Hello you!

Op deze blog help ik jou een betere fotograaf te worden met behulp van tutorials én allerlei producten. Have fun! 
X Marit

Algemeen

Photoshop

Tutorials

Camera's en objectieven

Fotografie

Inspiratie

Travel

Persoonlijk

Ondernemen

All

Lightroom

15625791_1348976741808805_7099674345308796572_o

Het nieuwe jaar is begonnen, dus het is tijd voor een frisse start en nieuwe projecten! Als fotograaf zijn er eindeloos veel leuke projectjes die je zou kunnen oppakken en jou kunnen verbeteren als fotograaf. Ik geef je wat ideeën en vertel je wat er zo leuk aan is.

Wat is een foto project?

Een foto project is een project waar je als fotograaf aan begint, met het doel om veel foto’s te maken, en vaak binnen een bepaald thema of idee. Het doel van zo’n project, of soms ook wel challenge genoemd, is vaak om je skills te verbeteren, of om creatiever te denken.

Je kunt zelf een foto project bedenken, of je kunt mee doen aan projecten die al bestaan.

Waarom een foto project?

Je kan verschillende redenen hebben om foto projecten te starten.

 • Je wil jezelf verbeteren
 • Je hebt heel veel tijd over
 • Je hebt al tijden een gaaf idee voor een foto/serie in je hoofd
 • Een model wil graag iets met je uit werken
 • Je hebt geen inspiratie meer/zit in een creatieve dip

Bij elke reden past een project. Toen ik merkte dat ik heel weinig fotografeerde heb ik bijvoorbeeld mee gedaan aan Picture of the Week, op een forum. Daar plaatsten we dan elke week allemaal een foto, zodat je dus ook verplicht werd om minstens één keer in de week op pad te gaan en foto’s te maken. Anders had je niets om in te leveren.

Ik heb ook wel eens zelf een foto project bedacht, voor mijn eindopdracht van de FotoAcademie. Dit was toen mijn levitation project, daar heb ik een stuk of 8 foto’s voor gemaakt. Dit vond ik super leuk om aan te werken en heeft me heel veel nieuwe likes opgeleverd. Dus ook dat zou een reden kunnen zijn om een foto project te beginnen. Om bekender te worden of om nieuwe klanten binnen te halen.

Je kunt een project in je eentje doen of met een groepje mensen. Je hebt heel veel projecten op fora lopen, waar iedereen zijn werk van het project deelt. Als je met meerdere mensen een project begint hou je het waarschijnlijk langer vol dan in je eentje, en wie weet doe je ook nog wat inspiratie op.

999433_615435271829626_583292105_n

Ideeën voor foto projecten

365 dagen project: Eentje waar je eigenlijk al een beetje te laat voor bent, maar inhalen kan altijd! Het 365 dagen project houd in dat je élke dag van het jaar een foto maakt. Je kunt hier heel veel werk van maken, maar je kunt ook kiezen voor iets kleiners. Elke dag een foto uit je raam maken, bijvoorbeeld. Of een zelfportrettenserie.

52 weken project: Dit is eigenlijk hetzelfde als wat ik beschreef bij Picture A Week. Hierbij maak je elke week een foto, met of zonder wekelijks thema.

Thema projecten: Op verschillende fora en websites heb je topics waarbij er telkens een thema is, en je dan een foto bij dat thema moet maken. Leuk om aan elk thema mee te doen, en dingen te proberen die je nog nooit eerder hebt gedaan.

100 vreemden: Bij dit project is het doel om 100 mensen op de foto te zetten die je niet kent. Je benaderd dus mensen op straat en vraagt of je een foto van hen mag nemen. Je kunt dit natuurlijk uitbreiden tot allerlei thema’s.

A-Z: Bij dit project verzin je zelf de thema’s, maar die moeten beginnen met een specifieke letter. Ben je bij de D, kun je bijvoorbeeld Dieren als thema nemen, ben je bij de S, dan kun je Snel als thema nemen en een actie foto maken, etc.

10847470_882718885101262_2733914184101443082_o

Tips om een project vol te houden

Het volhouden van de projecten kan soms heel erg lastig zijn. Zeker als ze een deadline hebben, zoal 365 dagen project, of een 52 weken project. Misschien komt het soms gewoon eventjes niet uit, en dat is dan ook helemaal prima. Maar zorg dat je nooit heel erg gaat uitlopen. Een paar dagen is niet erg, maar als je op een gegeven moment zo’n 10 foto’s achterloopt gaat het project zijn doel wel een beetje voorbij.

Neem ook vooral genoegen met wat mindere beelden. Als je zo vaak foto’s moet maken, en vooral ook foto’s maakt van onderwerpen die je nooit eerder hebt gefotografeerd, is de kans groot dat niet alles in een keer lukt en je niet tevreden bent met het resultaat. Laat dat lekker los! Een foto project is er om je creativiteit weer tot leven te brengen en je op nieuwe ideeën te brengen!

Heb je zelf nog leuke tips voor een foto project?

Foto projecten voor 2017

Algemeen, Fotografie, Inspiratie

January 5, 2017

blogs

Zo maak je foto’s met een onscherpe achtergrond

De tool die mij productief maakt

Travel Guide IJsland: De beste fotospots van Zuid-IJsland

YAY, I'm IN!

In 5 uitgebreide video's ga ik jou alles vertellen over personal branding. 
Meld je gratis aan en begin met werken aan jouw bedrijf!

New!

 1. Silke

  January 5th, 2017 at 8:27 am

  Wat een leuk en inspirerend artikel! Die challenge met de 100 mensen lijkt me super leuk om te doen, misschien dat ik ‘m na mijn stage eens probeer 😉 Ik woon immers in Gent, dus dan kom ik een heleboel mensen tegen! Liefs 🙂

 2. Mariet

  January 5th, 2017 at 3:05 pm

  Hallo Marit, je geeft altijd weer inspiratie, heb al veel van je geleerd over van alles en nog wat.ik wil graag een blog beginnen wat heb ik daar allemaal voor nodig b.v. iedere week.
  En zijn daar ook extra kosten aan verbonden.ik heb al een site. Maar ga hem helemaal veranderen is nu veel te druk.
  Gr Mariet

 3. Odb.photography

  November 13th, 2017 at 4:51 pm

  Hoi Marit zie dat je een foto van de haven in spaarndam hebt gefotografeerd hier boven?
  Woon je zelf hier in de buurt van spaarndam?

 4. Marit

  November 13th, 2017 at 6:04 pm

  Ja, ik woon in velsen! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

follow me

@marit.hilarius