Hello you!

Op deze blog help ik jou een betere fotograaf te worden met behulp van tutorials én allerlei producten. Have fun! 
X Marit

Algemeen

Photoshop

Tutorials

Camera's en objectieven

Fotografie

Inspiratie

Travel

Persoonlijk

Ondernemen

All

Lightroom

Iedereen kent de STOM!-lijstjes wel uit de LINDA. Wij fotografen vinden natuurlijk ook wel eens iets stom. Daarom vandaag mijn STOM!-lijstje, en ik heel benieuwd naar wat jullie nou echt STOM vinden!

STOM: Lensdopjes die altijd kwijt zijn

Nou, dit vind ik echt heel erg stom. Het gebeurt me letterlijk iedere fotoshoot. Hoe bewust ik ook tegen mezelf zeg; ‘Ik stop nu mijn lensdop in mijn rechterjaszak. RECHTER jas zak. JASZAK.’ – Alsnog ben ik hem standaard kwijt.

STOM: Dat je een slechte fotograaf bent als je niet alle ‘regels’ kent

Fotograferen op gevoel, in de voorkeuzestanden of zonder kennis van alle soorten methodes van lichtmeten? Dat kan écht niet, volgens sommige mensen, want dan weet je niet waar je het over hebt. Dan ben je de naam ‘fotograaf’ niet waard.
Dit is mijn aller-grootste ‘stom’. Ik vind hem zo stom dat ik grootste plannen heb om dit stigma uit te weg te ruimen en ik ben hier al een paar maanden mee bezig. Wat het wordt dat ga ik jullie binnen een paar maanden vertellen, maar het wordt wel heeel erg leuk!
Het moge in elk geval duidelijk zijn: Fotograferen hoeft niet altijd volgens de regeltjes. Ook als je lekker op de automatische stand fotografeert kun jij prima foto’s maken.

STOM: Telkens weer denken dat ik het niet kan

Bij de meeste shoots ben ik inmiddels zelfverzekerd genoeg om rustig mijn werk te doen. Maar bij nieuwe dingen denk ik toch telkens weer even ‘Maar wat als het niet lukt? Wat als ik geen poses kan bedenken? Wat als ik ineens niks meer weet?’ Super stom en helemaal niet nodig!

STOM: Vlekjes op je prisma

Vlekken op je lens kun je er af poetsen. Vlekken op je sensor zijn iets vervelender, maar ook schoon te maken. Maar vlekken op je prisma..? Telkens zie je die kleine rotstofjes zitten door je zoeker, maar je krijgt ze gewoon niet te pakken. Gelukkig zijn ze niet op je foto’s te zien, maar om er mee te moeten fotograferen is echt heel erg stom.

STOM: Een verkleinde foto over het originele exemplaar opslaan in Photoshop

Nou, als we het dan echt over stom hebben, dan spant dit wel de kroon. Het is me gelukkig al een tijdje niet meer gebeurt, maar als het wél weer voorkomt dan ben ik in staat om mezelf te slaan. Ik sla dan een verkleinde foto over mijn originele grootte foto. Ik ben dan dus de grote foto kwijt en moet weer helemaal opnieuw bewerken. Het gebeurt natuurlijk ook alleen als ik net een uur aan een foto heb besteed.

STOM: Fotografen die zeggen dat ze nóóit iets bewerken terwijl iedere leek kan zien dat er uren in Photoshop gesleuteld is

Nu weet iedereen wel dat ik er geen geheim van maak dat ik mijn foto’s uitgebreid bewerk. Sommige fotografen lijken zich er toch nog voor te schamen. Er zijn zat mensen die maar blijven volhouden dat ze écht nooit bewerken in Photoshop. De foto met perfect belichte zonsondergang in 5 kleuren en fake blur kwam écht zo uit de camera! Liegen over je foto vind ik gewoon heel erg stom.

STOM: Scherpstellen op een neus of kin

Dit is vast elke fotograaf wel over komen. Op je schermpje heb je hét perfecte beeld gevonden en je was al innerlijke dansjes aan het doen. Als je dan thuis komt blijkt dat je hebt scherpgesteld op de neus, op de kin, op het haar, overal behalve op de ogen. Stooooooom!

Dit waren mijn STOM!s. Wat vind jij nou echt stom binnen de fotografie wereld? Ik ben benieuwd naar jullie lijstjes!

Titelafbeelding afgeleid van idee van LINDA Magazine

Stom!

Persoonlijk

April 20, 2017

blogs

Let’s Get Better #3 – Ik beoordeel jullie foto’s!

Let’s Focus: de pocket editie is uit!

Alles over het histogram

YAY, I'm IN!

In 5 uitgebreide video's ga ik jou alles vertellen over personal branding. 
Meld je gratis aan en begin met werken aan jouw bedrijf!

New!

 1. Jessica

  April 20th, 2017 at 7:01 am

  Herkenbaar!!!!

 2. kristof

  April 20th, 2017 at 7:09 am

  Binnen fotograferen met een hogere iso en dan nog een aantal shots buiten met … dezelfde hoge iso. Stom hè 😉

 3. Esther

  April 20th, 2017 at 7:07 am

  Stom; bij veranderende lictomstandigheden niet de tijd nemen in de instellingen aan te passen…Gebeurd mij te vaak!

 4. Rianca

  April 20th, 2017 at 8:21 am

  Die lensdop. Tsja. Ik kan er niks meer over zeggen. Altijd kwijt. 😂

 5. kim

  April 20th, 2017 at 9:20 am

  hahaha zo herkenbaar, die lensdop idd, altijd kwijt !!

 6. Ton de V

  April 20th, 2017 at 3:59 pm

  Toppie, me allemaal ook overkomen en sommige dingen nog. De laatste is alle filters kwijt in Photoshop nadat ik de nieuwe CC versie had uitgeprobeerd. Het scherpstellen nu ingesteld op 19 points AF met de hoop niet die scherpe kin te krijgen. Kortom goed item, benieuwd naar al het stoms wat ook ons gebeurt of kan gebeuren.

 7. Eline Boonstra

  April 25th, 2017 at 12:20 pm

  taart eten en dan de lens per ongeluk aanraken en batterijen die op zijn

Laat een reactie achter!

follow me

@marit.hilarius

%d bloggers like this: