Persoonlijk

Waarom ik geen fulltime fotograaf wil zijn

August 16, 2018

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Foto door Raisa Zwart

Fulltime fotograaf worden: de droom van bijna elke parttime fotograaf. Toch? Van je hobby je werk maken is iets wat het liefst iedereen wel zou willen. Alleen wil ik het niet. Deze maand ben ik loondienst in gegaan, omdat ik dat zelf wilde, en het bevalt me ontzettend goed. Ik zal je uitleggen waarom ik deze keuze heb gemaakt.

 

Ik fotografeer ongeveer sinds 2008. Toen nog echt hobbymatig, vanaf 2014 werd het echt serieuzer. Ik heb er inmiddels dus al haast 10 jaar achter de camera opzitten! Als je mij vraagt wanneer ik het meeste plezier had aan het fotograferen, dan was dat misschien wel die eerste paar jaar. Of misschien de eerste jaren waarin ik wat serieuzer werd en hele toffe klussen heb mogen doen. Het was mijn passie, ik zat toen nog in die fase dat je elke voorbij huppende duif op de foto zet en elk bloemetje van dichtbij wilt vastleggen. Alles vond ik geweldig!

De tijd waar in ik het minste plezier had in fotograferen was gek genoeg in mijn meest ‘succesvolle’ jaar. Dat zet ik tussen haakjes, omdat het dus qua plezier eigenlijk helemaal niet zo succesvol was. Dat had er alles mee te maken dat fotografie mijn hobby niet meer was, maar echt mijn werk was geworden. Ik ben er achter gekomen dat die stap voor mij niet de beste is.  

Ik zat te veel thuis

Fulltime fotograaf zijn betekent niet dat je iedere dag op de meest bijzondere locaties komt en de hele tijd aan het shooten bent. Natuurlijk zijn die dagen er wel, maar 70% van de tijd zit je gewoon thuis, achter je bureau. In je eentje, terwijl de rest op kantoor zit. Ik miste de afwisseling van omgevingen heel erg. Lekker ‘s morgens naar je werk en dan ‘s avonds op de bank ploffen na een lange dag. Dat gevoel heb je niet als je de gehele dag al op de bank hebt gezeten!

Ik miste collega’s

Collega’s zijn natuurlijk niet altijd een zegen, je kiest ze immers niet zelf uit, maar over het algemeen vind ik werken met collega’s heel gezellig. Je kunt altijd overleggen, elkaars hulp vragen, dingen van elkaar leren, sparren, met z’n allen echt iets neerzetten. Als fotograaf sta je er toch eigenlijk altijd alleen voor. Ik zit wel in een hele leuke fotografen groep en heb heel veel connecties, dus als er iets aan de hand is dan heb ik ontzettend veel aan mijn lieve collega’s. Yvette Baur en Juliette Fotografie hebben bijvoorbeeld mij uit de brand geholpen door wat bruiloften van me over te nemen. Ontzettend fijn! Maar toch sta je er in de dagelijkse werkzaamheden alleen voor, en kun je nooit iets doorgeven aan een ander, of even overleggen als het even niet lukt.

Je moet ook minder leuke klussen doen

Als je moet leven van je fotografie, dan zul je niet alleen maar de leukste klussen moeten aannemen. Die zijn er immers niet altijd genoeg. Je zult dus ook dingen moeten doen die je misschien wat minder leuk vindt. Dat is iets wat erbij hoort, maar waar ik echt van baalde. Dat haalde voor mij echt een stuk plezier weg van het fotograferen.

Je moet altijd door

Als je van je fotografie moet leven, kun je natuurlijk niet zeggen ‘nou, vandaag heb ik even geen zin hoor’. Het is je hobby niet meer, maar je werk! Je kunt het dus niet alleen maar doen als je er zin in hebt. Dat zorgde ervoor dat ik eigenlijk nooit meer in mijn vrije tijd fotografeerde, want tegen het einde van de week had ik niet zo’n behoefte meer om nog meer foto’s te maken. Ik kon me niet eens meer herinneren wanneer ik voor het laatst iets had gefotografeerd zonder dat ik ervoor betaald kreeg.

Ik voelde te veel druk

Dit is natuurlijk een persoonlijk dingetje, maar ik ervoer best veel druk. Ik wilde altijd op mijn best presteren, wilde ook nog 2 blogs per week plaatsen, elke dag iets op sociaal media.. Want stel dat het werk ineens op hield, dan had ik een probleem! Dan had ik geen inkomen meer.

Parttime fotograaf zijn maakt mij wél gelukkig

Inmiddels heb ik er dus voor gekozen om parttime fotograaf te blijven. Fotografie is een deel van mij en dat ga ik echt nooit kunnen stoppen. Maar door het kleiner te maken maak ik het makkelijker voor mezelf en voel ik me ook weer méér dan alleen ‘de fotograaf’. Ik kan zo ook weer tijd besteden aan andere hobby’s en werk wat ik ook graag doe: bezig zijn met design. Als ik eens geen zin heb om fotoshoots te doen, dan hoeft het lekker niet! En omdat ik minder fotografeer, heb ik ook weer veel vaker zin om de camera op te pakken.

Ik ben dan misschien mijn fulltime baan kwijt, maar ik heb mijn hobby weer terug!

Wil jij fulltime fotograaf worden?

Ik ben heel benieuwd naar jullie. Wil jij fulltime fotograaf worden? Hoe deel jij je leven nu in en ben je daar tevreden over?

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
 1. Deborah says:

  Dit is dus precies de reden waarom ik voor een deel gestopt ben met de fotografie en mij enkel nog maar bezig houd met de dingen die ik leuk vind. Geen fulltime fotograaf voor mij.
  En het mooie is, als ik een keer geen zin heb, het is te koud of ik wil iets anders gaan doen? Geen nood, het is een hobby. Verdien ik er iets aan is dat goed. Doe ik dat niet, ook niet erg 🙂

 2. Mieke says:

  Begrijp het helemaaal. Die druk om te presteren is echt niet altijd leuk. Wat goed dat je het roer hebt omgegooid.
  Maar ik hoop wel dat je tips blijft geven over Ps.
  Zo leuk. Kijk er steeds naar uit.
  Het ga je goed Marit.

 3. Elja Trum says:

  Gefeliciteerd met je nieuwe baan.
  Volgens mij is een eigen fotografie bedrijf combineren met een vaste (deeltijd)baan iets wat ontzettend veel fotografen doen. Helemaal prima.

  Als je huidige baan je begint te vervelen dan ben je ook altijd welkom bij ons he. 🙂

 4. Ton says:

  Goed gedaan, een beter besluit had je niet kunnen nemen.

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius