Tutorials

Zo maak jij prachtige foto’s met tegenlicht

May 4, 2017

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Vroeger hield ik me altijd braaf aan het regeltje ‘de zon altijd in je rug’. Gelukkig ben ik hier van af gestapt, want tegenlicht kan je foto’s zó veel sfeer geven! Inmiddels is fotograferen met tegenlicht mijn favoriete werkwijze, maar het kan soms best lastig zijn. Ik ga je op weg helpen, want het is alle moeite écht dubbel en dwars waard!

Vind je lichtbron

Nou ja, logisch natuurlijk, maar toch begint het hiermee. Waar staat de zon? Het liefste heb je de zon al vrij laag in bij de horizon staan, maar ook met een felle middagzon kun je prima werken. Zet je model voor de zon, zodat deze op haar rug valt. Heel fijn voor het model, dan hoeven ze niet zo in de zon te kijken! Jij daarentegen krijgt het iets moeilijker met de zon recht in je gezicht.

Bepaal je hoek

Je kunt op veel verschillende manieren met tegenlicht werken. Je kunt jezelf zo draaien dat je de zon ergens in een hoek hebt staan. De zon komt zo het beeld in schijnen en je kunt lensflare creëren. Je kunt er ook voor kiezen om de zon nét vanachter het haar van je model te laten schijnen. Het haar krijgt dan zo’n lichtgevend randje en dat is waar je naar op zoek bent!

Je kunt er ook voor kiezen de zon vol in beeld te nemen. Het scherpstellen zal dan wel een stuk lastiger worden en vaak raak je hiermee het mooie effect van tegenlicht kwijt.

Scherpstellen

Scherpstellen is sowieso erg lastig als je werkt met tegenlicht. Je camera raakt erg in de war en kan weinig zien. Het beste is om je scherpstelling handmatig te kiezen. Controleer je foto’s heel goed op je scherm, want het is moeilijk beoordelen door je zoeker. Je kijkt zelf immers ook recht in de zon!

Werk met een achtergrond

Vind je het nog lastig om met een felle zon te werken, dan kun je er natuurlijk ook een achtergrond tussen plaatsen. Je kunt bijvoorbeeld een groep bomen gebruiken. De zon schijnt hier dan doorheen en zo krijg je een zachter tegenlicht effect. Veel makkelijker om mee te werken!

Bepaal zelf je instellingen

Om te werken met tegenlicht zul je wel echt zelf je instellingen moeten bepalen. In de automatische stand gaat het waarschijnlijk niet goed komen. Je kunt werken in de Av stand, maar nog beter is de volledige handmatige stand.

Gebruik een reflectie scherm

Omdat ik meestal in mijn eentje werk gebruik ik eigenlijk nooit een scherm. Een zilver of goud reflectie scherm kan het wel makkelijker maken om een mooi belichte foto te schieten. Je weerkaatst het zonlicht terug naar het model, waardoor het model mooi belicht wordt.

Heb je geen scherm, dan zul je merken dat het model vrij donker op de foto komt te staan. Dan kun je één, of twee stops overbelichten.

Vind je tegenlicht zelf ook zo mooi op foto’s?

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
 1. Sanne says:

  Super interessant Marit, bedankt voor deze duidelijke uitleg. Ik ga er binnenkort mee aan de slag!

 2. Anja says:

  Bedankt voor de uitleg. Ik gebruik deze techniek al vaak voor landschapsfoto’s maar nog niet geprobeerd bij portret. Ga het zeker uitproberen.

 3. Silke says:

  Jouw foto’s zijn echt zo mooi, je bent super getalenteerd! Handige tips ook 🙂 liefs!

 4. M says:

  Gebruik jij ook spotmetimg? Of werkt meervlaksmeting beter bij tegenlicht? Ik wil het vaker proberen, maar bij mij is het niet zo mooi als bij jou!

  • Nicole says:

   Hier ben ik ook wel benieuwd naar inderdaad!

   • Marit says:

    Ik moet eerlijk zeggen dat ik het heel vaak vergeet en gewoon meervlaksmeting gebruik. Maar als ik nu even de slimme fotograaf uithang dan zeg ik dat je altijd spotmeting moet gebruiken! Haha. Met meervlaksmeting lukt het ook wel hoor, maar dan krijg je gewoon hele inconsistente foto’s, soms licht en dan weer een silhouet. Dus ik raad je dan toch aan om spotmeting te gebruiken!

 5. M says:

  Dank je wel voor je reactie! Ga ik gewoon meer oefenen haha.

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius