Hoe moet ik beginnen met fotograferen in de M-stand?

Fotografie

Misschien fotografeer je nog op de automatische stand, maar wil je heel graag leren om volledig handmatig te fotograferen in de M-stand. Maar er zijn zoveel instellingen, moet je beginnen? Ik ga je in kleine stapjes op weg helpen naar de M-stand!

Je zou natuurlijk kunnen zeggen dat je simpelweg je draaiknopje naar de ‘M’ stand draait, en klaar ben je. Je fotografeert in de M-stand! En hoewel dit inderdaad waar is, is dit waarschijnlijk niet de leukste manier. Het fotograferen zal namelijk ineens een stukje slechter gaan, mooie foto’s maken lukt niet meer zo en dat kan heel erg frustreren. Je kunt het dus beter wat rustiger aan doen en dit stappenplan volgen. Zo fotografeer jij binnen no-time in de M-stand, maar dan met een trots en tevreden gevoel

1. Leer de drie basis instellingen kennen

De eerste stap is om erachter te komen welke instellingen er eigenlijk zijn en wat deze eigenlijk inhouden. De drie basis instellingen zijn ISO, diafragma en sluitertijd. De ISO bepaalt de lichtgevoeligheid van je sensor, het diafragma bepaalt hoeveel licht er op je sensor valt, en de sluitertijd bepaalt hoe lang het licht op je sensor valt.

Om meer te weten te komen over het diafragma, kun je deze blogpost lezen. Over sluitertijd kun je hier alles lezen.

2. Leer over belichtingsdriehoek 

De tweede stap is om de belichtingsdriehoek onder de knie te krijgen. De belichtingsdriehoek is een driehoek van de drie waarden waarmee jij je camera instelt. Inmiddels weet je een beetje wat deze waarden inhouden en wat ze doen met je foto. Deze drie waarden werken samen en bepalen de belichting van je foto. In mijn boek Let’s Focus wordt deze belichtingsdriehoek tot in de detail behandeld, met behulp van voorbeelden.

3. Fotografeer in de Av-stand

De stap van volledig automatisch naar fotograferen in de M-stand is een hele grote, dus ik raad je aan om eerst in de Av-stand te fotograferen. In de Av-stand bepaal jij het diafragma en de ISO waarde, en de camera bepaalt de sluitertijd. De Av-stand is zo’n fijne stand dat ik deze bijna altijd gebruik bij mijn fotoshoots!

De Av-stand werkt ook met een leuk 3-stappen-plan, zodat je gemakkelijk zelf je waarden kunt kiezen voor een goed belichte foto. Lees hier alles over dat stappenplan. Je vind er ook een cheat-sheet die je uit kunt printen of op kunt slaan op je telefoon!

4. Fotografeer in de M-stand

Nu is het tijd om alles helemaal zelf te doen! Je gaat nu in de M-stand fotograferen en je bepaalt alles helemaal zelf! Stiekem kun je dat gewoon al, want het is helemaal niet zo anders in vergelijking met de Av-stand. Het zal je misschien iets meer tijd kosten om je instellingen te bepalen, maar dat lukt je best!

Lukt het toch niet, of vind je het te lastig, dan neem je gewoon weer een stapje terug en ga je weer even fotograferen in de Av-stand.

5. Oefenen!

Dan is het enige wat je kunt doen heel erg veel oefenen! Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het zal worden. Binnen no-time fotografeer jij zonder na te denken in de M-stand en heb je meer controle over je instellingen dan ooit!

Als je eenmaal al je instellingen helemaal onder controle hebt, kun je fotograferen in de moeilijkste lichtomstandigheden en foto’s maken die je in de automatische stand nooit voor elkaar zou krijgen. En geloof me, dat is het echt waard!

Ik hoop dat dit je een beetje vertrouwen heeft gegeven. De M-stand is zo eng nog niet, volg gewoon het stappenplan en binnen no-time ben jij ook een fotograaf die nooit meer op de automatische stand fotografeert!

Altijd op de hoogte blijven?

Meld je aan voor Let's Update en ontvang leuke kortingen, nieuwtjes en updates!

AANMELDEN >

Lightroom presets

Van een dromerige sfeer tot een zachte, frisse bewerking: met deze presets tover jij ze in no-time op je foto!

de Fotografie Academy

De niet-technische fotografiecursus waarna jij nooit meer op de automatische stand fotografeert!

Fotografie e-books

E-mail templates, posing guides, of een fotografie handboek voor beginners? Download diverse e-books in de shop!

kies je eigen product

GA NIET WEG ZONDER JE GRATIS PRESET!

wacht...!

Probeer een gratis frisse en lichte preset uit het Light & Airy Preset Package voor Adobe Lightroom CC & Mobile!

DOWNLOAD

Meld je aan voor

Let's update

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste blogs, producten, cursussen en meer!