Tutorials

How to: Foto’s aan elkaar stitchen (panorama’s)

July 12, 2014

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

SONY DSC
Soms wil je gewoon meer op de foto hebben dan mogelijk is. Misschien heb je geen groothoek lens bij je, of wil je een panorama maken. Hoe je een panorama maakt, is niet zo moeilijk. Je maakt simpelweg een aantal foto’s waarbij je zorgt dat ze redelijk wat overlappen. Maar dan moeten ze nog aan elkaar. Hoe doe je dat? In Amerika wilde ik de horseshoe bend in zijn geheel op de foto zetten. Ik merkte dat mijn kitlens niet genoeg groothoek had hiervoor. Er werd steeds een stukje afgehakt aan een kant. Ik besloot 4 foto’s te maken en deze later aan elkaar te maken in Photoshop. Want dat is super simpel! Het belangrijkst is dat de foto’s flink wat overlapping hebben. Beter teveel dan te weinig. Je opent photoshop, maar nog geen foto. Vervolgens klik je op Bestand > Automatisch > Photomerge. Schermafbeelding 2014-07-07 om 08.59.13 Vervolgens krijg je een scherm met een aantal opties. Dit gaat over hoe de foto’s aan elkaar worden gemaakt. Ik kies zelf altijd voor ‘automatisch’ omdat dat over het algemeen prima werkt, maar voel je vrij om van alles uit te proberen! Schermafbeelding 2014-07-07 om 08.59.17 Vervolgens klik je op ‘bladeren’ om je foto’s te selecteren. Het werkt het best als je dit op logische volgorde doet. Maak je een panorama, dan maakt het niet uit of je links of rechts begint, maar volg wel de volgorde van de foto’s. Ik werk met 4 foto’s en heb geselecteerd links onder, links boven, rechts boven, rechts onder. Schermafbeelding 2014-07-07 om 08.59.32 Dan zie je ze allemaal in het rijtje staan, en klik je op ‘ok’. Schermafbeelding 2014-07-07 om 08.59.38 Afhankelijk van je computer kan dit even duren. Op mijn oude computer kon ik gerust een half uurtje iets anders gaan doen, nu was ik met twee minuutjes klaar. Maar belangrijk: kom nergens aan, klik nergens op en laat photoshop het rustig uitzoeken. Schermafbeelding 2014-07-07 om 08.59.51 Vervolgens krijg je een soort misbaksel. Je kunt zien in het lagenpalet welke delen van welke foto hij heeft gebruikt. Dit kun je zelf nog een beetje aanpassen door hier en daar wat weg te gummen maar meestal gaat het wel goed. Het is nu tijd om je foto bij te snijden zodat er geen witruimte meer omheen zit. Schermafbeelding 2014-07-07 om 09.00.48 Komt het bijsnijden net niet netjes uit, dan kun je er nog wat extra’s bij klonen, zoals ik bij de onderkant heb gedaan. Daar hield ik net een wit stukje over. Schermafbeelding 2014-07-07 om 09.01.38 Na het klonen heb je je panorama! Schermafbeelding 2014-07-07 om 09.03.24 Op deze manier maak jij op een simpele en snelle manier al je foto’s aan elkaar tot prachtige panorama’s! panorama sedona panorama0 1Naamloos_panorama1 1Naamloos_panorama3 2Naamloos_panorama2 3Naamloos_panorama6

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
  1. Kim says:

    Wauw die laaatste! <3 Ik reageer eigenlijk nooit, maar ik vind je tutorials zó handig, dus ga vooral zo door :D!

  2. Desiree says:

    Wauw, wat een onwijs handige tutorial! Prachtige foto’s staan ertussen. 🙂 Dit had ik nu net nodig haha.

  3. Prachtige foto’s btw!!

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius