Travel

Harry Potter Travelguide: Alle fotospots in de UK

May 30, 2019

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

In maart was het zo ver, samen met Leonie vertrok ik naar Engeland voor een Harry Potter roadtrip! We zijn allerlei fotospots in de UK af gegaan, die allemaal een rol gespeeld hebben in de films en boeken van Harry Potter. Uiteraard mochten ook de Warner Bros studio’s niet ontbreken. In deze travelguide deel ik alle fotospots met je!


Londen

We beginnen in de hoofdstad, waar we veel fotospots vlakbij elkaar kunnen vinden. In de Harry Potter films zitten talloze shots van heel Londen, dus stiekem is de stad zelf al een filmlocatie. Maar er zijn een aantal specifieke plekken die je niet mag missen!

Platform 9 3/4

Bron foto: kingscross.co.uk

Film: Alle films

Waar: In het King’s Cross Station in Londen

Kosten: Gratis. Je moet wel betalen als je een foto wilt laten maken met een sjaal

Op het station van King’s Cross vind je een bagage karretje waar je mee op de foto kunt. Hier moet je wel voor betalen en de rijen zijn erg lang. Maaaar, er staat precies zo’n karretje in de Warner Bros studio’s, en daar staat vaak helemaal niet zo’n lange rij. Wil je dus een foto met het karretje én ga je nog naar de Warner Bros studio’s, zou ik die foto voor daar bewaren.

 

Millenium Bridge

Film: Harry Potter and the Halfblood Prince

Waar: Vlakbij Blackfriars metro halte

Kosten: Gratis

Je kent de openingsscene in Harry Potter en de halfbloed Prins vast wel, waar death eaters de Millenium Bridge kapot maken en de brug begint te wiebelen. Dat was hier!

 

Grimmauld Place

Film: Harry Potter and the Order of the Phoenix, Deathly Hallows Part 1

Waar: Claremont Place

Kosten: Gratis

Het huis van Sirius Black en het hoofdkwartier van The Order Of The Phoenix staat hier, in Claremont Place.

 

Leadenhall Market

Film: Harry Potter and the Philosopher’s Stone

Waar: Vlakbij metrohalte Monument

Kosten: Gratis

In de eerste Harry Potter film lopen Hagrid en Harry door Leadenhall Market, als ze op weg zijn naar de Leaky Cauldron, om Diagon Alley binnen te gaan.

 

Piccadilly Circus

Film: Harry Potter and the Deathly Hallows I

Waar: Metrohalte Piccadilly Circus

Kosten: Gratis

In Harry Potter and the Deathly Hallows I zit een scene waarbij Harry, Hermione en Ron door Londen heen vluchten, waarbij ze verschijnselen en bijna een bus raken. Dat is gefilmd op Piccadilly Circus!

 

Oxford

In Oxford zitten de meest herkenbare fotospots, vond ik zelf. Als je moet kiezen tussen Oxford en Londen zou ik absoluut voor Oxford kiezen. Veel van de scenes binnen Hogwarts zijn hier opgenomen, en je waant je dus echt in de Harry Potter wereld als je hier rond loopt. Let wel op, veel locaties kun je niet zomaar bezoeken zonder een tour te boeken, en die zitten vaak ruim van te voren vol. Hou daar dus rekening mee bij je bezoekje!

 

Bodleian Library

Film: Meerdere films

Waar: Centrum Oxford

Kosten:£6

In de Bodleian bibliotheek van de Oxford University zijn veel filmscenes opgenomen. Hij werd gebruikt in 4 films als de bibliotheek van Hogwarts. Zeker de moeite waard om te bezoeken dus! Let op, je kunt deze bibliotheek niet zomaar bekijken, je moet een tour boeken waarbij je ook naar de Divinity School gaat (een tweede film locatie). De tour is niet duur maar wel vaak lang van te voren al uitverkocht. Ook mag je niet fotograferen binnen in de bibliotheek.

 

Divinity School

Divinity School

Film: Harry Potter and the Philosopher’s Stone & Goblet Of Fire

Waar: Centrum Oxford

Kosten: £1 voor 10 minuten

Je kunt deze Divinity School bezoeken tijdens de Bodleian Library Tour, maar je kunt hem ook los bezoeken. Een specifieke kamer in de Divinity School werd gebruikt voor twee scenes. Het diende als ziekenzaal, maar ook als oefenruimte waar professor McGonagall de leerlingen leert dansen voor het bal.

 

New College

Film: Meerdere films

Waar: Centrum Oxford

Kosten: £5

Mijn favoriete locatie van Oxford was New College. Hier zijn meerdere scenes in de gangen opgenomen, en die herken je ook meteen als de Hogwarts Hallways. Maar nog leuker is de boom in de binnenplaats. Deze komt voor in de scene uit Goblet Of Fire, waarbij Mad-Eye Moody Draco in een fret veranderd.

 

Warner Bros Studio’s

Film: Alle films

Waar: Leavesden, je kunt vanuit Londen de trein pakken naar Watford Junction, vanuit daar vertrekken speciale bussen naar de studio’s

Kosten: Vanaf £45.00

Ooooh, het hoogtepunt van de reis. De film studio’s waar alle films zijn opgenomen. Dit mag je echt absoluut niet missen! Reserveer hier minstens een uur of 5 voor als je echt alles uitgebreid wilt bekijken en lezen. Je vind hier onder andere de set van de Great Hall, Forbidden Forest, Diagon Alley, verschillende klaslokalen, platform 9 3/4 mét trein, gryffindor common room, Weasley’s house, Dudley’s house, en nog veel en veel meer. Ook zijn er allerlei props uitgestald en kun je een kijkje nemen bij de kostuums. Je kijkt echt je ogen uit, het is zo bizar om de werkelijke filmsets te kunnen bekijken en er soms dus ook echt doorheen te kunnen lopen.

Bij elke filmset vind je schermen met beelden uit de film en behind the scenes materiaal. Ook staat er uiteraard allerlei geschreven tekst die je kunt lezen, en er is een audiotour die je ook kunt meenemen. Ik heb persoonlijk amper naar de audio tour geluisterd, omdat er al zó veel te lezen en te kijken viel. We hebben ons ongeveer 4,5 uur vermaakt in de studio’s en alles op die manier uitgebreid bekeken.

Let op, de studio tour moet je ruim van te voren boeken als je zeker wilt zijn van een ticket.

 

Verspreid over de UK

Dan zijn er nog een aantal locaties die buiten Oxford en Londen vallen, maar ook leuk zijn om te bezoeken. Zo maak je je roadtrip compleet!

 

Gloucester Cathedral

Film: Harry Potter and the Philosopher’s Stone, the Chamber of Secrets, and the Half Blood Prince

Waar: Gloucester

Kosten: Gratis

Hier zijn wij zelf niet geweest omdat het nogal uit de route lag, maar het is wel een aanrader als je wat verder zou willen reizen. Er zijn heel veel scenes binnen Hogwarts hier opgenomen. Onder andere de gang die leid naar Gryffindor’s common room kun je hier vinden. Ook vind je hier de gang waar in Chamber of Secrets de bloed boodschap op de muur is geschreven.

 

Lacock Abbey

Film: Harry Potter and the Philosopher’s Stone and the Chamber of Secrets

Waar: Lacock Abbey

Kosten: Gratis

Hier vind je de locatie die gebruikt is voor Professor Snape’s klaslokaal. Ook is hier de scene met de Mirror of Erised opgenomen, en is er een ruimte gebruikt voor McGonagall’s transfiguratie klaslokaal.

 

Seven Sisters Cliffs

Film: Harry Potter and the Goblet Of Fire

Waar: Sussex

Kosten: Gratis

De kliffen van de Seven Sisters zijn gebruikt als startpunt voor de reis naar de Quidditch World Cup met de via via.

Zo, dat waren alle film locaties in deze travelguide, voor een super toffe Harry Potter roadtrip in de UK! Wij hebben hier zo’n 6 dagen over gedaan en dat was voldoende. Wij zijn met de trein naar London vertrokken vanuit Amsterdam, dit reist heel rustig en natuurlijk ook wat beter voor het klimaat dan vliegen 😉 Vanuit London pakten we nog een trein naar Oxford. Vervolgens hebben we in Oxford een auto gehuurd om naar de Cotswolds te gaan, en we hebben overnacht in Salisbury. Vanuit Salisbury hebben we naar de Seven Sisters gereden en in Brighton overnacht. Daar hebben we de auto weer ingeleverd en hebben we de trein terug genomen naar London om weer naar Amsterdam te reizen.

Een hele toegankelijke, leuke roadtrip, met natuurlijk Harry Potter als thema. Dus nu kun jij ook op pad! Laat me zeker even weten als deze travelguide je geïnspireerd heeft!

 

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius