Uncategorized

7 redenen om een statief te gebruiken

December 25, 2014

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Veel fotografen hebben wel een statief, maar laten hem eigenlijk altijd liggen. Te zwaar, irritant om mee te slepen, kost allemaal teveel moeite. Maar statieven hebben wel veel voordelen!

1. Bij weinig licht fotograferen

Je camera opbergen zodra het begint te schermen is niet meer nodig! Je kan gewoon doorgaan met fotograferen, want je hebt je statief die je camera stilhoud. Nu kun je veel langere sluitertijden gebruiken zonder dat de beelden onscherp worden. Hierdoor kun je je ISO ook laag zetten, weg ruis!

Naamloos-122COPY

2. Langere sluitertijden gebruiken

De bekende ‘water wordt mist’ foto’s zijn alleen te bereiken met een statief. Op een statief heb je geen last van bewegingsonscherpte en hierdoor kun je sluitertijden van wel 30 seconde gebruiken. Dit zorgt ervoor dat het water in een soort mist veranderd en je foto een waar kunstwerk wordt.

3IMG_0270 2copy

3. Zware lenzen gebruiken zonder snelle sluitertijd

Een 500mm lens is ontzettend zwaar en lastig om uit de hand te schieten. Om uit de hand toch nog scherpe foto’s te krijgen moet je vaak een hele snelle sluitertijd gebruiken, omdat je armen anders de camera een beetje bewegen. Met een statief hoeft dat niet meer, en kun je ook je zware lenzen gewoon op ISO 100 en ‘normale’ sluitertijd gebruiken. Bovendien scheelt het rugpijn.

18IMG_1184DPPcopy

4. Macrofotografie

Als je heel dicht op je onderwerp zit valt elke millimeter aan beweging op. Bij macro zit je soms zo vlakbij je bloem dat het zowat onmogelijk is het bloemetje de gehele tijd scherp te krijgen. Elke millimeter die jij naar achter verplaatst resulteert in een onscherpe foto. Met een statief kun je je camera doodstil houden terwijl je met de hand scherpstelt. Geen onscherpe bloemetjes meer!

16IMG_8904

5. Beter nadenken over je composities

Als je uit de hand schiet hoef je niet zo erg na te denken over de compositie die je wilt kiezen, je schiet gewoon wat foto’s en wisselt af en toe van standpunt. Als je met een statief werkt heb je geen zin dat ding 10x te verslepen, dus je kiest heel bewust een standpunt en compositie. Het dwingt je veel beter na te denken over de foto, hoe jij deze voor je ziet en hoe je dat kunt bereiken.

Naamloos-1689

6. Laag bij de grond fotograferen zonder zelf op je buik te hoeven liggen

Je zet je camera op je statief, stelt hem laag in en met je afstandsbediening kun jij lekker rechtop blijven staan. Niet meer je nek in allerlei rare standen draaien of vieze knieën na een uitstapje. Het statief doet het zware werk!

1IMG_0345copy

7. Handig voor HDR

Bij HDR maak je 3 verschillende opnames, een onderbelicht, een juist belicht en een overbelicht, die je dan later samen voegt. Zo heb je het beste van alle foto’s. Maar dan moeten die foto’s natuurlijk wel van precies hetzelfde punt zijn gemaakt. En dat gaat alleen als je ze van een statief hebt gemaakt.

Naamloos-1sadf4

Het is inderdaad even wat gesleep, maar het is het waard. Dus alle statieven uit de kast bij de volgende keer fotograferen!

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
  1. Juudith says:

    Leuk artikel! ik ben nooit zo van het statief, maar moet het toch maar meer gaan doen!

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius