Hello you!

Op deze blog help ik jou een betere fotograaf te worden met behulp van tutorials én allerlei producten. Have fun! 
X Marit

Algemeen

Photoshop

Tutorials

Camera's en objectieven

Fotografie

Inspiratie

Travel

Persoonlijk

Ondernemen

All

Lightroom

Schermafbeelding 2014-07-08 om 20.05.53

Ik kreeg een hoop vragen over deze foto, hoe ik hem bewerkt had en hoe ik vuurvliegjes in een andere foto had toe gevoegd. Vandaag laat ik het je zien! Hoe ik een foto van licht naar donker maak, is echt een chaotisch proces. Ik doe echt van alles in telkens een andere volgorde, en ik maak ontzettend veel lagen aan die ik telkens weer een beetje aanpas. Omdat ik het echt niet in artikelvorm kan uitleggen heb ik hierover een filmpje gemaakt. Iets langzamer dit keer, nadat ik merkte dat veel van jullie het vaak te snel vonden gaan.

Vervolgens heb ik in deze foto vuurvliegjes toegevoegd.

Schermafbeelding 2014-07-08 om 20.12.06

Hoe dat werkt is eigenlijk heel simpel. Ik werkte met brushes (glitterbrushes) en met bokeh. Als eerst plaatste ik mijn glitter brush in een gelige kleur op mijn foto. De dekking zette ik op ‘bleken’.

Schermafbeelding 2014-07-08 om 19.59.30           Schermafbeelding 2014-07-08 om 20.12.28

Maar als je lichtjes fotografeert, krijg je in een foto vrijwel altijd bokeh. De vuurvliegjes die verder dan het scherpstelpunt vliegen, worden onscherp. Voor een realistischer effect voeg ik daarom wat bokeh toe. Ik heb een bokeh pakket gedownload van Phlearn.com, die je gratis over je foto’s heen kunt leggen. Ik open de bokeh foto en klik op ‘Selecteren’ > ‘Kleurbereik’

Schermafbeelding 2014-07-08 om 20.04.11

Vervolgens klik ik met het pipetje een van de lichtbolletjes aan in de foto, om aan te geven dat ik alle lichtbolletjes geselecteerd wil hebben.

Schermafbeelding 2014-07-08 om 20.04.31

Vervolgens kun je zien dat hij inderdaad alle bolletjes heeft geselecteerd! Ik druk op ctrl + c om ze te kopiëren.

Schermafbeelding 2014-07-08 om 20.04.40

Vervolgens plak ik de bokeh met ctrl + v op de foto, plaats ik ze waar ik ze wil hebben, en zet de dekking wat lager. Ongeveer op 80%.

Schermafbeelding 2014-07-08 om 20.04.59

Nu hebben we de vuurvliegjes achter het scherpstelpunt. Maar logischerwijs zitten er ook vuurvliegjes vóór het scherpstelpunt. Deze heb ik gemaakt met een andere ronde brush. Deze heb ik er ook in een oranje kleur op gezet. Ik heb gewoon hier en daar wat stippen geplakt.

Schermafbeelding 2014-07-08 om 20.05.53

En that’s it! Eigenlijk een combinatie van brushes met een bokeh texture. De bokeh kun je overal op google vinden, en ook de brushes zijn makkelijk te googlen. Gebruik termen als ‘light source’, ‘light bulb’ of ‘glitter’, ‘stars’, noem maar op.

Deze tutorial is misschien niet de meest overzichtelijke, maar ik werk ook vaak niet zo overzichtelijk, haha. Ik doe maar wat en probeer van alles uit, en pas telkens nog dingetjes aan. Maar toch hoop ik dat jullie er wat leuke dingetjes uit kunnen pikken waar je iets mee kan!

Van dag naar nacht met vuurvliegjes

Photoshop, Tutorials

July 9, 2014

blogs

Let’s Get Better #3 – Ik beoordeel jullie foto’s!

Let’s Focus: de pocket editie is uit!

Alles over het histogram

YAY, I'm IN!

In 5 uitgebreide video's ga ik jou alles vertellen over personal branding. 
Meld je gratis aan en begin met werken aan jouw bedrijf!

New!

 1. Joey

  July 9th, 2014 at 6:43 pm

  Wow! Echt meeeeega vet! 😀 Waar heb je die brushes vandaan eigenlijk? 🙂 van die glitterbrushes & lichtinval brushes? en zou je mss een keer een TUT willen doen over hoe je landschap foto’s beter kan maken? 🙂

 2. maritkaty

  July 9th, 2014 at 7:16 pm

  Leuk idee, ga ik doen!
  De brushes heb ik van google, ik weet niet meer precies waar vandaan, heeeel veel verschillende pakketten. Uit elk pakket maar 1 gekozen en gebruikt haha

 3. Chelsey

  September 23rd, 2014 at 5:24 pm

  Ik snap het filmpje nog steeds niet helemaal en vind hem nog erg snel gaan.
  Misschien een filmpje waarin je vertelt waar je op klikt en wat je doet??

 4. marithilarius

  September 25th, 2014 at 7:09 pm

  Binnenkort komt er toevallig een tutorial van dit filmpje! Deze zal op Zoom.nl komen te staan, daar zal ik op mijn Facebook naar doorlinken!

 5. swake

  March 3rd, 2016 at 1:47 pm

  beste, Het is al even geleden zie ik. kan u mij aub de link geven vd tutorial how to : day in night en vuurvliegjes dat je op zoom.nl hebt gezet? Het is om in klasverband te leren. Alvast bedankt, grtjs Swake (igemerckx Swake op FB)

 6. Marit

  March 4th, 2016 at 1:02 pm

  http://zoom.nl/artikel/cursussen/23067-van-dag-naar-nacht-in-photoshop.html

 7. swake

  March 6th, 2016 at 10:58 am

  Heel erg bedankt voor je snelle reactie Marit. In vergelijking met het filmke is het kort. Ik probeer alles te ontcijferen in het filmke maar dat is me nog nt gelukt. Zou ik je een paar vragen mogen stellen over bpaalde bewerkingen op bepaalde lagen ? Ik herbekijk het filmke eerst nog eens een paar x 🙂
  vriendelijke grtjs
  Swake

Laat een reactie achter!

follow me

@marit.hilarius

%d bloggers like this: