Fotografie

8 combinaties voor jouw volgende familie fotoshoot

October 17, 2019

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Alle lifestyle fotografen zijn het waarschijnlijk wel met elkaar eens: het fotograferen van grote families is ontzettend lastig. Er zijn zo veel mensen die je moet delegeren, niet iedereen heeft er zin in en het moet er eigenlijk ook allemaal nog spontaan uit zien. Lastig, maar zeker niet onmogelijk. Ik geef je 8 combinaties die je kunt gebruiken tijdens jouw volgende shoot!

De groepsfoto

De groepsfoto is natuurlijk de meest saaie foto, maar wel eentje die absoluut onmisbaar is. Het staatsieportret, noem ik het ook wel eens. Meestal zijn dat toch de foto’s die op de schoorsteenmantel eindigen of bij opa en oma aan de muur hangen. Sla hem dus nooit over!

Elk gezin apart

Dan is het de beurt aan alle gezinnen! Zet alle gezinnen altijd even apart bij elkaar op de foto. Je hoeft hier helemaal geen half uur voor uit te trekken, gewoon een paar shots van elk gezin apart.

Opa en oma

Een klein momentje voor romantiek tussen opa en oma is altijd heel erg leuk om later terug te kijken. Maak ook vooral een portret van opa en oma allebei apart, dit kan heel erg waardevol zijn voor de kinderen, mocht de gezondheid ineens achteruit gaan.

Grootouders en kleinkinderen

Ook altijd leuk, opa en oma met de kleinkinderen! Besteed hier veel aandacht aan, want dit zijn vaak de foto’s die op de muur eindigen.

Grootouders en kleinkinderen

Grootouders en kinderen

Zorg ook voor foto’s met alle volwassen kinderen van opa en oma. Dus het ‘gezin’ van vroeger. Ook een hele leuke waardevolle foto!

Alle kleinkinderen

Ook heel leuk, zeker met kleine kinderen, om alle kleinkinderen samen op de foto te zetten. Doe dit aan het begin van de shoot, want kinderen zijn vaak al heel snel uitgekeken als ze niets te doen krijgen en willen dan niet meer.

Alle mannen

Alle mannen op één foto kan ook altijd een leuk beeld geven. Zeker als je de kleinste kindjes vraagt om samen met hun vader hun aller stoerste pose aan te nemen.

Alle mannen familieshoots door mhilarius

Alle vrouwen

Dan zijn natuurlijk ook alle vrouwen en hun dochters samen aan de beurt!

Alle vrouwen door mhilarius

Mocht je nu nog tijd over hebben, dan kun je altijd nog vragen aan de familie of zij zelf nog bepaalde combinaties in gedachten hadden, maar meestal ben je met deze combinaties al een tijdje zoet.

Hoe zorg je voor spontane foto’s?

Het bedenken van de combinaties bij je familieshoots is stap 1, maar het fotograferen er van is een volgende uitdaging.

Spontane familieshoots door mhilarius

Werken met prompts is mijn absolute #1 tip bij familieshoots, het gaat je leven zó veel beter maken, dat beloof ik je. Door te werken met prompts stel je je modellen gerust, vergeten ze dat ze een fotoshoot aan het doen zijn en krijg jij die spontane foto’s waar je naar op zoek bent.

In mijn eBook over familie fotografie vertel ik je alles over werken met prompts en geef ik je talloze voorbeelden van prompts die je kunt gebruiken!

Familie shoots kunnen heel lastig zijn, maar als je eenmaal een workflow hebt ontwikkeld zul je merken dat het heel snel veel beter gaat!

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
 1. Henk says:

  Goede tips, Marit!
  Het regisseren is moeilijker dan de techniek van het fotograferen, zeker bij groepen.
  Ik heb er wat aan.
  Heb je ook tips voor het fotograferen van duo’s?

 2. Mariet says:

  Leuk onderwerp is zeker moeilijk ik vind het soms moeilijk als iedereen beweegt en de sluitertijd en de scherpte maar ik vind het vaak mooi om de kinderen iets in de hand te geven als ze met iets bezig zijn dan gaat het spontaner..

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius