6 Tips voor jouw volgende kennismakingsgesprek met een bruidspaar

Ondernemen

Voordat je een bruiloft geboekt krijgt maak je vaak eerst een afspraak met je bruidspaar om elkaar te leren kennen en de mogelijkheden door te spreken. Dit kan best een beetje spannend zijn, zeker als je het nog niet zo vaak gedaan hebt.

Voordat ik begon heb ik heel veel tips gevraagd aan collega-fotografen. Op basis van die ben ik mijn toen mijn eigen gesprekken in gegaan. Na een paar gesprekken was de spanning er af en kon ik er meer mijn eigen draai aan geven. Het is natuurlijk ook belangrijk dat jouw persoonlijkheid en hetgeen waar jouw bedrijf voor staat goed overkomen in het gesprek.

Ik deel mijn tips voor het eerste gesprek met jouw bruidspaar!

Bereid je prijzen voor

Een van de belangrijkste overwegingen van je bruidspaar is waarschijnlijk het geld wat ze moeten gaan uitgeven. Misschien hebben ze wel meerdere fotografen op het oog, en dan is prijs natuurlijk een belangrijk onderdeel.

Zorgen dat je zeker bent over je prijzen. Werk je met uurprijs? Werk je met pakketten? Reken je wachtgeld?

Zorg dat je alles op een rijtje hebt zodat je duidelijk en met zelfvertrouwen kunt communiceren over je tarieven en wat ze hiervoor krijgen.

Bedenk ook vast wat je gaat doen als je bruidspaar om eventuele korting vraagt. Ben je bereid dat te geven, en zo ja, hoeveel?

Kies een locatie voor het gesprek

Je kunt er voor kiezen om de meeting online te doen, maar face to face werkt bij zoiets toch vaak het beste. Zo kan jij je bruidspaar beter aanvoelen, en zij jou. Je gaat toch immers een van hun meest persoonlijke en belangrijke dagen bijwonen.

Kies voor het gesprek een locatie die professioneel oogt, die makkelijk te bereiken is, en waar jullie fijn kunnen zitten. Ik heb vaak gekozen voor een Van der Valk restaurant, of een leuke strandtent. Als je een kantoor hebt kun je het bruidspaar natuurlijk daar ontvangen.

Zorg dat je je werk kunt laten zien

Zorg dat je je portfolio bij je hebt! Ik had altijd mijn laptop bij me waarop mijn gehele portfolio stond, maar ik had ook twee albums mee. Daarin stonden verschillende foto’s van verschillende bruiloften.

Het bladert veel prettiger dan wanneer je met z’n alle naar een scherm zit te kijken. En als bonus krijgt je bruidspaar al een idee van de kwaliteit van de albums die je aflevert.

Wees er op tijd

Het spreekt misschien voor zich, maar wees op tijd aanwezig. Ik was er vaak zo’n 10 minuten van tevoren, in de meeste gevallen waren mijn bruidsparen zelf ook al eerder aanwezig. Dan maak je toch een betere indruk dan wanneer zij eerst nog 10 minuten op jou zitten te wachten. De eerste indruk is immers ontzettend belangrijk!

Geef iets mee

Heb iets bij je wat je ze mee kunt geven. Zeker als je bruidspaar verschillende fotografen in de optie heeft is het belangrijk dat ze jou blijven herinneren.

Je kunt ze een visitekaartje mee geven. Daar staan ook direct de gegevens op als ze je nog willen contacten. Je kunt ook een flyer of folder maken om mee te geven.

Ik gaf, afhankelijk van het verloop van het gesprek, ook vaak mijn algemene voorwaarden mee, die ze dan vast konden doorlezen.

Sluit positief af

Rond het gesprek af door ze te bedanken voor hun tijd. Dit is ook het moment waarop jij kenbaar kunt maken dat je heel graag met ze wil werken (als dat ook echt zo is natuurlijk).

Het is voor een bruidspaar heel fijn om te merken dat jij enthousiast over hun plannen bent en er graag bij wilt zijn op de grote dag. Laat ze natuurlijk ook weten waar ze terecht kunnen als ze nog vragen hebben.

YAY, je wordt geboekt!

Is jouw bruidspaar zo enthousiast dat ze met jou willen werken? Yes, gefeliciteerd!

Na het doen van een dansje heb je een hoop informatie van ze nodig! Daar heb ik een leuke gratis vragenlijst voor gemaakt, die je naar je bruidspaar kunt sturen. Hier staat alle informatie op die jij moet weten als je hun bruiloft gaat fotograferen. Makkelijk in te vullen voor het bruidspaar, en lekker veel overzicht voor jou.

Heb jij deze tips gebruikt bij jou kennismaking gesprek? Laat me weten hoe het ging! Heel veel succes!

Altijd op de hoogte blijven?

Meld je aan voor Let's Update en ontvang leuke kortingen, nieuwtjes en updates!

AANMELDEN >

Lightroom presets

Van een dromerige sfeer tot een zachte, frisse bewerking: met deze presets tover jij ze in no-time op je foto!

de Fotografie Academy

De niet-technische fotografiecursus waarna jij nooit meer op de automatische stand fotografeert!

Fotografie e-books

E-mail templates, posing guides, of een fotografie handboek voor beginners? Download diverse e-books in de shop!

kies je eigen product

GA NIET WEG ZONDER JE GRATIS PRESET!

wacht...!

Probeer een gratis frisse en lichte preset uit het Light & Airy Preset Package voor Adobe Lightroom CC & Mobile!

DOWNLOAD

Meld je aan voor

Let's update

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste blogs, producten, cursussen en meer!