Fotografie

Camera standen – Meer opties dan de M-stand

August 6, 2021

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Een hele grote mythe in de fotografie wereld is dat je altijd in de M-stand moet fotograferen, omdat je anders ‘geen controle hebt over je foto’s’, of nog erger: geen echte fotograaf bent. In de blog van vandaag wil ik deze mythe ontkrachten, én je vertellen welke andere standen je nog meer zou kunnen kiezen.

Ik heb er altijd al moeite mee gehad dat er in de fotografiewereld zo gehamerd wordt op de M-stand. De M-stand is nooit zo aantrekkelijk geweest voor mij. Zelfs nu niet, na 10 jaar fotograferen. 

Ik vind de M-stand niet prettig werken en vaak gewoon niet handig. Daarom kies ik er vaak voor om meestal in een andere stand te werken. Want dat kan gewoon! En dat kan jij net zo goed. 

Waarom is de M-stand niet altijd de beste keus?

Er zijn heel veel situaties waarin de M-stand niet de beste keuze is om je foto’s in te schieten. Soms is een andere stand veel effectiever. 

De M-stand kan overweldigend zijn

Als je nog niet zo lang bezig bent met fotografie en alle instellingen nog niet helemaal onder de knie hebt, is de M-stand best pittig. Om je camera volledig zelf in te stellen moet je de belichtingsdriehoek goed begrijpen, en dat kost even tijd. 

Fotografie draait om plezier en zou geen hogere wiskunde moeten zijn. Als je direct in de M-stand begint, moet je zo veel nadenken dat wel eens je plezier zou kunnen kosten. Misschien wel dusdanig dat je je camera gefrustreerd in een hoek gooit om voorlopig niet meer op te pakken. Dat is zonde, toch? 

Je moet te veel focussen op alle instellingen en vergeet daarmee alle andere aspecten van fotografie

Als je zó gefocust bent op je instellingen, dan vergeet je aandacht te besteden aan zaken die misschien nog wel veel belangrijker zijn voor je eindresultaat. Zoals het juiste licht. Of het kiezen van een passende compositie. Het communiceren met je model, of het positioneren van je onderwerp. 

Fotografie is meer dan alleen de juiste instellingen uitkiezen! Ook de andere aspecten verdienen je aandacht.

De omstandigheden blijven veranderen – je instellingen dus ook

Het grootste nadeel aan de M-stand: bij ieder wolkje voor de zon verandert het licht, en dus eigenlijk ook je instellingen. In een studio is de M-stand ideaal, daar heb je controle over alle omstandigheden.

Werk je buiten in natuurlijk licht? Dan zul je merken dat je in de M-stand constant bezig bent je instellingen aan te passen om een goede belichting te krijgen. Veel werk, en onnodig!

Handmatige standen op je camera

Gelukkig is de M-stand niet de enige handmatige stand op je camera! Je hebt nog 3 andere om uit te kiezen.

De P-stand (Program mode)

De P-stand is eigenlijk een soort ‘cheat’ handmatige stand, want je hoeft maar één waarde te kiezen.

In de P-stand kiest de camera zelf een diafragma en sluitertijd, en bepaal jij alleen maar de ISO-waarde. In deze stand kun je de belichtingsdriehoek goed oefenen. Als jij de ISO verandert, zie je hoe de camera zelf de overige instellingen wijzigt om de belichting neutraal te houden.

De Tv- of S-stand (Shutter priority mode)

In de sluitertijdvoorkeuze stand bepaal jij de sluitertijd en de ISO waarde. Je camera zoekt hier vervolgens een diafragma bij. In deze stand heb jij de meeste controle over je sluitertijd, wat deze stand ideaal maakt voor sport- en actie foto’s. Zeker als je buiten fotografeert en het formaat van het diafragma iets minder belangrijk is.

De A(v)-stand (Aperture priority mode)

In de diafragmavoorkeuzestand bepaal jij het diafragma en de ISO waade, en kiest je camera vervolgens een sluitertijd. Deze stand focust vooral op de scherptediepte in je foto. Voor mij persoonlijk de belangrijkste waarde die het uiterlijk van mijn foto het meest bepaalt. 

Ik fotografeer 90% van de tijd in de Av-stand. Ik begin de shoot met een zo groot mogelijk diafragma, en kies daar met behulp van de ISO een mooie sluitertijd bij uit die sowieso snel genoeg is voor het onderwerp wat ik ga fotograferen. Vervolgens hoef ik nergens meer naar om te kijken!

Als de omstandigheden een klein beetje veranderen, blijft mijn belichting hetzelfde. De camera past de belichting namelijk telkens aan met behulp van de sluitertijd. Ik kan me dus volledig focussen op het licht, de compositie en het aansturen van mijn model. En zo heb ik het het liefst.

Meer weten over hoe je het beste kunt fotograferen in de Av-stand? Ik heb er een 3 stappenplan voor gemaakt!

Download mijn gratis e-book over fotografie waarin ik dit, en meer, uitgebreid uitleg.

Wanneer kies je dan wel voor de M-stand?

De M-stand is nog steeds onmisbaar op mijn camera, ook al gebruik ik hem dan weinig. Er zijn slechts enkele situaties waarbij ik de M-stand prettig vindt werken:

  • Lange sluitertijden (zoals bij nachtfotografie of watervallen)
  • HDR foto’s (meerdere foto’s in diverse belichtingen die ik later samenvoeg)
  • Als ik met flitsers werk

In al deze situaties wil ik zelf 100% controle hebben over mijn instellingen, en dan is de M-stand de beste keus.

Conclusie

Maak je geen zorgen als je de M-stand te moeilijk vindt. Je weet nu dat het helemaal niet nodig is om in de M-stand te fotograferen!

Het werken in een andere stand maakt je absoluut geen mindere fotograaf. Het enige wat telt is het plezier wat jij hebt in fotografie, en of het eindresultaat naar jouw wens is.

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius