Tutorials

Van dag naar nacht met vuurvliegjes

July 9, 2014

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Schermafbeelding 2014-07-08 om 20.05.53

Ik kreeg een hoop vragen over deze foto, hoe ik hem bewerkt had en hoe ik vuurvliegjes in een andere foto had toe gevoegd. Vandaag laat ik het je zien! Hoe ik een foto van licht naar donker maak, is echt een chaotisch proces. Ik doe echt van alles in telkens een andere volgorde, en ik maak ontzettend veel lagen aan die ik telkens weer een beetje aanpas. Omdat ik het echt niet in artikelvorm kan uitleggen heb ik hierover een filmpje gemaakt. Iets langzamer dit keer, nadat ik merkte dat veel van jullie het vaak te snel vonden gaan.
Vervolgens heb ik in deze foto vuurvliegjes toegevoegd.

Schermafbeelding 2014-07-08 om 20.12.06

Hoe dat werkt is eigenlijk heel simpel. Ik werkte met brushes (glitterbrushes) en met bokeh. Als eerst plaatste ik mijn glitter brush in een gelige kleur op mijn foto. De dekking zette ik op ‘bleken’.

Schermafbeelding 2014-07-08 om 19.59.30           Schermafbeelding 2014-07-08 om 20.12.28

Maar als je lichtjes fotografeert, krijg je in een foto vrijwel altijd bokeh. De vuurvliegjes die verder dan het scherpstelpunt vliegen, worden onscherp. Voor een realistischer effect voeg ik daarom wat bokeh toe. Ik heb een bokeh pakket gedownload van Phlearn.com, die je gratis over je foto’s heen kunt leggen. Ik open de bokeh foto en klik op ‘Selecteren’ > ‘Kleurbereik’

Schermafbeelding 2014-07-08 om 20.04.11

Vervolgens klik ik met het pipetje een van de lichtbolletjes aan in de foto, om aan te geven dat ik alle lichtbolletjes geselecteerd wil hebben.

Schermafbeelding 2014-07-08 om 20.04.31

Vervolgens kun je zien dat hij inderdaad alle bolletjes heeft geselecteerd! Ik druk op ctrl + c om ze te kopiëren.

Schermafbeelding 2014-07-08 om 20.04.40

Vervolgens plak ik de bokeh met ctrl + v op de foto, plaats ik ze waar ik ze wil hebben, en zet de dekking wat lager. Ongeveer op 80%.

Schermafbeelding 2014-07-08 om 20.04.59

Nu hebben we de vuurvliegjes achter het scherpstelpunt. Maar logischerwijs zitten er ook vuurvliegjes vóór het scherpstelpunt. Deze heb ik gemaakt met een andere ronde brush. Deze heb ik er ook in een oranje kleur op gezet. Ik heb gewoon hier en daar wat stippen geplakt.

Schermafbeelding 2014-07-08 om 20.05.53

En that’s it! Eigenlijk een combinatie van brushes met een bokeh texture. De bokeh kun je overal op google vinden, en ook de brushes zijn makkelijk te googlen. Gebruik termen als ‘light source’, ‘light bulb’ of ‘glitter’, ‘stars’, noem maar op.

Deze tutorial is misschien niet de meest overzichtelijke, maar ik werk ook vaak niet zo overzichtelijk, haha. Ik doe maar wat en probeer van alles uit, en pas telkens nog dingetjes aan. Maar toch hoop ik dat jullie er wat leuke dingetjes uit kunnen pikken waar je iets mee kan!

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
 1. Joey says:

  Wow! Echt meeeeega vet! 😀 Waar heb je die brushes vandaan eigenlijk? 🙂 van die glitterbrushes & lichtinval brushes? en zou je mss een keer een TUT willen doen over hoe je landschap foto’s beter kan maken? 🙂

  • maritkaty says:

   Leuk idee, ga ik doen!
   De brushes heb ik van google, ik weet niet meer precies waar vandaan, heeeel veel verschillende pakketten. Uit elk pakket maar 1 gekozen en gebruikt haha

 2. Chelsey says:

  Ik snap het filmpje nog steeds niet helemaal en vind hem nog erg snel gaan.
  Misschien een filmpje waarin je vertelt waar je op klikt en wat je doet??

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius