Algemeen

Bij welke site kun je je foto’s het beste uploaden? Ik testte het!

header

January 19, 2014

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

header

Er zijn duizenden websites om foto’s te uploaden, zoveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Sommige uploadwebsites halen de kwaliteit van je foto’s echter gigantisch omlaag. Vandaag een test zodat je voor eens en altijd duidelijk hebt welke foto uploader je het beste kan gebruiken!

Ik heb de volgende upload sites vergeleken:

1. Facebook
2. Flickr.com
3. imageshack.com
4. imgur.com
5. mijnalbum.nl
6. Picturepush.nl
7. postimage.com
8. tinypic.com

Kleur
kleur collage

Allereerst heb ik op kleur getest. Je ziet meteen dat nummer 3 en 4 veel blauwer uitvallen! Dit zijn imageshack en imgur. Hier was ik toch wel teleurgesteld over, want qua scherpte vond ik deze upload sites altijd vrij goed. Dat ze de kleur veranderden heb ik nooit geweten. Nummer 5 en 8 (mijnalbum en tinypic) lijken iets donkerder uit te vallen. Nummer 2, 6 en 7 (flickr, picturepush en postimage) komen het dichts bij de originele kleur, deze zijn duidelijker iets groener dan de andere foto’s.

Scherpte
scherpte collage

Vervolgens door naar de scherpte. En oei, daar valt nummer 3 even keihard door de mand. Het gaat hier om imageshack. Eerlijk gezegd gebruikte ik imageshack best wel eens, maar dit is een duidelijke les. Geen imageshack meer! Hij komt onderaan het lijstje.
Nummer 5 doet het ook niet zo best, het gaat hier om mijnalbum. Nu gebruikte ik mijnalbum al nooit door het lelijke logo wat op al je foto’s wordt geplaatst, maar dit is nog even een extra zetje om over te stappen!
Nummer 4 en 6 (imgur, picturepush) scoren redelijk, maar haarscherp zijn ze niet. Hierna komen nummer 7, 4 en 1 (postimage, imgur en Facebook). Een heel redelijk resultaat! Maar de klapper is duidelijk nummer 2: Flickr. Een haarscherpe foto, elke stip is te tellen. Hij lijkt nog bijna scherper dan het origineel! Flickr is de duidelijke winnaar in de scherpte test.

Conclusie

8e plaats: Op de laatste plaats staat Imageshack. Imageshack levert ontzettend slechte kwaliteit wat scherpte betreft, zonde om je foto daar te uploaden! Qua kleur gaf hij ook een blauwer resultaat, dus geen realistische weergave.
7e plaatsMijnalbum staat op de een na laatste plek. Het feit dat ze een logo op je foto’s plaatsen is natuurlijk al een no-go voor de wat professionele fotograaf, maar helaas geeft mijnalbum ook nog eens een onscherp resultaat en een iets donkerdere kleur aan je foto’s.
6e plaats: Op nummer 6 staat Picturepush. Picturepush geeft qua kleur een goed resultaat, maar qua scherpte laat het nog wat te wensen over. Ook nog een nadeel, bij Picturepush kun je maar beperkt foto’s uploaden. Na een aantal foto’s moet je betalen.
5e plaats: Imgur staat op de 5e plaats. Ook hier is de scherpte niet wat het zou moeten zijn en de kleur valt ook anders uit dan op het origineel.
4e plaats: De 4e plaats is voor Facebook. Best een redelijk resultaat wat scherpte betreft en qua kleur ook niet verkeerd. Hij sloeg bij mij íets blauwer uit, maar het was een miniem verschil.
3e plaats: Tinypic! Tinypic gebruik ik al jaren en vind ik heel prettig in gebruik. Helaas bleek hij dus toch niet zó scherp te zijn als ik dacht, maar alsnog een prima resultaat.
2e plaats: Een onverwachte tweede voor mij, Postimage! Postimage werkt erg makkelijk en vooral erg snel wat uploaden betreft. De foto’s zijn erg scherp en qua kleur zo goed als identiek. Een aanrader!
1e plaats: En dan op nummer 1, Flickr! Tot voor kort had ik geen idee dat je hier foto’s kunt uploaden, maar zo zie je maar weer wat ik al die jaren heb gemist. Vooral de scherpte is indrukwekkend, je foto’s gaan er niet op achteruit, maar worden juist bijna beter. Ook qua kleur is het zo goed als identiek aan het origineel. Bij Flickr kun je na het uploaden nog het formaat kiezen, een handige toevoeging. Flickr is naar mijn mening een terechte winnaar!

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
 1. Juudith says:

  handig zo’n vergelijkbaar iets! ik moet alleen zeggen dat ik voor mijn website niet zou uploaden bij facebook.. heb altijd het idee dat de kwaliteit van de foto flink naar beneden gaat! ik ga ook eens wat andere uitproberen dan de vertrouwde imageshack!

 2. Renée says:

  Flickr is een goeie inderdaad. Leuk om dat zo eens naast elkaar te zien trouwens. Jammer dat je picasa/google+ niet hebt meegenomen, die gebruik ik eigenlijk vrij veel :+ Een goed idee om dat voor mezélf eens uit te zoeken 😀

 3. Magda says:

  Interessant, maar ik mis essentiële informatie en ervaar daarnaast de door jou genoemde zaken niet bij ImageShack en Ingmur. Hoe heb jij namelijk de foto opgeslagen voordat je hem überhaupt op het internet geplaatst hebt? Als JPG (welke kwaliteit?), PNG (welke kwaliteit?), …? Dat maakt namelijk al wezenlijk verschil. Adobe Photoshop biedt bijvoorbeeld de functie aan waarbij je foto’s voor het webgebruik kunt opslaan, dit dan als PNG. Sinds ik dat gebruik, merk ik dat de kwaliteit absoluut mooier is dan de standaard JPG. De foto’s worden op Facebook bijvoorbeeld alleen al vele malen mooier zo (en dat vind ik nogal wat).

  Ik ben al jarenlang een trouwe gebruiker van IS en sinds kort ook van Ingmur en ik ervaar dan absoluut ook niets van de problemen die jij ermee hebt. Ik vergelijk namelijk kieskeurig de foto’s voordat ik ze plaats op bijvoorbeeld fora en dergelijke verschillen zijn mij nog nooit opgevallen.

  Vandaar dus mijn bovengenoemde opmerking.

 4. Lois says:

  Ik had een vraagje, hoe werkt Flickr precies? Want ik snap het uploaden wel, maar ik kan nergens een directe link naar de foto vinden als ik die op Bokt oid wil plaatsen. Kan dit wel of moet je daarvoor een ander/betaald account voor hebben?

  • maritkaty says:

   Als je je foto upgeload hebt, moet je nogmaals op de foto klikken. Dan krijg je rechts onder zo’n ‘deel’ icoontje naast een sterretje en een tekstwolkje. Als je op het deel icoontje klikt zie je de link die je kunt kopiëren en kun je een formaat kiezen 🙂

 5. Marieke says:

  Hoi Marit, nu ook eens begonnen met Flickr, Even zoeken, maar ben eruit geloof ik. Welk formaat gebruik jij dan voor facebook of andere websites bijv?

 6. Moama says:

  Ik ben ook wel benieuwd naar 500px in deze vergelijking. Je ziet daar de mooiste foto’s en veel erg goede fotografen.

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius