Uncategorized

How to: Achtergrond verwijderen in Photoshop

December 29, 2014

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

voording

Kijk, nu ziet die nieuwe achtergrond er natuurlijk niet uit, maar soms wil je de achtergrond uit je foto’s halen om je foto’s voor andere doeleinden te kunnen gebruiken. Vooral in de design wereld is dit iets wat je heel erg vaak gebruikt! Ik zal je 2 simpele manieren laten zien om de achtergrond uit je foto’s te verwijderen.

Schermafbeelding 2014-12-12 om 09.48.17
Om te laten zien heb ik deze foto uitgekozen. Je hebt een foto nodig van een achtergrond die of onscherper is dan de voorgrond, of met andere kleuren. Photoshop gaat namelijk zelf proberen na te denken wat jij wil selecteren, en dan heeft hij contrast nodig.

We gaan hiervoor de snelle selectie tool gebruiken! Deze vind je links in je balkje. Zie je hem niet, zou hij onder het toverstafje kunnen zitten. Klik dan met je rechtermuisknop en selecteer het snelle selectie kwastje. Bovenin zie je 3 tekentjes, een kwastje met niets, een met plus en eentje met min. We willen iets gaan selecteren, dus je klikt op het kwastje met de plus.

Schermafbeelding 2014-12-12 om 09.48.45

 

De snelle selectietool werkt super simpel! Klik je namelijk op het blauwe vest van de vrouw, dan gaat Photoshop randen opzoeken. Het blauw van het shirt en de spijkerbroek is een totaal andere kleur dan de achtergrond, dus zal hij een rand vinden en tot daar selecteren. Zo heb je in één klik al een groot deel geselecteerd! Het klinkt nu misschien wat omslachtig, maar het gaat heel snel. Sleep gewoon een beetje met je kwastje binnen het onderwerp, en kijk hoe Photoshop de randjes opzoekt. Heeft Photoshop teveel geselecteerd, selecteer dan het kwastje met het minnetje om weer wat weg te halen.

Schermafbeelding 2014-12-12 om 09.49.01

Zo selecteer je het hele onderwerp wat je geselecteerd wil hebben.
Schermafbeelding 2014-12-12 om 09.49.47

Maar nu hebben we de onderwerpen geselecteerd, terwijl we juist de achtergrond moeten selecteren als we die willen verwijderen. Dus we moeten de selectie omkeren! Dat doe je door met je rechtermuisknop op de selectie te klikken en te kiezen voor ‘selectie omkeren’.Schermafbeelding 2014-12-12 om 09.53.28

Nu zul je zien dat de hele achtergrond is geselecteerd, en het onderwerp niet. Schermafbeelding 2014-12-12 om 09.53.38

Nu klik je heel simpel op ‘delete’ bij Windows en ‘backspace’ voor Mac, en poef, weg is je achtergrond!Schermafbeelding 2014-12-12 om 09.54.30

Nu kun je er van alles mee doen, zoals gebruiken op een poster, visite kaartje, een collage, wat je maar wil. Je kunt natuurlijk ook gek doen en er een totaal andere achtergrond in plaatsen, dat kan vooral handig zijn bij studio foto’s. Heb je bijvoorbeeld een blauw achtergronddoek nodig maar heb je alleen wit, kun je dat op deze manier heel makkelijk aanpassen!Schermafbeelding 2014-12-12 om 10.21.37

Omdat ik geen studio foto’s maak heb ik hier even een wat abstracter voorbeeld gepakt van een schets. Maar bij een foto in een studio werkt dit principe precies hetzelfde, alles wat je nodig hebt is een achtergrond in een effen kleur, zoals in dit geval dus wit. Schermafbeelding 2014-12-12 om 10.32.21

Je klikt bovenin op ‘selecteren’ en dan op ‘kleurbereik’. Schermafbeelding 2014-12-12 om 10.32.27

De naam zegt het al, we gaan selecteren op kleur. We willen de achtergrond weg hebben, en die is wit. Je krijgt een schermpje te zien en je muis veranderd in een pipetje. Klik in het fotootje in het schermpje of je echte foto (dat maakt niet uit) op de kleur die je weg wil hebben. In dit geval wit, dus ik klik gewoon ergens random in de foto waar het wit is. Het is niet meteen te zien dat je iets geselecteerd hebt, maak je dus geen zorgen als je nog niets ziet.Schermafbeelding 2014-12-12 om 10.32.48

Je klikt op ‘ok’ of drukt op enter, en je zult zien, alles wat wit is is geselecteerd!Schermafbeelding 2014-12-12 om 10.33.08

En dan weer hetzelfde als vorige keer, druk op ‘delete’ of backspace, en tada! Je achtergrond is weg. Schermafbeelding 2014-12-12 om 10.33.13

Ik hoop dat jullie er wat aan hebben! Deze tools gebruik je vooral gigantisch veel bij het designen van layouts en logo’s etc, maar ook in de fotografie kan het ontzettend nuttig zijn!

Vind je het nog niet helemaal duidelijk? Bekijk dan dit filmpje, misschien kan dat nog helpen:
Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
 1. Tipje: niet deleten! Masker erop, kun je foutjes altijd nog bijwerken 😉

 2. aaah slim 😉

 3. nmarit says:

  Super handig dit!

 4. Mirjam says:

  Ik dacht goh wat is hij netjes geselecteerd, zie ik ineens dat iemand een oor mist! haha. verder handige en toch simpele tutorial 🙂
  Lees altijd met veel plezier je blog

 5. Danielle says:

  Bij mij verdwijnt er niets als ik op de delete knop druk?? Doe ik iets niet goed?

 6. koko says:

  Hallo,

  welke programma gebruik je?

  Vriendelijke groetjes

 7. Leonie says:

  Ik heb een logo waar een witte achtergrond achter zit. Nu is het me wel gelukt de achtergrond te verwijderen. Maar als ik dan opslaan doe, slaat hij de afbeelding met witte achtergrond weer op? Hoe kan dit?

 8. Rob says:

  Bij mij verdwijnt er ook niets als ik op de delete knop druk.
  Ik krijg wel een anderschermpje “Vullen”. Doe ik iets niet goed?
  Ik gebruik Photoshop CS6 nl

 9. lisanne says:

  Hallo,

  Ik heb een paar personen die ik uit hun achter grond wil verwijderen.
  Echter is het mij nog niet gelukt met de selectie en deselectie knop precies te juiste randjes te selecteren.
  Telkens als ik er bijna ben verdwijnt er weer een stuk die ik niet wil of komt er weer een stuk bij die ik niet wil. Zo blijf ik de hele tijd bezig met selecteren en deselecteren maar hij pakt niet de randjes die ik wil.. hij gaat er steeds overheen zeg maar..

  Hoe knip ik iets helemaal uit, dus echt perfect.. dat doet die niet..?

 10. Jessica says:

  Hoi!
  Superleuk al deze tips!
  Echter kan ik “selecteren en maskeren” niet vinden in mijn versie, CS3.
  Heb je enig idee waar ik deze optie kan vinden? Want juist dat weghalen bij haren en vacht is niet mooi, dus wilde dit graag proberen!
  En bedankt voor al je info! Bijna jarig.. dus ik vraag een boek… JOUW boek 🙂

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius