Inspiratie

Fotoshoot begin tot eind: Daisy & the twelve dogs

October 20, 2014

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

13IMG_6402copy

Ik heb weer een nieuw kijkje achter de schermen voor jullie, dit keer bij de shoot van Daisy en Miralda op het strand! Een spuer leuke shoot waarbij ik samen werkte met Nikki de Kerf en Lione Bakker. Beware voor heftige bewerkingen!

De locatie

Weer op ‘mijn’ vaste stukje strand! Alle fotoshoots van het strand of duinen zijn hier gemaakt, zo nu weer. Lekker dichtbij huis en ik was goed bekend met de plek. De shoot was verdeeld in twee dagen, de eerste dag zou alleen overdag geshoot worden in de duinen, en de tweede dag zou een zonsondergang shoot zijn. Nikki en ik waren eigenlijk alleen de eerste dag ‘ingedeeld’, maar we waren zo enthousiast dat we ook de tweede dag gekomen waren. En daar waren we heel blij mee! De tweede dag konden we samen met Lione shooten.

12IMG_5612copy

Styling

Als je Daisy kent, dan weet je dat ze over een gigantische collectie jurken beschikt. Het was dan ook niet zozeer de vraag óf ze een jurk zou aantrekken, maar welke jurk het zou worden. We kozen op dag 1 voor de groene jurk omdat deze mooi kleurde bij de duinen en goed wapperde in de wind. Op dag 2 koos Lione voor de gele jurk, die mooi kleurde bij de zonsondergang.

4IMG_6288copy

De fotoshoot

De fotoshoot was druk. Heeeeel druk! We mochten de honden van Conny Voesenek gebruiken, die beschikt over een flinke roedel witte herders, en wilde graag meewerken aan de shoot. Daisy en Conny hadden alles geregeld, en Nikki en ik werden door Conny en de hulp troepen opgehaald om naar het strand te gaan. Daar stond de gehele crew, een stuk of 10 volwassen honden, 12 pups, en meer dan 30 mensen om te helpen. Best een hele uitdaging voor Nikki en mij om orde te scheppen in de chaos en de ‘set’ mens- en hondvrij te houden.

Wat backstage foto’s door Rob van der Wees (vader van Daisy)

Schermafbeelding 2014-10-08 om 16.33.35 Schermafbeelding 2014-10-08 om 16.33.43

Alle helpers die mee waren.

Schermafbeelding 2014-10-08 om 16.36.17Schermafbeelding 2014-10-08 om 16.34.00   Schermafbeelding 2014-10-08 om 16.35.15

Nikki en ik aan het fotograferen

Schermafbeelding 2014-10-08 om 16.35.48

Schermafbeelding 2014-10-08 om 16.35.58

Het was druk, en de honden vonden het poseren lastig. Sommigen stonden er telkens niet helemaal op, daarom was het af en toe nodig een foto uit meerdere foto’s op te bouwen. De pups waren echt ontzettend schattig..

45IMG_6229copy

De instellingen

Overdag: Ik werkte met mijn Canon 650D + 70-200mm f/2.8. Ik heb bij vrijwel alle foto’s een diafragma van f/2.8 gebruikt om de achtergrond mooi te vervagen en Daisy en haar paard er goed uit te laten springen. Ik had een sluitertijd tussen de 1/1000e sec en 1/2000e seconde door mijn grote diafragma. Dat was ook wel nodig met die snel bewegende puppy’s en honden. Mijn ISO kon ik op 100 houden.
Ik belichtte meestal ietsjes over, met 1 a 2 stops, zodat Daisy goed belicht werd en de schaduwen wat minder opvielen. We hadden geen reflectie schermen mee ivm met alle drukte zou dat iets te chaotisch worden.

‘s Avonds: Het instellen was erg lastig! Om scherp te stellen moet er veel contrast in het beeld zitten zodat je lens weet wat er scherp moet zijn, maar ‘s avonds valt dat contrast weg door weinig licht. Ik heb dus afwisselend handmatig moeten scherpstellen. Het licht veranderde ook constant, en we hadden maar een half uurtje voor de zon onder zou gaan, dus het was rennen en vliegen. Je hebt maar even, dus de instellingen moesten perfect zijn.
Ik werkte weer met dezelfde set, en door het grote diafragma kon ik op ISO 200 werken. Mijn diafragma stond bijna de hele shoot op f/3.2 voor net wat meer scherptediepte, met een sluitertijd tussen de 1/400e en 1/640e seconde.

Op beide momenten werkte ik in de Av-stand.

15IMG_6634copy

 

De nabewerking

In de nabewerking heb ik veel gedaan dit keer. Links is telkens het onbewerkte origineel te zien, rechts de uiteindelijke foto. Alle foto’s zijn vanuit JPG geschoten en bewerkt.
dais1

De blauwe kleur van de lucht heb ik iets versterkt. Ik heb wat donkere tinten weg gehaald, de verzadiging iets versterkt, een zonnetje toegevoegd en vignettering in Photoshop met de curven.

Bij al mijn foto’s heb ik met actions gewerkt. Ik gebruik verschillende actions in Lightroom, sommigen zelf gemaakt en sommigen van anderen. Alleen vind ik de actions op zichzelf vaak net niet mooi genoeg, dus gebruik ik er meerdere over elkaar heen. Ik pas een action toe, verander hem naar mijn smaak en sla de foto op. Dit doe ik een keer of 3 a 4, en al deze foto’s leg ik over elkaar heen tot er 1 foto ontstaat.

schema

Aan het eind van de dag werd de lucht wat donkerder, en verdween het blauw en de wolkjes. Ik vond het maar niks, en besloot in de nabewerking de blauwe wolkenlucht gewoon weer terug te plaatsen. Waarom ook niet? 😉

dais2

Je ziet hier ook dat ik twee foto’s heb samengevoegd. De hond helemaal rechts lag een beetje gek uit beeld, dus die heb ik uit een andere foto erbij geplakt. De hond erachter heeft er helemaal geen zin in, op geen enkele foto niet, haha. Dus die heb ik maar laten liggen.

dais10

Dag 2

Toen was het tijd voor de zonsondergang shoot!

dais3
Ook hier ben ik flink los gegaan in de bewerking. Bij een zonsondergang shoot moet je vaak voor kiezen om de lucht goed te belichten zodat het model een silhouet wordt, of het model goed belichten zodat de lucht overbelicht wordt en alle details en kleuren eruit verdwijnen. Ik vond beiden opties niet goed genoeg en besloot ervoor te kiezen het model goed te belichten, en vervolgens in de nabewerking de lucht er weer goed belicht in te plaatsen.

dais5
Ook heb ik bij alle foto’s het model nog wat opgelicht en verzadiging toegevoegd zodat de warme kleuren versterkt worden. Ook voeg ik weer bij elke foto wat vignettering toe. En voor het eerst geen extra zonnetjes, want ja, die was er al!

dais8

dais7

Na een uur rennen en vliegen was de zon onder, en pats boem, de kleuren verdwenen. Ik wist niet goed meer wat ik nu met de nabewerking moest dus besloot maar gewoon een zwart-wit bewerking toe te passen.

dais9

En toen was het alweer voorbij! We hebben twee super gezellige dagen gehad en zijn geloof ik met het hele team heel erg blij met het uiteindelijke resultaat.

Met dank aan: Honden eigenaar: Conny Voesenek
Model: Daisy van der Wees en Miralda
Assistenten: Vrienden en familie van Corry, Rob van der Wees
Andere fotografen: Nikki de Kerf – Photographer , Lione Bakker Photography

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
 1. Juudith says:

  Whoo dat er zoveel mensen rond liepen zeg! Kan me voorstellen dat het soms wat lastig was om orde te krijgen! ik vind de resultaten wel echt super gaaf!

 2. Sara says:

  Ik vind deze posts altijd zo leuk om te lezen en het is weer een prachtige serie geworden. Heel tof gedaan! 🙂

 3. Desiree says:

  Ik vind het écht een onwijs gave shoot! Leuk dat je een kijkje achter de schermen geeft. 😀 Hoop ook nog een keer met jou te mogen werken haha.

 4. Yessica says:

  Leuke post om te lezen en te zien welke nabewerkingen je doet en welke instellingen je gebruikt. En het is een prachtige serie!

 5. Echt prachtig zijn ze geworden!! De pups zijn echt super schattig en fluffy.
  Wat een talent heb je en je kan ontzettend goed nabewerken. Maakt de foto’s net iets specialer!

 6. Wat een geweldige fotos!! Leuk om een keer achter de schermen te kijken 🙂

 7. Saskia says:

  Onwijs toffe shoot, leuk om te lezen! Had wel stiekem een beetje gehoopt op het tips voor 50 mms artikel dat in je planning sneak-peak stond 😉

 8. Lisa says:

  Wauw wat een super gave foto’s!! Echt super knap gedaan! Die bewerkingen vind ik ook echt super mooi!!! ??

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius