Review: Systeemcamera Sony A7 iii

Camera's en objectieven

Na alle verhalen van collega fotografen over de Sony A7 iii kon ik het niet meer ontkennen: Sony is goed bezig. Zo goed zelfs, dat veel Canon en Nikon gebruikers overstappen naar Sony. De A7 iii is de meest genoemde camera en is immens populair. Ik kon niet wachten deze camera ook te proberen, is hij écht zo goed als iedereen zegt? Ik heb hem een gehele dag kunnen testen en ik heb mijn beslissing gemaakt.

Mijn huidige set

Ik fotografeer al jaren met mijn Canon 6D, een fullframe camera van Canon. Het eerste jaar was ik ontzettend tevreden. Mijn vorige camera was een 650D, dus de 6D was voor mij heel indrukwekkend. Het is ook een hele fijne camera die hele goede kwaliteit levert. Toch nam mijn tevredenheid steeds meer af de afgelopen jaren.

 • Ik vind het aantal scherpstelpunten erg weinig. De 6D heeft er slechts 11. Voor mij is dat echt te weinig om lekker te kunnen fotograferen, heb ik ervaren. Ik stoor me er aan dat de punten ver uit elkaar liggen en allemaal in het midden gecentreerd zijn. Ik wil ook in de hoeken kunnen scherpstellen!
 • De camera is vrij traag. Ik wist toen ik hem aanschafte dat het meer een camera voor portretten is, en die maak ik ook het meest. Toch wil ik wel in staat zijn scherpe actie foto’s te maken. Dat wil mij niet goed lukken met de 6D.
 • De beelden zijn meestal niet haarscherp. Af en toe zit er een topper tussen maar een groot deel van de beelden is simpelweg niet zo haarscherp als ik zou willen. Scherp, maar niet scherp genoeg. Het maakt me onzeker en ik heb lang getwijfeld of het aan mij lag of aan de camera. Telkens maar weer zo’n zachte waas over de foto’s, terwijl ik gewoon de poriën wil kunnen tellen (al zullen mijn modellen daar anders over denken..).


Sony A7 iii: De test

Van Cameraland in Alkmaar mocht ik de Sony A7 iii een weekend testen. De Sony A7 iii is een fullframe systeemcamera. Dat betekent dat hij geen spiegel heeft, zoals spiegelreflexen wel hebben. Dat maakt de camera wat compacter en sneller. De camera staat vooral bekend om zijn eye-tracking focus en de haarscherpe beelden die hij aflevert.

Ik was mega benieuwd, zou hij écht zo goed zijn als iedereen zei? Ik hoopte stiekem van niet, want er hangt wel een pittig prijskaartje aan. De Sony A7 iii gaat voor €2300 over de toonbank.

Ik heb twee fotoshoots gedaan met de camera. Mijn ervaringen van begin tot eind kun je bekijken in onderstaande video.


.


Mijn mening

Ik heb de Sony A7 iii een hele dag kunnen gebruiken en uitgebreid getest. Veel dingen vond ik ontzettend fijn, een aantal dingen wat minder.

Voordelen

 • Eye tracking scherpstellen: Dit is echt een geweldige functie. Het werkt perfect en het maakt het fotograferen zó veel makkelijker. Hij kiest het dichtstbijzijnde oog en hij zat er eigenlijk nooit naast. Ik ben groot fan.
 • Scherpstellen: Hij heeft 693, ik herhaal 693 scherpstelpunten(!!!). Je kunt overal in het scherm scherpstellen via zowel een wieltje of door het scherm aan te raken.
 • Het schermpje kun je draaien.
 • De viewfinder is elektronisch, zodat je direct ziet wat je gaat .fotograferen en hoe je instellingen effect hebben op je beeld.
 • Hij is snel. Hij stelt razendsnel scherp en schiet tot wel 10 frames per seconde .
 • Hij heeft ontelbaar veel opties zonder dat het de camera heel ingewikkeld maakt.
 • De camera heeft een klein formaat, wat fijn is om mee te nemen.
 • Je kunt kiezen voor Silent Shooting modus, en deze modus is ook echt DOOD stil, je hoort werkelijk niets.
 • Veel keuze uit ISO waardes: van 50 tot 51200.
 • Dual card slot: zo kun je met meerdere kaartjes tegelijk fotograferen.
 • Belichtingscompensatie op een knopje, dat werkte voor mij.
 • De beelden zijn écht haarscherp. Scherper dan ik ze ooit met mijn Canon heb gemaakt.


Nadelen

 • De kleuren zijn net wat anders dan die van Canon en Nikon. Ik vind die van Canon iets mooier, en het is vooral duidelijk te zien in de JPEG’s. In de RAW’s vind ik het verschil minimaal en niet meer zo storend.
 • De schaduwen en hooglichten worden ook iets anders weergegeven en ook hier vind ik het resultaat van Canon nét iets mooier, maar in de nabewerking valt dat verschil haast weg.
 • De camera houd voor mij persoonlijk iets minder prettig vast dan de fullframe camera’s van Canon. De Sony A7 iii is vrij klein en ligt daardoor wat minder prettig in de hand, zeker in combinatie met een groot objectief.

Twijfel jij over overstappen?

En nu..? Wat is jouw indruk van de Sony A7 iii? Denk jij aan overstappen? Wat zijn jouw twijfels en overwegingen? Ik ben heel benieuwd!

Altijd op de hoogte blijven?

Meld je aan voor Let's Update en ontvang leuke kortingen, nieuwtjes en updates!

AANMELDEN >

Lightroom presets

Van een dromerige sfeer tot een zachte, frisse bewerking: met deze presets tover jij ze in no-time op je foto!

de Fotografie Academy

De niet-technische fotografiecursus waarna jij nooit meer op de automatische stand fotografeert!

Fotografie e-books

E-mail templates, posing guides, of een fotografie handboek voor beginners? Download diverse e-books in de shop!

kies je eigen product

GA NIET WEG ZONDER JE GRATIS PRESET!

wacht...!

Probeer een gratis frisse en lichte preset uit het Light & Airy Preset Package voor Adobe Lightroom CC & Mobile!

DOWNLOAD

Meld je aan voor

Let's update

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste blogs, producten, cursussen en meer!