Hello you!

Op deze blog help ik jou een betere fotograaf te worden met behulp van tutorials én allerlei producten. Have fun! 
X Marit

Algemeen

Photoshop

Tutorials

Camera's en objectieven

Fotografie

Inspiratie

Travel

Persoonlijk

Ondernemen

All

Lightroom

Veel fotografen hebben wel een statief, maar laten hem eigenlijk altijd liggen. Te zwaar, irritant om mee te slepen, kost allemaal teveel moeite. Maar statieven hebben wel veel voordelen!

1. Bij weinig licht fotograferen

Je camera opbergen zodra het begint te schermen is niet meer nodig! Je kan gewoon doorgaan met fotograferen, want je hebt je statief die je camera stilhoud. Nu kun je veel langere sluitertijden gebruiken zonder dat de beelden onscherp worden. Hierdoor kun je je ISO ook laag zetten, weg ruis!

Naamloos-122COPY

2. Langere sluitertijden gebruiken

De bekende ‘water wordt mist’ foto’s zijn alleen te bereiken met een statief. Op een statief heb je geen last van bewegingsonscherpte en hierdoor kun je sluitertijden van wel 30 seconde gebruiken. Dit zorgt ervoor dat het water in een soort mist veranderd en je foto een waar kunstwerk wordt.

3IMG_0270 2copy

3. Zware lenzen gebruiken zonder snelle sluitertijd

Een 500mm lens is ontzettend zwaar en lastig om uit de hand te schieten. Om uit de hand toch nog scherpe foto’s te krijgen moet je vaak een hele snelle sluitertijd gebruiken, omdat je armen anders de camera een beetje bewegen. Met een statief hoeft dat niet meer, en kun je ook je zware lenzen gewoon op ISO 100 en ‘normale’ sluitertijd gebruiken. Bovendien scheelt het rugpijn.

18IMG_1184DPPcopy

4. Macrofotografie

Als je heel dicht op je onderwerp zit valt elke millimeter aan beweging op. Bij macro zit je soms zo vlakbij je bloem dat het zowat onmogelijk is het bloemetje de gehele tijd scherp te krijgen. Elke millimeter die jij naar achter verplaatst resulteert in een onscherpe foto. Met een statief kun je je camera doodstil houden terwijl je met de hand scherpstelt. Geen onscherpe bloemetjes meer!

16IMG_8904

5. Beter nadenken over je composities

Als je uit de hand schiet hoef je niet zo erg na te denken over de compositie die je wilt kiezen, je schiet gewoon wat foto’s en wisselt af en toe van standpunt. Als je met een statief werkt heb je geen zin dat ding 10x te verslepen, dus je kiest heel bewust een standpunt en compositie. Het dwingt je veel beter na te denken over de foto, hoe jij deze voor je ziet en hoe je dat kunt bereiken.

Naamloos-1689

6. Laag bij de grond fotograferen zonder zelf op je buik te hoeven liggen

Je zet je camera op je statief, stelt hem laag in en met je afstandsbediening kun jij lekker rechtop blijven staan. Niet meer je nek in allerlei rare standen draaien of vieze knieën na een uitstapje. Het statief doet het zware werk!

1IMG_0345copy

7. Handig voor HDR

Bij HDR maak je 3 verschillende opnames, een onderbelicht, een juist belicht en een overbelicht, die je dan later samen voegt. Zo heb je het beste van alle foto’s. Maar dan moeten die foto’s natuurlijk wel van precies hetzelfde punt zijn gemaakt. En dat gaat alleen als je ze van een statief hebt gemaakt.

Naamloos-1sadf4

Het is inderdaad even wat gesleep, maar het is het waard. Dus alle statieven uit de kast bij de volgende keer fotograferen!

7 redenen om een statief te gebruiken

Fotografie, Uncategorized

December 25, 2014

blogs

Zo maak je foto’s met een onscherpe achtergrond

De tool die mij productief maakt

Travel Guide IJsland: De beste fotospots van Zuid-IJsland

YAY, I'm IN!

In 5 uitgebreide video's ga ik jou alles vertellen over personal branding. 
Meld je gratis aan en begin met werken aan jouw bedrijf!

New!

  1. Juudith

    December 26th, 2014 at 5:12 pm

    Leuk artikel! ik ben nooit zo van het statief, maar moet het toch maar meer gaan doen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

follow me

@marit.hilarius