Fotografie

Zo maak je foto’s met een onscherpe achtergrond

Onscherpe achtergrond hond

May 9, 2019

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that
Onscherpe achtergrond creëren

Als er één ding is wat eigenlijk iedere fotograaf wil weten, is het wel hoe je een onscherpe achtergrond kunt creëren bij het fotograferen. Het onderwerp scherp, en dan die mooie geblurde achtergrond daarachter.

Je ziet dit vooral terug komen in portretfotografie, bij zowel dieren en mensen. Maar ook bij andere vormen van fotografie is het nuttig om te weten hoe je een onscherpe achtergrond kunt creëren. Gelukkig is het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, dus let’s dive in!

Zet je camera in Av-stand

Het belangrijkst is de juiste camera stand. In de automatische stand zal het maken van een onscherpe achtergrond heel erg lastig worden. De portretstand is al een beter alternatief, maar het liefst wil je zelf de controle over al je instellingen. Omdat het diafragma het onderdeel van je camera is dat voor de onscherpe achtergrond zorgt, kiezen we ervoor om de camera in de diafragma-voorkeuze stand te gebruiken. Dit is de A(v) stand op je camera.

Als je nóg meer controle wilt over je instellingen kun je ook de M-stand kiezen, maar in dit artikel kies ik er voor om op de A(v) stand te focussen, simpelweg omdat deze het makkelijkst werkt.

Vind je het zelf instellen van je camera nog moeilijk? Download de cheat sheet!

Download hier de gratis cheat sheet, waar je in één oogopslag ziet wat alle instellingen betekenen en welk effect ze hebben op je foto.

Zet je diafragma zo laag mogelijk

De volgende stap is om je diafragma in te stellen. Je diafragma heeft een bepaalde waarde, dit noem je een f-getal. Hoe lager het f-getal, hoe onscherper je achtergrond zal zijn. Welk f-getal jij kunt gebruiken is afhankelijk van het objectief dat je gebruikt. Sommige objectieven kunnen tot f/1.8, anderen tot f/5.6. Op je objectief staat vermeld wat het grootst mogelijk diafragma is.

Scroll met het wieltje op de camera tot je het laagste diafragma getal hebt bereikt.

Plaats je onderwerp op een flinke afstand van je achtergrond

Naast het instellen van je diafragma kun je nog meer veel meer doen om een onscherpe achtergrond te creëren. Een van de belangrijkste dingen is de afstand tussen je achtergrond en het onderwerp. Hoe verder deze afstand, hoe onscherper de achtergrond zal worden!

Zoom zo ver mogelijk in

Hoe verder je inzoomt, hoe onscherper je achtergrond wordt. Als je op zoek bent naar een onscherpe achtergrond loont het dus om verder weg te gaan staan en vervolgens zo ver mogelijk in te zoomen met je lens.

Kun je niet zoomen met jouw lens omdat het een vast brandpunt heeft, zoals een 50mm of een 80mm? Kies dan voor de lens met het grootste getal, in dit geval de 80mm.

Onscherpe achtergrond hond

Stel goed scherp op je onderwerp en neem de foto

Nu heb je de best mogelijke omstandigheden gecreëerd om een foto met een onscherpe achtergrond te maken. Nu moet je nog goed scherpstellen om de onscherpte daadwerkelijk goed te laten uitkomen!

Je kunt dat doen door automatisch scherp te stellen, of je kiest zelf een scherpstelpunt. Meer over scherpe foto’s maken, lees je hier.

Heb je je onderwerp scherp in beeld? Dan maak je de foto! En there you go, het kan niet anders of je hebt nu een mooie onscherpe achtergrond.

Freebie_Shotlist_Blogpost

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius