Ondernemen

6 Tips voor jouw volgende kennismakingsgesprek met een bruidspaar

August 6, 2020

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Voordat je een bruiloft geboekt krijgt maak je vaak eerst een afspraak met je bruidspaar om elkaar te leren kennen en de mogelijkheden door te spreken. Dit kan best een beetje spannend zijn, zeker als je het nog niet zo vaak gedaan hebt.

Voordat ik begon heb ik heel veel tips gevraagd aan collega-fotografen. Op basis van die ben ik mijn toen mijn eigen gesprekken in gegaan. Na een paar gesprekken was de spanning er af en kon ik er meer mijn eigen draai aan geven. Het is natuurlijk ook belangrijk dat jouw persoonlijkheid en hetgeen waar jouw bedrijf voor staat goed overkomen in het gesprek.

Ik deel mijn tips voor het eerste gesprek met jouw bruidspaar!

Bereid je prijzen voor

Een van de belangrijkste overwegingen van je bruidspaar is waarschijnlijk het geld wat ze moeten gaan uitgeven. Misschien hebben ze wel meerdere fotografen op het oog, en dan is prijs natuurlijk een belangrijk onderdeel.

Zorgen dat je zeker bent over je prijzen. Werk je met uurprijs? Werk je met pakketten? Reken je wachtgeld?

Zorg dat je alles op een rijtje hebt zodat je duidelijk en met zelfvertrouwen kunt communiceren over je tarieven en wat ze hiervoor krijgen.

Bedenk ook vast wat je gaat doen als je bruidspaar om eventuele korting vraagt. Ben je bereid dat te geven, en zo ja, hoeveel?

Kies een locatie voor het gesprek

Je kunt er voor kiezen om de meeting online te doen, maar face to face werkt bij zoiets toch vaak het beste. Zo kan jij je bruidspaar beter aanvoelen, en zij jou. Je gaat toch immers een van hun meest persoonlijke en belangrijke dagen bijwonen.

Kies voor het gesprek een locatie die professioneel oogt, die makkelijk te bereiken is, en waar jullie fijn kunnen zitten. Ik heb vaak gekozen voor een Van der Valk restaurant, of een leuke strandtent. Als je een kantoor hebt kun je het bruidspaar natuurlijk daar ontvangen.

Zorg dat je je werk kunt laten zien

Zorg dat je je portfolio bij je hebt! Ik had altijd mijn laptop bij me waarop mijn gehele portfolio stond, maar ik had ook twee albums mee. Daarin stonden verschillende foto’s van verschillende bruiloften.

Het bladert veel prettiger dan wanneer je met z’n alle naar een scherm zit te kijken. En als bonus krijgt je bruidspaar al een idee van de kwaliteit van de albums die je aflevert.

Wees er op tijd

Het spreekt misschien voor zich, maar wees op tijd aanwezig. Ik was er vaak zo’n 10 minuten van tevoren, in de meeste gevallen waren mijn bruidsparen zelf ook al eerder aanwezig. Dan maak je toch een betere indruk dan wanneer zij eerst nog 10 minuten op jou zitten te wachten. De eerste indruk is immers ontzettend belangrijk!

Geef iets mee

Heb iets bij je wat je ze mee kunt geven. Zeker als je bruidspaar verschillende fotografen in de optie heeft is het belangrijk dat ze jou blijven herinneren.

Je kunt ze een visitekaartje mee geven. Daar staan ook direct de gegevens op als ze je nog willen contacten. Je kunt ook een flyer of folder maken om mee te geven.

Ik gaf, afhankelijk van het verloop van het gesprek, ook vaak mijn algemene voorwaarden mee, die ze dan vast konden doorlezen.

Sluit positief af

Rond het gesprek af door ze te bedanken voor hun tijd. Dit is ook het moment waarop jij kenbaar kunt maken dat je heel graag met ze wil werken (als dat ook echt zo is natuurlijk).

Het is voor een bruidspaar heel fijn om te merken dat jij enthousiast over hun plannen bent en er graag bij wilt zijn op de grote dag. Laat ze natuurlijk ook weten waar ze terecht kunnen als ze nog vragen hebben.

YAY, je wordt geboekt!

Is jouw bruidspaar zo enthousiast dat ze met jou willen werken? Yes, gefeliciteerd!

Heb jij deze tips gebruikt bij jou kennismaking gesprek? Laat me weten hoe het ging! Heel veel succes!

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius