Camera's en objectieven

Onscherpe foto’s, maar waarom? Dit kan de oorzaak zijn!

September 15, 2022

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Het is het grootste probleem van de meeste fotografen: Onscherpe foto’s. Zelfs de meest ervaren fotografen wil het nog wel eens overkomen – thuis komen na een fotoshoot en erachter komen dat je foto’s niet zo haarscherp zijn als je dacht. Hoe kan dat? Ligt het aan je instellingen? Is het je camera? Gaat er iets fout met je lens?

Ik bespreek alle mogelijke oorzaken van onscherpe foto’s met je, en de bijbehorende mogelijke oplossingen.

Het probleem: Er is wel scherpte in je foto, maar niet waar jij het wilde.

Dit is een probleem wat veel voorkomt onder beginnende fotografen. Er zijn wel delen van je foto scherp, maar niet de delen die jij eigenlijk wilde. Dit probleem heeft met jou als fotograaf te maken, en dat is goed nieuws! Dat betekent namelijk dat jij dit ook zelf kunt oplossen.

Oorzaak 1: Je werkt in de verkeerde modus

Het zou kunnen dat je in de verkeerde AF-modus aan het werk bent. In de meeste camera’s vind je 3 AF-modussen: AI Servo, AI Focus en One Shot.

AI Servo is de modus waarin je iedere keer weer opnieuw scherpstelt door op de ontspanknop te drukken, en bij One Shot stel je één keer scherp en herkader je vervolgens je beeld. AI Focus is een mengeling van deze 2 modi.

Was jij bijvoorbeeld actie foto’s aan het maken, maar stond je camera op One shot? Dan is het niet gek dat je onscherpe foto’s krijgt!

Heb je nog wat hulp nodig bij het kiezen van je AF-modus, lees dan dit artikel nog eens.

Oorzaak 2: Je hebt te vroeg op de ontspanknop gedrukt

Ook al zit je dan in de goede AF-modus, je camera heeft wel even nodig om scherp te stellen. Druk je af voordat je camera klaar is met scherpstellen? Dan krijg je uiteraard een scherpe foto. Een veelvoorkomend probleem bij actiefoto’s.

Oorzaak 3: Je gebruikt het verkeerde scherpstelpunt of stelde niet op de juiste manier scherp

Je kunt op vrijwel iedere goede camera zelf een scherpstelpunt kiezen. Op sommige camera’s kun je deze punten zelfs klein, middelgroot of groot maken voor nog meer controle. Op deze manier kun je je camera precies instrueren waar jij wilt dat de foto scherp is.

Sommige fotografen laten het scherpstellen helemaal aan de camera over. Dan staat er vaak een groot vlak in je scherm en kiest je camera zelf waar de foto scherp wordt. De kans dat dat goed gaat? Niet altijd even groot.

Werk dus zo veel mogelijk met een zelfgekozen scherpstelpunt voor meer controle over je scherpte of onscherpte in de foto. Zeker bij het werken met een groot diafragma is het zelf kiezen van je scherpstelpunt belangrijk.

Het probleem: Je algehele beeld is wat zacht/onscherp, nergens is de foto écht haarscherp.

Als je een meer ervaren fotograaf bent en weet hoe correcte, haarscherpe beelden eruit zien is niets zo irritant als zachte, matige scherpe beelden schieten. Je mist die echt crispy, haarscherpe beelden die je eerder wel hebt geschoten. Frustrerend! Waarom lukt het ineens niet meer?

Oorzaak: Een mogelijke camerafout

Het onscherpte-probleem is een bekend probleem bij veel camera’s. Zelfs topkwaliteit camera’s als de Canon 6D hebben er regelmatig last van, en veel fotografen klagen over de achterblijvende scherpte. Voor mij was dit een reden om over te stappen naar de Sony A7iii. Deze camera is een heel stuk scherper en dat geeft een hoop meer zelfvertrouwen bij het shooten.

Je kunt je camera naar een fotozaak brengen om hem te laten onderzoeken. Dit probleem is eerder met mijn 650D zo opgelost, met mijn 6D werd het echter niet beter en dat heeft me de doorslag gegeven om over te stappen naar een ander merk.

Het probleem: Er is wel scherpte in je foto, maar altijd net voor of achter je onderwerp.

Merk je dat de scherpte bij iedere foto nét niet ligt waar je hem wilt hebben? Dan zou het heel erg goed kunnen dat dit niet aan jou ligt, maar aan je apparatuur.

Oorzaak: Een objectief met front- of backfocus

Als je objectief last heeft van front- of backfocus betekent dat dat de lens niet meer precies scherpstelt waar jij dat wilt, maar net ervoor (front focus) of erachter (back focus). Dit is een technisch probleem wat een fotozaak voor je op kan lossen.

Om te testen of dit daadwerkelijk het probleem is kun je je objectief testen met een focus chart. In dit artikel lees je meer over hoe je dat doet en vind je de chart om uit te printen.

Het probleem: Het gebied dat scherp is in je foto is te klein.

Veel fotografen vinden een onscherpe achtergrond heel erg mooi, maar die onscherpte moet zich niet ook nog doortrekken naar je onderwerp. Gebeurt dat wel, dan is je scherptediepte misschien iets te klein.

Oorzaak: Je diafragma is te groot

Je kunt de scherptediepte vergroten door je diafragma te verkleinen. Dat betekent dat je de F-waarde wat hoger maakt.

Het probleem: Je camera blijft maar heen- en weer scherpstellen zonder te focussen

Het kan ook voorkomen dat je camera de focus helemaal niet kan vinden en je uberhaupt geen foto kan maken.

De oorzaak: Een vieze AF-sensor of te veel tegenlicht

Je zult misschien al eens gemerkt hebben dat je camera het lastig vindt om scherp te stellen als je tegen de zon in fotografeert. Je camera wordt dan simpelweg verblind, net als je zelf bent als je tegen de zon in kijkt. Maar het kan ook zijn dat je AF-sensor vies is en je camera daardoor niet meer zo scherp ziet. Het beste is dan om naar een fotozaak te gaan, daar kunnen ze de sensor schoonmaken.

Conclusie

Zoals je leest zijn er heel veel mogelijke oorzaken voor een onscherpe foto. Het kan aan je camera, je objectief, of aan jouw fotografie skills liggen. Eindeloos veel mogelijkheden!

Kom je er echt niet uit? Ga dan naar een goede fotozaak en leg je probleem uit. De medewerkers zullen je dan helpen om de oorzaak te achterhalen.

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius