Fotografie

Hoe moet ik beginnen met fotograferen in de M-stand?

July 5, 2018

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Misschien fotografeer je nog op de automatische stand, maar wil je heel graag leren om volledig handmatig te fotograferen in de M-stand. Maar er zijn zoveel instellingen, moet je beginnen? Ik ga je in kleine stapjes op weg helpen naar de M-stand!

Je zou natuurlijk kunnen zeggen dat je simpelweg je draaiknopje naar de ‘M’ stand draait, en klaar ben je. Je fotografeert in de M-stand! En hoewel dit inderdaad waar is, is dit waarschijnlijk niet de leukste manier. Het fotograferen zal namelijk ineens een stukje slechter gaan, mooie foto’s maken lukt niet meer zo en dat kan heel erg frustreren. Je kunt het dus beter wat rustiger aan doen en dit stappenplan volgen. Zo fotografeer jij binnen no-time in de M-stand, maar dan met een trots en tevreden gevoel

1. Leer de drie basis instellingen kennen

De eerste stap is om erachter te komen welke instellingen er eigenlijk zijn en wat deze eigenlijk inhouden. De drie basis instellingen zijn ISO, diafragma en sluitertijd. De ISO bepaalt de lichtgevoeligheid van je sensor, het diafragma bepaalt hoeveel licht er op je sensor valt, en de sluitertijd bepaalt hoe lang het licht op je sensor valt.

Om meer te weten te komen over het diafragma, kun je deze blogpost lezen. Over sluitertijd kun je hier alles lezen.

2. Leer over belichtingsdriehoek 

De tweede stap is om de belichtingsdriehoek onder de knie te krijgen. De belichtingsdriehoek is een driehoek van de drie waarden waarmee jij je camera instelt. Inmiddels weet je een beetje wat deze waarden inhouden en wat ze doen met je foto. Deze drie waarden werken samen en bepalen de belichting van je foto. In mijn boek Let’s Focus wordt deze belichtingsdriehoek tot in de detail behandeld, met behulp van voorbeelden.

3. Fotografeer in de Av-stand

De stap van volledig automatisch naar fotograferen in de M-stand is een hele grote, dus ik raad je aan om eerst in de Av-stand te fotograferen. In de Av-stand bepaal jij het diafragma en de ISO waarde, en de camera bepaalt de sluitertijd. De Av-stand is zo’n fijne stand dat ik deze bijna altijd gebruik bij mijn fotoshoots!

De Av-stand werkt ook met een leuk 3-stappen-plan, zodat je gemakkelijk zelf je waarden kunt kiezen voor een goed belichte foto. Lees hier alles over dat stappenplan. Je vind er ook een cheat-sheet die je uit kunt printen of op kunt slaan op je telefoon!

4. Fotografeer in de M-stand

Nu is het tijd om alles helemaal zelf te doen! Je gaat nu in de M-stand fotograferen en je bepaalt alles helemaal zelf! Stiekem kun je dat gewoon al, want het is helemaal niet zo anders in vergelijking met de Av-stand. Het zal je misschien iets meer tijd kosten om je instellingen te bepalen, maar dat lukt je best!

Lukt het toch niet, of vind je het te lastig, dan neem je gewoon weer een stapje terug en ga je weer even fotograferen in de Av-stand.

5. Oefenen!

Dan is het enige wat je kunt doen heel erg veel oefenen! Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het zal worden. Binnen no-time fotografeer jij zonder na te denken in de M-stand en heb je meer controle over je instellingen dan ooit!

Als je eenmaal al je instellingen helemaal onder controle hebt, kun je fotograferen in de moeilijkste lichtomstandigheden en foto’s maken die je in de automatische stand nooit voor elkaar zou krijgen. En geloof me, dat is het echt waard!

Ik hoop dat dit je een beetje vertrouwen heeft gegeven. De M-stand is zo eng nog niet, volg gewoon het stappenplan en binnen no-time ben jij ook een fotograaf die nooit meer op de automatische stand fotografeert!

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius