Persoonlijk

Stom!

April 20, 2017

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Iedereen kent de STOM!-lijstjes wel uit de LINDA. Wij fotografen vinden natuurlijk ook wel eens iets stom. Daarom vandaag mijn STOM!-lijstje, en ik heel benieuwd naar wat jullie nou echt STOM vinden!

STOM: Lensdopjes die altijd kwijt zijn

Nou, dit vind ik echt heel erg stom. Het gebeurt me letterlijk iedere fotoshoot. Hoe bewust ik ook tegen mezelf zeg; ‘Ik stop nu mijn lensdop in mijn rechterjaszak. RECHTER jas zak. JASZAK.’ – Alsnog ben ik hem standaard kwijt.

STOM: Dat je een slechte fotograaf bent als je niet alle ‘regels’ kent

Fotograferen op gevoel, in de voorkeuzestanden of zonder kennis van alle soorten methodes van lichtmeten? Dat kan écht niet, volgens sommige mensen, want dan weet je niet waar je het over hebt. Dan ben je de naam ‘fotograaf’ niet waard.
Dit is mijn aller-grootste ‘stom’. Ik vind hem zo stom dat ik grootste plannen heb om dit stigma uit te weg te ruimen en ik ben hier al een paar maanden mee bezig. Wat het wordt dat ga ik jullie binnen een paar maanden vertellen, maar het wordt wel heeel erg leuk!
Het moge in elk geval duidelijk zijn: Fotograferen hoeft niet altijd volgens de regeltjes. Ook als je lekker op de automatische stand fotografeert kun jij prima foto’s maken.

STOM: Telkens weer denken dat ik het niet kan

Bij de meeste shoots ben ik inmiddels zelfverzekerd genoeg om rustig mijn werk te doen. Maar bij nieuwe dingen denk ik toch telkens weer even ‘Maar wat als het niet lukt? Wat als ik geen poses kan bedenken? Wat als ik ineens niks meer weet?’ Super stom en helemaal niet nodig!

STOM: Vlekjes op je prisma

Vlekken op je lens kun je er af poetsen. Vlekken op je sensor zijn iets vervelender, maar ook schoon te maken. Maar vlekken op je prisma..? Telkens zie je die kleine rotstofjes zitten door je zoeker, maar je krijgt ze gewoon niet te pakken. Gelukkig zijn ze niet op je foto’s te zien, maar om er mee te moeten fotograferen is echt heel erg stom.

STOM: Een verkleinde foto over het originele exemplaar opslaan in Photoshop

Nou, als we het dan echt over stom hebben, dan spant dit wel de kroon. Het is me gelukkig al een tijdje niet meer gebeurt, maar als het wél weer voorkomt dan ben ik in staat om mezelf te slaan. Ik sla dan een verkleinde foto over mijn originele grootte foto. Ik ben dan dus de grote foto kwijt en moet weer helemaal opnieuw bewerken. Het gebeurt natuurlijk ook alleen als ik net een uur aan een foto heb besteed.

STOM: Fotografen die zeggen dat ze nóóit iets bewerken terwijl iedere leek kan zien dat er uren in Photoshop gesleuteld is

Nu weet iedereen wel dat ik er geen geheim van maak dat ik mijn foto’s uitgebreid bewerk. Sommige fotografen lijken zich er toch nog voor te schamen. Er zijn zat mensen die maar blijven volhouden dat ze écht nooit bewerken in Photoshop. De foto met perfect belichte zonsondergang in 5 kleuren en fake blur kwam écht zo uit de camera! Liegen over je foto vind ik gewoon heel erg stom.

STOM: Scherpstellen op een neus of kin

Dit is vast elke fotograaf wel over komen. Op je schermpje heb je hét perfecte beeld gevonden en je was al innerlijke dansjes aan het doen. Als je dan thuis komt blijkt dat je hebt scherpgesteld op de neus, op de kin, op het haar, overal behalve op de ogen. Stooooooom!

Dit waren mijn STOM!s. Wat vind jij nou echt stom binnen de fotografie wereld? Ik ben benieuwd naar jullie lijstjes!

Titelafbeelding afgeleid van idee van LINDA Magazine
Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
 1. Jessica says:

  Herkenbaar!!!!

  • kristof says:

   Binnen fotograferen met een hogere iso en dan nog een aantal shots buiten met … dezelfde hoge iso. Stom hè 😉

 2. Esther says:

  Stom; bij veranderende lictomstandigheden niet de tijd nemen in de instellingen aan te passen…Gebeurd mij te vaak!

 3. Rianca says:

  Die lensdop. Tsja. Ik kan er niks meer over zeggen. Altijd kwijt. 😂

 4. kim says:

  hahaha zo herkenbaar, die lensdop idd, altijd kwijt !!

 5. Ton de V says:

  Toppie, me allemaal ook overkomen en sommige dingen nog. De laatste is alle filters kwijt in Photoshop nadat ik de nieuwe CC versie had uitgeprobeerd. Het scherpstellen nu ingesteld op 19 points AF met de hoop niet die scherpe kin te krijgen. Kortom goed item, benieuwd naar al het stoms wat ook ons gebeurt of kan gebeuren.

 6. taart eten en dan de lens per ongeluk aanraken en batterijen die op zijn

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius