Waarom ik geen fulltime fotograaf wil zijn

Ondernemen, Persoonlijk

Foto door Raisa Zwart

Fulltime fotograaf worden: de droom van bijna elke parttime fotograaf. Toch? Van je hobby je werk maken is iets wat het liefst iedereen wel zou willen. Alleen wil ik het niet. Deze maand ben ik loondienst in gegaan, omdat ik dat zelf wilde, en het bevalt me ontzettend goed. Ik zal je uitleggen waarom ik deze keuze heb gemaakt.

 

Ik fotografeer ongeveer sinds 2008. Toen nog echt hobbymatig, vanaf 2014 werd het echt serieuzer. Ik heb er inmiddels dus al haast 10 jaar achter de camera opzitten! Als je mij vraagt wanneer ik het meeste plezier had aan het fotograferen, dan was dat misschien wel die eerste paar jaar. Of misschien de eerste jaren waarin ik wat serieuzer werd en hele toffe klussen heb mogen doen. Het was mijn passie, ik zat toen nog in die fase dat je elke voorbij huppende duif op de foto zet en elk bloemetje van dichtbij wilt vastleggen. Alles vond ik geweldig!

De tijd waar in ik het minste plezier had in fotograferen was gek genoeg in mijn meest ‘succesvolle’ jaar. Dat zet ik tussen haakjes, omdat het dus qua plezier eigenlijk helemaal niet zo succesvol was. Dat had er alles mee te maken dat fotografie mijn hobby niet meer was, maar echt mijn werk was geworden. Ik ben er achter gekomen dat die stap voor mij niet de beste is.  

Ik zat te veel thuis

Fulltime fotograaf zijn betekent niet dat je iedere dag op de meest bijzondere locaties komt en de hele tijd aan het shooten bent. Natuurlijk zijn die dagen er wel, maar 70% van de tijd zit je gewoon thuis, achter je bureau. In je eentje, terwijl de rest op kantoor zit. Ik miste de afwisseling van omgevingen heel erg. Lekker ‘s morgens naar je werk en dan ‘s avonds op de bank ploffen na een lange dag. Dat gevoel heb je niet als je de gehele dag al op de bank hebt gezeten!

Ik miste collega’s

Collega’s zijn natuurlijk niet altijd een zegen, je kiest ze immers niet zelf uit, maar over het algemeen vind ik werken met collega’s heel gezellig. Je kunt altijd overleggen, elkaars hulp vragen, dingen van elkaar leren, sparren, met z’n allen echt iets neerzetten. Als fotograaf sta je er toch eigenlijk altijd alleen voor. Ik zit wel in een hele leuke fotografen groep en heb heel veel connecties, dus als er iets aan de hand is dan heb ik ontzettend veel aan mijn lieve collega’s. Yvette Baur en Juliette Fotografie hebben bijvoorbeeld mij uit de brand geholpen door wat bruiloften van me over te nemen. Ontzettend fijn! Maar toch sta je er in de dagelijkse werkzaamheden alleen voor, en kun je nooit iets doorgeven aan een ander, of even overleggen als het even niet lukt.

Je moet ook minder leuke klussen doen

Als je moet leven van je fotografie, dan zul je niet alleen maar de leukste klussen moeten aannemen. Die zijn er immers niet altijd genoeg. Je zult dus ook dingen moeten doen die je misschien wat minder leuk vindt. Dat is iets wat erbij hoort, maar waar ik echt van baalde. Dat haalde voor mij echt een stuk plezier weg van het fotograferen.

Je moet altijd door

Als je van je fotografie moet leven, kun je natuurlijk niet zeggen ‘nou, vandaag heb ik even geen zin hoor’. Het is je hobby niet meer, maar je werk! Je kunt het dus niet alleen maar doen als je er zin in hebt. Dat zorgde ervoor dat ik eigenlijk nooit meer in mijn vrije tijd fotografeerde, want tegen het einde van de week had ik niet zo’n behoefte meer om nog meer foto’s te maken. Ik kon me niet eens meer herinneren wanneer ik voor het laatst iets had gefotografeerd zonder dat ik ervoor betaald kreeg.

Ik voelde te veel druk

Dit is natuurlijk een persoonlijk dingetje, maar ik ervoer best veel druk. Ik wilde altijd op mijn best presteren, wilde ook nog 2 blogs per week plaatsen, elke dag iets op sociaal media.. Want stel dat het werk ineens op hield, dan had ik een probleem! Dan had ik geen inkomen meer.

Parttime fotograaf zijn maakt mij wél gelukkig

Inmiddels heb ik er dus voor gekozen om parttime fotograaf te blijven. Fotografie is een deel van mij en dat ga ik echt nooit kunnen stoppen. Maar door het kleiner te maken maak ik het makkelijker voor mezelf en voel ik me ook weer méér dan alleen ‘de fotograaf’. Ik kan zo ook weer tijd besteden aan andere hobby’s en werk wat ik ook graag doe: bezig zijn met design. Als ik eens geen zin heb om fotoshoots te doen, dan hoeft het lekker niet! En omdat ik minder fotografeer, heb ik ook weer veel vaker zin om de camera op te pakken.

Ik ben dan misschien mijn fulltime baan kwijt, maar ik heb mijn hobby weer terug!

Wil jij fulltime fotograaf worden?

Ik ben heel benieuwd naar jullie. Wil jij fulltime fotograaf worden? Hoe deel jij je leven nu in en ben je daar tevreden over?

 1. Deborah says:

  Dit is dus precies de reden waarom ik voor een deel gestopt ben met de fotografie en mij enkel nog maar bezig houd met de dingen die ik leuk vind. Geen fulltime fotograaf voor mij.
  En het mooie is, als ik een keer geen zin heb, het is te koud of ik wil iets anders gaan doen? Geen nood, het is een hobby. Verdien ik er iets aan is dat goed. Doe ik dat niet, ook niet erg 🙂

 2. Mieke says:

  Begrijp het helemaaal. Die druk om te presteren is echt niet altijd leuk. Wat goed dat je het roer hebt omgegooid.
  Maar ik hoop wel dat je tips blijft geven over Ps.
  Zo leuk. Kijk er steeds naar uit.
  Het ga je goed Marit.

 3. Elja Trum says:

  Gefeliciteerd met je nieuwe baan.
  Volgens mij is een eigen fotografie bedrijf combineren met een vaste (deeltijd)baan iets wat ontzettend veel fotografen doen. Helemaal prima.

  Als je huidige baan je begint te vervelen dan ben je ook altijd welkom bij ons he. 🙂

 4. Ton says:

  Goed gedaan, een beter besluit had je niet kunnen nemen.

 5. Henk Hendriks says:

  Helaas bestaan er geen beroeps of fulltime fotografen meer,de reden is dat er geen droogbrood meer in te verdienen valt,dit komt omdat er zoveel amateurs gaan kieken en daarbij tegen zo’n lage prijs dat dit wel fout moet gaan.

  Beroeps fotograaf wil zeggen dat men kennis moet hebben van veel fotografische aspecten techniek,compositie en vooral scholing op het gebied van de fotografie.
  Ook dit ontbreekt vaak bij aankomende fotografen die zich al dan niet een camera aanschaffen en zich laten adviseren bij camera boeren zoals er zo veel op het internet staan en vaak met te dure apparatuur thuis komen die zij niet beheersen.

  Mijn advies na 45 jaar fotograferen is dan ook koop niet zomaar fotoapparatuur,leer en lees veel over fotografie zodat u beslagen ten ijs komt,

  wees u bewust dat er reeds 100,000 fotografen u voor gingen en allemaal met de zelfde ambitie beroeps fotograaf worden helaas is dit maar voor weinige weg gelegd in dit digi tijd perk,

  Vroeger was mijn vak en beroep een passie en veel werken lange weken en veel doka werk,maar het was leuk werken was geen straf:-) ,we verdiende goed omdat er niet veel fotografen waren die het vak beheerste laat staan een eigen doka hadden en zo snel konden werken,

  Digitale tijdperk!!!

  Nu kan iedereen zich fotograaf noemen en als het onverhoopt niet meer gaat ach dan neem je weer een baan en is men vaak een droom of illusie armer en een ervaring rijker,

  Fotografie is leuk maar niet meer als je dag in dag uit moet vechten tegen amateurfotografen die menen beroeps te kunnen zijn en vaak tegen zeer lagen prijzen hun plaatjes proberen te verkopen.

  Opleiding:

  Vandaar ik dus u aanraad eerst goed te leren fotograferen door cursussen te volgen en uw hart volgen en fotograferen wat u leuk vind,voor de één is dit een huwelijk,voor de andere zoals ik zelf was dit sport en fotojournalistiek,trouwreportages wilde ik wel maken als ik ook gelijk de reportage kon maken als ze gingen scheiden 🙂 met ander woorden dit wilde ik niet,gewoon omdat er veel tijd in gaat zitten die mensen niet meer willen of kunnen betalen want men wil immers een reportage voor een appel en een ei

  Een andere tip is laat u niets aanraden en aansmeren door een gewiekste verkoper in een grote camera winkel waarvan er veel zijn in Holland die alleen op uw geld uit is en u gewoon verteld:
  “als u deze camera hebt maakt u professionele foto’s” een grove leugen,omdat hij weet dat dit niet waar kan zijn en alleen maar op uw geld uit is en het hem of haar daarna niets meer kan schelen of u wel of niet meer terug komt in de toekomst.

  Een ander tip is!!!!!!

  Begin eenvoudig koop desnoods eerst gewoon tweedehands camera;s en lenzen enz het is nog altijd de vrouw of man achter de camera die bepaald of een foto goed wordt of juist niet en dat heeft niets te maken met dure apparatuur,,bedenk wel als u het niet meer leuk vindt verliest u nooit de nieuw prijs en heeft u al geld verdiend met de aankoop van uw gebruikte spullen,

  Koop nooit rommel via Marktplaats of internet sites dus een aanbieding hebben en u een camera o enz voor weinig aanbieden dit kunnen vaak oplichters actief zijn dus ga er zelf heen.

  Toch via internet iets willen kopen!! les de reviews van een bedrijf of web winkel

  koop een camera bij een internet fotobedrijf waar u de camera tot wel 30 dagen retour kan sturen zodat u geen impuls aankoop kan doen in een winkel waar u niet meer terug kan komen en uw geld terug kan vragen,

  Ik wens u veel wijsheid en fotografie plezier toe in de toekomst want fotografie is een leuk en mooi beroep althans dat was het in mijn tijd,

Laat een reactie achter!

ALTIJD OP DE HOOGTE VAN NIEUWE POSTS?

Meld je aan voor Let's Update en ontvang leuke kortingen, nieuwtjes en updates!

AANMELDEN

Meld je aan voor

Let's update

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste blogs, producten, cursussen en meer!

%d bloggers like this: