Fotografie

Waarom zijn je foto’s niet scherp?

August 18, 2016

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Waarom zijn je foto's niet scherp

Ik denk dat iedereen het wel eens tegen komt. Heb je een fotoshoot gedaan waar je ontzettend blij mee was, en dan kom je thuis en merk je dat je foto’s eigenlijk niet zo scherp zijn. Ligt het aan jezelf? Was het je camera? Is er iets mis met je lens? Ik help je de oorzaak te achterhalen!

Probleem 1: Focus ligt telkens iets voor je onderwerp of iets achter je onderwerp

Het probleem: Je mag weer rustig ademhalen, want dit zou heel goed een probleem in je lens kunnen zijn. Het zou kunnen zijn dat je last hebt van front- of back focus. Front focus of back focus betekend dat je lens niet precies scherp stelt waar jij dat wilt, maar net ervoor (front focus) of erachter (back focus). Het objectief zit er telkens een beetje naast en daardoor krijg je onscherpe beelden. Je kunt je objectief testen op front- of back focus met een focus test chart die je kunt printen. In dit artikel vertel ik daar alles over, en kun je ook de focus test chart printen.

Probleem 2: Algeheel beeld is zacht, nergens is er focus

Het probleem 1: Dit is zeer waarschijnlijk wel een probleem dat aan jou als fotograaf ligt. Het kan twee verschillende oorzaken hebben. Of je hebt afgedrukt terwijl de camera nog niet klaar was met scherpstellen (of je stelde handmatig verkeerd scherp natuurlijk), of je kunt je sluitertijd nog eens checken.

Je kent inmiddels vast het regeltje van het bereik en de sluitertijd wel. Fotografeer je op 200mm, dan ‘moet’ je sluitertijd minstens 1/200e zijn, om zeker te zijn van een goede foto. Het werkt niet 100% zo, maar het is een hele goede hulp die in de meeste gevallen klopt.

Misschien heb je met een veel te langzame sluitertijd gewerkt, en is de onscherpte bewegingsonscherpte van jezelf, of van het onderwerp.

Het probleem 2: Mis je overal nét wat focus, is je sluitertijd goed, en weet je zeker dat je ook geen last hebt van front- of back focus, dan kan er iets mis zijn met je camera. Dit probleem had mijn 650D ook, en wat het was weet ik nog steeds niet goed, maar ik heb hem weg gebracht en hij kwam weer helemaal als nieuw terug.

verkeerd scherp gesteld

Probleem 3: Sommige beelden zijn wel scherp, anderen zijn net niet scherp

Dit is een probleem wat ik vaak hoor. Sommige foto’s zijn perfect scherp, en dan zijn er weer een paar die er nét naast zitten. Frustrerend, maar je kunt er iets aan doen!

Het probleem 1: Het zou kunnen dat je in de verkeerde AF-modus zit. Je hebt er vast wel eens van gehoord; AI Servo, AI Focus, en One Shot. Dat zijn de verschillende autofocus modes in je camera.

In One Shot stelt de camera één keer scherp als jij de ontspanknop half indrukt. Sommige fotografen gebruiken het als ze het nog moeilijk vinden snel te wisselen tussen punten. Dan kies je gewoon het middelste punt, en beweeg je je camera. Het kan ook handig zijn als je ergens op wil scherpstellen wat zich buiten je scherpstelpunten bevindt.

In AI Servo stelt je camera elke keer weer opnieuw scherp op het onderwerp. Als jij je ontspanknop telkens even lichtjes induwt pakt je camera telkens weer een nieuw scherpstelpunt. Dit is dus ideaal als je onderwerp beweegt.

AI Focus is een mengelmoes van de bovengenoemde AI Servo en One Shot.

Was jij actie foto’s aan het maken, maar stond je camera op One shot? Dan is het niet gek dat je onscherpe foto’s krijgt!

Weet je niet goed welke modus je moet kiezen, lees dan dit artikel nog eens.

Schermafbeelding 2015-11-08 om 22.22.30

Het probleem 2: Je hebt het verkeerde scherpstelpunt gekozen, of zelfs helemaal geen een. Je camera heeft een aantal scherpstelpunten, de hoeveelheid wisselt per camera. Scherpstellen gaat het beste als je handmatig een scherpstelpunt selecteert, in plaats van dat je je camera laat bepalen waar het beeld scherp moet zijn. Draai aan het wieltje en selecteer een scherpstelpunt dat zich op het onderwerp bevindt. Zo weet de camera beter waar hij moet focussen en vergroot je de kans op een scherpe foto!

Probleem 3: Het zou ook nog kunnen dat je AF-sensor vies is. Als dit het geval is zul je vooral merken dat je camera het extra moeilijk heeft met situaties bij weinig licht of contrast. Je kunt dit zelf schoon maken, maar het is veiliger om langs de winkel te gaan.

Het is altijd lastig het precieze probleem te achterhalen. Je kunt als je het echt niet weet het beste naar een camera winkel gaan. De medewerkers kunnen daar meteen goed testen of het probleem aan jou ligt, of aan je apparatuur.

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
 1. Paulien says:

  Bedankt voor de uitgebreide informatie!
  Hier heb ik zeker wat aan.
  Groet,
  Paulien

 2. Ton de V says:

  We lezen allemaal de handleiding (niet) 😉 , was weer een mooi opfrissertje zo. Bedankt!

 3. Debbie says:

  Heel nuttig artikel, thanks. Ik ga ‘m opslaan.

 4. Henk says:

  Marit, bij mijn weten hoef je je toestel in de all servo modus niet steeds opnieuw scherp te stellen, als het object waarop je scherp stelde zich verplaatst. Als je de ontspanknop half indrukt en dit zo houdt, kan het onderwerp bewegen wat het wil, maar volgt de autofocus het eerder gekozen scherpstelpunt totdat je afdrukt.

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius