Alle lifestyle fotografen zijn het waarschijnlijk wel met elkaar eens: het fotograferen van grote families is ontzettend lastig. Er zijn zo veel mensen die je moet delegeren, niet iedereen heeft er zin in en het moet er eigenlijk ook allemaal nog spontaan uit zien. Lastig, maar zeker niet onmogelijk. Ik geef je 8 combinaties die je kunt gebruiken tijdens jouw volgende shoot!

De groepsfoto

De groepsfoto is natuurlijk de meest saaie foto, maar wel eentje die absoluut onmisbaar is. Het staatsieportret, noem ik het ook wel eens. Meestal zijn dat toch de foto’s die op de schoorsteenmantel eindigen of bij opa en oma aan de muur hangen. Sla hem dus nooit over!

Elk gezin apart

Dan is het de beurt aan alle gezinnen! Zet alle gezinnen altijd even apart bij elkaar op de foto. Je hoeft hier helemaal geen half uur voor uit te trekken, gewoon een paar shots van elk gezin apart.

Opa en oma

Een klein momentje voor romantiek tussen opa en oma is altijd heel erg leuk om later terug te kijken. Maak ook vooral een portret van opa en oma allebei apart, dit kan heel erg waardevol zijn voor de kinderen, mocht de gezondheid ineens achteruit gaan.

Grootouders en kleinkinderen

Ook altijd leuk, opa en oma met de kleinkinderen! Besteed hier veel aandacht aan, want dit zijn vaak de foto’s die op de muur eindigen.

Grootouders en kleinkinderen

Grootouders en kinderen

Zorg ook voor foto’s met alle volwassen kinderen van opa en oma. Dus het ‘gezin’ van vroeger. Ook een hele leuke waardevolle foto!

Alle kleinkinderen

Ook heel leuk, zeker met kleine kinderen, om alle kleinkinderen samen op de foto te zetten. Doe dit aan het begin van de shoot, want kinderen zijn vaak al heel snel uitgekeken als ze niets te doen krijgen en willen dan niet meer.

Alle mannen

Alle mannen op één foto kan ook altijd een leuk beeld geven. Zeker als je de kleinste kindjes vraagt om samen met hun vader hun aller stoerste pose aan te nemen.

Alle mannen familieshoots door mhilarius

Alle vrouwen

Dan zijn natuurlijk ook alle vrouwen en hun dochters samen aan de beurt!

Alle vrouwen door mhilarius

Mocht je nu nog tijd over hebben, dan kun je altijd nog vragen aan de familie of zij zelf nog bepaalde combinaties in gedachten hadden, maar meestal ben je met deze combinaties al een tijdje zoet.

Hoe zorg je voor spontane foto’s?

Het bedenken van de combinaties bij je familieshoots is stap 1, maar het fotograferen er van is een volgende uitdaging.

Spontane familieshoots door mhilarius

Werken met prompts is mijn absolute #1 tip bij familieshoots, het gaat je leven zó veel beter maken, dat beloof ik je. Door te werken met prompts stel je je modellen gerust, vergeten ze dat ze een fotoshoot aan het doen zijn en krijg jij die spontane foto’s waar je naar op zoek bent.

In mijn eBook over familie fotografie vertel ik je alles over werken met prompts en geef ik je talloze voorbeelden van prompts die je kunt gebruiken!

Familie shoots kunnen heel lastig zijn, maar als je eenmaal een workflow hebt ontwikkeld zul je merken dat het heel snel veel beter gaat!

8 combinaties voor jouw volgende familie fotoshoot

Fotografie

October 17, 2019

blogs

Het verschil tussen Lightroom Classic, CC en Mobile

Achtergrond verwijderen met één klik in Photoshop

Workflow: bruidsfoto’s bewerken

 1. Henk

  November 5th, 2016 at 11:48 pm

  Goede tips, Marit!
  Het regisseren is moeilijker dan de techniek van het fotograferen, zeker bij groepen.
  Ik heb er wat aan.
  Heb je ook tips voor het fotograferen van duo’s?

 2. Mariet

  November 7th, 2016 at 12:31 am

  Leuk onderwerp is zeker moeilijk ik vind het soms moeilijk als iedereen beweegt en de sluitertijd en de scherpte maar ik vind het vaak mooi om de kinderen iets in de hand te geven als ze met iets bezig zijn dan gaat het spontaner..

 3. dailyphotopress

  October 17th, 2019 at 10:46 am

  Jammer dat de compositie heel erg slecht is van de meeste foto’s te veel rommel op de foto die er eigenlijk niet bij zou moeten staan!voeten die er aan de rechterkant bijna tot op de tenen op staan en links weer te veel loze ruimte .
  Waarom fotograferen mensen zo???

  als beroeps fotograaf erger ik me daar groen en geel aan ook aan de foto waar de moeder en dochter tot de knieen zijn afgesneden en de boo boven die neits met de foto te maken heeft de totale foto verpest en dominant op staat ten opzichte van de dames.

  helaas dit en deze fotografie heeft niets met spontane fotografie te maken maar u zou echter wat meer op de compositie en waar de modellen mee bezig zijn moeten richten,je kan zoveel plaatjes schieten die leuk kunnen zijn maar dit !! nee heeft neits met fotografie te maken,.

  door het fotograferen in tegenlicht ook al zo iets wordt het zand gewoon te dominant en wit en bleekt uit
  doe eens u best voor een goede foto boeken genoeg waar u het voorbeeld kan zien

  succes met de fotografie

 4. Marit Hilarius

  October 17th, 2019 at 4:17 pm

  Hoi! Bedankt voor je reactie, maar ik vind het jammer dat hij wel erg veroordelend is. Ik fotografeer zo omdat ik het mooi vind. Ik ben net zo goed beroepsfotograaf, en mijn foto’s zijn net zo goed fotografie als die van ieder ander. Ook de foto’s van een hobby fotograaf zijn net zo goed fotografie, of het nu je smaak is of niet. Fotograferen met tegenlicht is iets wat ik ontzettend mooi vind, en wat ik veel sfeer vind geven aan de foto. Overbelichting hier en daar stoort mij ook niet zo. Dat lijkt me geen reden om elkaars foto’s af te branden, toch? Gelukkig zijn er heel veel soorten fotografen zodat er voor iedere soort klant een match is. Mijn klanten zijn blij met deze foto’s, ik ben blij met deze foto’s, daar gaat het om, toch?

Laat een reactie achter!

POPULAIRE BLOGS

Yess, het is zo ver! De tweede editie van Let’s Focus is uit!

Let's Focus: de pocket editie is uit!

Er zijn een aantal trucjes die je in Photoshop kunt uitvoeren om je foto mooi scherp te maken..

Zo krijg je de scherpste foto's in Photoshop

Als er één ding is wat eigenlijk iedere fotograaf wil weten, is het wel hoe je een onscherpe...

Dit is hoe je een onscherpe achtergrond in je foto's creëert

In maart was het zo ver, samen met Leonie vertrok ik naar Engeland voor een Harry Potter roadtrip! 

Harry Potter Travelguide: alle foto hotspots in de UK

%d bloggers like this: