Zo maak je foto’s met een onscherpe achtergrond

Algemeen, Fotografie

Onscherpe achtergrond creëren

Als er één ding is wat eigenlijk iedere fotograaf wil weten, is het wel hoe je een onscherpe achtergrond kunt creëren bij het fotograferen. Het onderwerp scherp, en dan die mooie geblurde achtergrond daarachter.

Je ziet dit vooral terug komen in portretfotografie, bij zowel dieren en mensen. Maar ook bij andere vormen van fotografie is het nuttig om te weten hoe je een onscherpe achtergrond kunt creëren. Gelukkig is het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, dus let’s dive in!

Zet je camera in Av-stand

Het belangrijkst is de juiste camera stand. In de automatische stand zal het maken van een onscherpe achtergrond heel erg lastig worden. De portretstand is al een beter alternatief, maar het liefst wil je zelf de controle over al je instellingen. Omdat het diafragma het onderdeel van je camera is dat voor de onscherpe achtergrond zorgt, kiezen we ervoor om de camera in de diafragma-voorkeuze stand te gebruiken. Dit is de A(v) stand op je camera.

Als je nóg meer controle wilt over je instellingen kun je ook de M-stand kiezen, maar in dit artikel kies ik er voor om op de A(v) stand te focussen, simpelweg omdat deze het makkelijkst werkt.

Vind je het zelf instellen van je camera nog moeilijk? Download de cheat sheet!

Download hier de gratis cheat sheet, waar je in één oogopslag ziet wat alle instellingen betekenen en welk effect ze hebben op je foto.

Zet je diafragma zo laag mogelijk

De volgende stap is om je diafragma in te stellen. Je diafragma heeft een bepaalde waarde, dit noem je een f-getal. Hoe lager het f-getal, hoe onscherper je achtergrond zal zijn. Welk f-getal jij kunt gebruiken is afhankelijk van het objectief dat je gebruikt. Sommige objectieven kunnen tot f/1.8, anderen tot f/5.6. Op je objectief staat vermeld wat het grootst mogelijk diafragma is.

Scroll met het wieltje op de camera tot je het laagste diafragma getal hebt bereikt.

Plaats je onderwerp op een flinke afstand van je achtergrond

Naast het instellen van je diafragma kun je nog meer veel meer doen om een onscherpe achtergrond te creëren. Een van de belangrijkste dingen is de afstand tussen je achtergrond en het onderwerp. Hoe verder deze afstand, hoe onscherper de achtergrond zal worden!

Zoom zo ver mogelijk in

Hoe verder je inzoomt, hoe onscherper je achtergrond wordt. Als je op zoek bent naar een onscherpe achtergrond loont het dus om verder weg te gaan staan en vervolgens zo ver mogelijk in te zoomen met je lens.

Kun je niet zoomen met jouw lens omdat het een vast brandpunt heeft, zoals een 50mm of een 80mm? Kies dan voor de lens met het grootste getal, in dit geval de 80mm.

Onscherpe achtergrond hond

Stel goed scherp op je onderwerp en neem de foto

Nu heb je de best mogelijke omstandigheden gecreëerd om een foto met een onscherpe achtergrond te maken. Nu moet je nog goed scherpstellen om de onscherpte daadwerkelijk goed te laten uitkomen!

Je kunt dat doen door automatisch scherp te stellen, of je kiest zelf een scherpstelpunt. Meer over scherpe foto’s maken, lees je hier.

Heb je je onderwerp scherp in beeld? Dan maak je de foto! En there you go, het kan niet anders of je hebt nu een mooie onscherpe achtergrond.

Freebie_Shotlist_Blogpost

Altijd op de hoogte blijven?

Meld je aan voor Let's Update en ontvang leuke kortingen, nieuwtjes en updates!

AANMELDEN >

Lightroom presets

Van een dromerige sfeer tot een zachte, frisse bewerking: met deze presets tover jij ze in no-time op je foto!

de Fotografie Academy

De niet-technische fotografiecursus waarna jij nooit meer op de automatische stand fotografeert!

Fotografie e-books

E-mail templates, posing guides, of een fotografie handboek voor beginners? Download diverse e-books in de shop!

kies je eigen product

GA NIET WEG ZONDER JE GRATIS PRESET!

wacht...!

Probeer een gratis frisse en lichte preset uit het Light & Airy Preset Package voor Adobe Lightroom CC & Mobile!

DOWNLOAD

Meld je aan voor

Let's update

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste blogs, producten, cursussen en meer!