elke keer nog een dansje bij nieuwe inschrijvingen hoor! Als je e-mail marketing software goed gebruikt, verdient het zich terug.

Kosten: €119 per maand

Cursusplatform

Pas geleden ben ik overgestapt op een nieuwe cursus platform. Hiervoor gebruikte ik Vimeo, waar ik ook voor moest betalen, en nu ben ik overgestapt naar Podia.

Om hier mijn cursus op de plaatsen betaal ik een vast bedrag per maand.

Kosten: €40 per maand

Showit

Mijn website heb ik gebouwd met Showit. Een platform waar ik helemaal fan van ben! Hier lees je waarom.

Daar zitten natuurlijk kosten aan verbonden. De prijs hangt af van hoe uitgebreid je website is.

Kosten: €20 per maand

Boekhoudingsprogramma

Tot vorig jaar hield ik mijn administratie nog handmatig bij in een Excel sheet. Daar kan ik me nu dus echt niets meer bij voorstellen! Moneybird heeft mijn leven echt zoveel makkelijker gemaakt. Maar ja, daar betaal je wel weer voor.

Wil jij Moneybird ook proberen? Gebruik dan deze link en dan mag je, omdat je via mij bent gekomen, het programma 120 dagen lang GRATIS gebruiken!

Besluit je daarna het programma betaald te gaan gebruiken krijg ik een klein extraatje. Zo help je mij weer deze ellenlange kostenlijst wat kleiner te maken, haha.

Kosten: €30 per maand

Social media planning

Ik gebruik het online programma later om al mijn social media in te plannen. Dit is ideaal om mijn Instagram-, Facebook en Pinterest content mee in te plannen. Ik heb eerder een artikel geschreven over hoe ik dat doe.

Kosten: €14 per maand

Online shop

Om mijn online shop draaiende te houden, moet ik ook een vast bedrag per maand betalen aan Shopify. Daarnaast betaal ik ook nog een klein bedrag over elk verkocht product aan Shopify en Mollie. De kosten verschillen dus per maand.

Kosten: vanaf €20 per maand

Cloud

Ik ben als de dood dat mijn huis afbrandt en ik alles kwijt ben, dus heb ik al mijn foto’s opgeslagen in de Cloud.

Ik werk ook steeds vaker in de Cloud, nu ik sinds dit jaar een kantoor ergens anders heb. Zo kan ik gemakkelijk thuis en op kantoor werken aan dezelfde bestanden.

Kosten: €9 per maand

Adobe CC abonnement

Als fotograaf kun je natuurlijk niet zonder Photoshop en Lightroom!

Ik heb het gehele creatief Cloud pakket van Adobe, zodat ik ook programma’s als Illustrator en InDesign kan gebruiken. Deze heb ik ook nodig voor mijn werk als designer.

Kosten: €36 per maand

Overig

Adverteren en marketing

Sinds dit jaar ben ik veel bezig met mijn marketing. Hier gaan echter heel erg veel kosten in zitten. Funnels opbouwen, advertenties op Instagram en Facebook, strategie calls en advies.. Dit is mijn grootste investering, maar ook de belangrijkste.

Deze investering levert me absoluut het meeste op en is het daarmee dus helemaal waard. Het bedrag wat ik hier aan uitgeeft verschilt een beetje per maand.

Kosten: Vanaf €500 per maand

Domeinnamen en hosting

Heel saai, maar ik moet nu ook nog gewoon betalen voor mijn domeinnamen, mijn e-mailadressen, en de hosting van mijn website.

Kosten: €6 per maand

En dan nog..

Dan heb ik daarnaast nog een kantoor wat ik huur en waar ik dus maandelijks hiervoor betaal, een internet abonnement en een telefoon abonnement.

Conclusie

Je ziet het, das niet niks. Toch zijn het allemaal investeringen die ik niet voor niets doe. Veel programma’s zoals Moneybird, Later en de Cloud zijn niet per se echt nodig. Ze besparen me wel veel tijd, en tijd is ook geld. Alles heeft zijn prijs, maar alles is de investering waard.

Het zijn van ondernemer is dus niet zo goedkoop. Er komen allerlei kosten bij waar ik, toen ik als zestienjarige begon, nooit bij stil had gestaan. En nog steeds komen er ook ieder jaar nog dingen bij.

Maar mijn bedrijf groeit ook ieder jaar! En dat is natuurlijk waarom ik deze investeringen maak.

Ik hoop dat je het interessant vond om te zien wat ik uitgeef als ondernemer en welke kosten er bij mij bedrijf komen kijken.

Nogmaals, voor iedereen zijn de kosten helemaal anders, dat verschilt van ondernemer tot ondernemer.

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius