Review: Systeemcamera Sony A7 iii

Camera's en objectieven

Na alle verhalen van collega fotografen over de Sony A7 iii kon ik het niet meer ontkennen: Sony is goed bezig. Zo goed zelfs, dat veel Canon en Nikon gebruikers overstappen naar Sony. De A7 iii is de meest genoemde camera en is immens populair. Ik kon niet wachten deze camera ook te proberen, is hij écht zo goed als iedereen zegt? Ik heb hem een gehele dag kunnen testen en ik heb mijn beslissing gemaakt.

Mijn huidige set

Ik fotografeer al jaren met mijn Canon 6D, een fullframe camera van Canon. Het eerste jaar was ik ontzettend tevreden. Mijn vorige camera was een 650D, dus de 6D was voor mij heel indrukwekkend. Het is ook een hele fijne camera die hele goede kwaliteit levert. Toch nam mijn tevredenheid steeds meer af de afgelopen jaren.

 • Ik vind het aantal scherpstelpunten erg weinig. De 6D heeft er slechts 11. Voor mij is dat echt te weinig om lekker te kunnen fotograferen, heb ik ervaren. Ik stoor me er aan dat de punten ver uit elkaar liggen en allemaal in het midden gecentreerd zijn. Ik wil ook in de hoeken kunnen scherpstellen!
 • De camera is vrij traag. Ik wist toen ik hem aanschafte dat het meer een camera voor portretten is, en die maak ik ook het meest. Toch wil ik wel in staat zijn scherpe actie foto’s te maken. Dat wil mij niet goed lukken met de 6D.
 • De beelden zijn meestal niet haarscherp. Af en toe zit er een topper tussen maar een groot deel van de beelden is simpelweg niet zo haarscherp als ik zou willen. Scherp, maar niet scherp genoeg. Het maakt me onzeker en ik heb lang getwijfeld of het aan mij lag of aan de camera. Telkens maar weer zo’n zachte waas over de foto’s, terwijl ik gewoon de poriën wil kunnen tellen (al zullen mijn modellen daar anders over denken..).


Sony A7 iii: De test

Van Cameraland in Alkmaar mocht ik de Sony A7 iii een weekend testen. De Sony A7 iii is een fullframe systeemcamera. Dat betekent dat hij geen spiegel heeft, zoals spiegelreflexen wel hebben. Dat maakt de camera wat compacter en sneller. De camera staat vooral bekend om zijn eye-tracking focus en de haarscherpe beelden die hij aflevert.

Ik was mega benieuwd, zou hij écht zo goed zijn als iedereen zei? Ik hoopte stiekem van niet, want er hangt wel een pittig prijskaartje aan. De Sony A7 iii gaat voor €2300 over de toonbank.

Ik heb twee fotoshoots gedaan met de camera. Mijn ervaringen van begin tot eind kun je bekijken in onderstaande video.


.


Mijn mening

Ik heb de Sony A7 iii een hele dag kunnen gebruiken en uitgebreid getest. Veel dingen vond ik ontzettend fijn, een aantal dingen wat minder.

Voordelen

 • Eye tracking scherpstellen: Dit is echt een geweldige functie. Het werkt perfect en het maakt het fotograferen zó veel makkelijker. Hij kiest het dichtstbijzijnde oog en hij zat er eigenlijk nooit naast. Ik ben groot fan.
 • Scherpstellen: Hij heeft 693, ik herhaal 693 scherpstelpunten(!!!). Je kunt overal in het scherm scherpstellen via zowel een wieltje of door het scherm aan te raken.
 • Het schermpje kun je draaien.
 • De viewfinder is elektronisch, zodat je direct ziet wat je gaat .fotograferen en hoe je instellingen effect hebben op je beeld.
 • Hij is snel. Hij stelt razendsnel scherp en schiet tot wel 10 frames per seconde .
 • Hij heeft ontelbaar veel opties zonder dat het de camera heel ingewikkeld maakt.
 • De camera heeft een klein formaat, wat fijn is om mee te nemen.
 • Je kunt kiezen voor Silent Shooting modus, en deze modus is ook echt DOOD stil, je hoort werkelijk niets.
 • Veel keuze uit ISO waardes: van 50 tot 51200.
 • Dual card slot: zo kun je met meerdere kaartjes tegelijk fotograferen.
 • Belichtingscompensatie op een knopje, dat werkte voor mij.
 • De beelden zijn écht haarscherp. Scherper dan ik ze ooit met mijn Canon heb gemaakt.


Nadelen

 • De kleuren zijn net wat anders dan die van Canon en Nikon. Ik vind die van Canon iets mooier, en het is vooral duidelijk te zien in de JPEG’s. In de RAW’s vind ik het verschil minimaal en niet meer zo storend.
 • De schaduwen en hooglichten worden ook iets anders weergegeven en ook hier vind ik het resultaat van Canon nét iets mooier, maar in de nabewerking valt dat verschil haast weg.
 • De camera houd voor mij persoonlijk iets minder prettig vast dan de fullframe camera’s van Canon. De Sony A7 iii is vrij klein en ligt daardoor wat minder prettig in de hand, zeker in combinatie met een groot objectief.

Download de originele foto’s

Je bent nu natuurlijk razend benieuwd HOE scherp de beelden nou precies zijn. I get it, je wilt ze gewoon zelf even goed bekijken. Ik heb daarom een aantal originele foto’s in een mapje gedaan zodat je met eigen ogen kunt zien hoe haarscherp ze zijn.

Twijfel jij over overstappen?

En nu..? Wat is jouw indruk van de Sony A7 iii? Denk jij aan overstappen? Wat zijn jouw twijfels en overwegingen? Ik ben heel benieuwd!

 1. Inge Korver says:

  Hé Marit! Leuk om te zien en gelukkig ben je overtuigd 😄
  Ik heb namelijk net gister de A7iii gekocht met een Tamron 28-75 f/2.8
  Die is een stuk goedkoper dan een Sony lens en de resultaten zijn vaak nog beter.
  Ook mijn trouwe 6D vervangen van voor Sony 🙈

 2. dailyphotopress says:

  Sony:-) niekon met een :-):-) van niEt kopen con als je dit lees kijk je misschien even scheel van ellende
  of ongeloof,maar wat is een goede camera??? juist elke camera is goed mits je als amateur je niet laat verleiden door mooie verhalen van fotografen die betaald krijgen voor een leuk verkooppraatje en opdringerige verkopers.

  Bloggers:
  Er worden jaarlijks miljoenen uitgegeven om producten lees camera’s onder de aandacht te brengen al dan niet goed door dik betaalde zich zelf noemde”bloggers” die misschien de camera dan ook nog mogen houden als u ze maar koopt!!!

  Service:
  Kijk ook even hoe de service van een merk is ik heb zeer slechte ervaringen met NiEkon vandaar die E van niet kopen,maar andere weer met Canon of Sony ,garantie betekend niet perse dat u ook garantie heeft zeker als u 5 jaar garantie krijgt aangeboden tegen bepaalde voorwaarde,het kan zo maar zijn dat u 5 jaar garantie krijgt maar na vier jaar zomaar de helft of erger nog maar 20% van de waarde vergoed wordt vraag hier dus om

  Fotografie is een hobby en een vak wat men moet leren:

  Ik ben beroeps fotograaf geweest en zie vaak beginnende fotoamateurs met dure rommel lopen lees sjouwen om hun nek of professioneel over hun schouders niet zelden behangen met zeer dure lenzen en al wat daarbij hoort,maar de foto blijven verachter bij hun verwachtingen.
  Op de vraag als ze mij zien langs een sportveld waarom ik toch niet al die rommel mee sleep is mijn antwoord zeer kort”het is de fotograaf die de foto maakt en niet de camera dit is slechts een hulp middel”

  Vaak laat ik ze dan een plaatje zien die ik met mijn oude 🙂 telefoon maakte van paardensport en of hockey die Qua kwaliteit niets zeggen maar dat doet er even niet toe maar “het moment”dat ik knipte
  met die oude telefoon,alleen weten ze dan niet dat ik rekening houdt met een vertraging van de sluiter
  dus moet je gewoon tellen???? ja heus tellen want dat hoort ook bij fotografie hoe tja dat is het geheim van een fotograaf:-) voor opgesteld dat je weet wat je kan doen tel je met getal “” een en twintig””
  dit getal mits goed uitgesproken komt bijna overeen met één seconden dus de truck is als je telt met 21
  en je ziet iets dat bv een paard bij “één en twi” över de hindernis springt een 40 ste van een sec duurt en zo kan je ook tennis fotograferen als je de tennisser in beeld heb en je de bal hoort vallen tel je zo en dan luister je en kijk je wanneer de bal binnen deze tijd bv “één en twin” op het rek wordt terug geslagen LET op je kan dit dus per letter van het getal één en twintig terugleiden

  Met deze camera fotografeer je als een professionele fotograaf:

  Jammer vind ik het altijd maar de amateur weet niet beter dan dat hij zoals vaak wordt gezegd dat je met dure camera’s “fotografeert als een professional”helaas niets is minder waar.
  Het is alleen bedoeld om u veel te dure camera’s te laten kopen die ook nog eens ver over!!!prijst!! zijn
  omdat ze er dan goed aan verdienen,vervelende is dat als u zo’n kiek kastje koop deze vaak al binnen
  een half jaar ver in prijs daalt

  Om leuk te kunnen fotografen kan je ook zoals wij vroeger hadden een simpele camera nemen nu je telefoon dus waar je mee kan beginnen,hier kan je leren een mooie compositie te maken,het licht te beheren,en met diepte scherpte en iso te spelen.

  Vaak en hoe gek het ook klinkt heeft zo’n telefoon veel nieuwe instellingen die een gewone camera als dan geen spiegel!! loze camera wat nu de trend zou zijn niet eens ken,

  Verder moet je het reëel bekijken en je de vraag stellen heb ik zo’n camera nodig of fotografeer ik alleen maar voor de lol en zo n u en dan,

  Of misschien wel de beste tip als u niet echt weet wat u wilt hebben ga eens bij een echte fotoshop kijken bij u in de buurt en zeker niet bij een camera verkoop-fabiek zoals deze vaak te vinden zijn in grote steden die u aansmeren wat u graag wilt horen ook al weten ze dat u wel of geen kennis van de fotografie heeft of hebt
  En dan nog dit:

  U kunt ook overwegen een gebruikte camera te kopen en als deze fotografie hobby u goed ligt of bevalt dan pas koop u de camera of lenzen van het zelfde merk maar wat ik bedoel te vertellen is dat als u de hobby niet echt leuk vindt verliest u met een tweedehandsje nooit zoveel geld als u het nieuw zou hebben gekocht.

  Ik wil u alleen heel veel plezier in de fotografie toewensen of u het als vrijetijdsfotograaf of straks als beginnede beroeps fotograaf wil gaan doen,bedenk wel fotografie is een vak en nogmaals een hobby wat u moet leren,

 3. Lies says:

  Hoi Marit,

  Heb je ook de Eos R geprobeerd? Zou dan niet een betere keuze zijn voor je huidige lenzen, omdat je dan toch bij Canon blijft.

Laat een reactie achter!

ALTIJD OP DE HOOGTE VAN NIEUWE POSTS?

Meld je aan voor Let's Update en ontvang leuke kortingen, nieuwtjes en updates!

AANMELDEN

Meld je aan voor

Let's update

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste blogs, producten, cursussen en meer!

%d bloggers like this: