Hello you!

Op deze blog help ik jou een betere fotograaf te worden met behulp van tutorials én allerlei producten. Have fun! 
X Marit

Algemeen

Photoshop

Tutorials

Camera's en objectieven

Fotografie

Inspiratie

Travel

Persoonlijk

Ondernemen

All

Lightroom

Vroeger hield ik me altijd braaf aan het regeltje ‘de zon altijd in je rug’. Gelukkig ben ik hier van af gestapt, want tegenlicht kan je foto’s zó veel sfeer geven! Inmiddels is fotograferen met tegenlicht mijn favoriete werkwijze, maar het kan soms best lastig zijn. Ik ga je op weg helpen, want het is alle moeite écht dubbel en dwars waard!

Vind je lichtbron

Nou ja, logisch natuurlijk, maar toch begint het hiermee. Waar staat de zon? Het liefste heb je de zon al vrij laag in bij de horizon staan, maar ook met een felle middagzon kun je prima werken. Zet je model voor de zon, zodat deze op haar rug valt. Heel fijn voor het model, dan hoeven ze niet zo in de zon te kijken! Jij daarentegen krijgt het iets moeilijker met de zon recht in je gezicht.

Bepaal je hoek

Je kunt op veel verschillende manieren met tegenlicht werken. Je kunt jezelf zo draaien dat je de zon ergens in een hoek hebt staan. De zon komt zo het beeld in schijnen en je kunt lensflare creëren. Je kunt er ook voor kiezen om de zon nét vanachter het haar van je model te laten schijnen. Het haar krijgt dan zo’n lichtgevend randje en dat is waar je naar op zoek bent!

Je kunt er ook voor kiezen de zon vol in beeld te nemen. Het scherpstellen zal dan wel een stuk lastiger worden en vaak raak je hiermee het mooie effect van tegenlicht kwijt.

Scherpstellen

Scherpstellen is sowieso erg lastig als je werkt met tegenlicht. Je camera raakt erg in de war en kan weinig zien. Het beste is om je scherpstelling handmatig te kiezen. Controleer je foto’s heel goed op je scherm, want het is moeilijk beoordelen door je zoeker. Je kijkt zelf immers ook recht in de zon!

Werk met een achtergrond

Vind je het nog lastig om met een felle zon te werken, dan kun je er natuurlijk ook een achtergrond tussen plaatsen. Je kunt bijvoorbeeld een groep bomen gebruiken. De zon schijnt hier dan doorheen en zo krijg je een zachter tegenlicht effect. Veel makkelijker om mee te werken!

Bepaal zelf je instellingen

Om te werken met tegenlicht zul je wel echt zelf je instellingen moeten bepalen. In de automatische stand gaat het waarschijnlijk niet goed komen. Je kunt werken in de Av stand, maar nog beter is de volledige handmatige stand.

Gebruik een reflectie scherm

Omdat ik meestal in mijn eentje werk gebruik ik eigenlijk nooit een scherm. Een zilver of goud reflectie scherm kan het wel makkelijker maken om een mooi belichte foto te schieten. Je weerkaatst het zonlicht terug naar het model, waardoor het model mooi belicht wordt.

Heb je geen scherm, dan zul je merken dat het model vrij donker op de foto komt te staan. Dan kun je één, of twee stops overbelichten.

Vind je tegenlicht zelf ook zo mooi op foto’s?

Zo maak jij prachtige foto’s met tegenlicht

Fotografie, Tutorials

May 4, 2017

blogs

Zo krijg jij de scherpste foto’s in Photoshop

Harry Potter Travelguide: Alle fotospots in de UK

Zo maak je foto’s met een onscherpe achtergrond

YAY, I'm IN!

In 5 uitgebreide video's ga ik jou alles vertellen over personal branding. 
Meld je gratis aan en begin met werken aan jouw bedrijf!

New!

 1. Sanne

  May 4th, 2017 at 7:04 am

  Super interessant Marit, bedankt voor deze duidelijke uitleg. Ik ga er binnenkort mee aan de slag!

 2. Marit

  May 4th, 2017 at 9:28 am

  Leuk! Succes!

 3. Anja

  May 4th, 2017 at 9:42 am

  Bedankt voor de uitleg. Ik gebruik deze techniek al vaak voor landschapsfoto’s maar nog niet geprobeerd bij portret. Ga het zeker uitproberen.

 4. Silke

  May 4th, 2017 at 11:05 am

  Jouw foto’s zijn echt zo mooi, je bent super getalenteerd! Handige tips ook 🙂 liefs!

 5. Marit

  May 4th, 2017 at 11:11 am

  Dankjewel!! Ik hoop dat je iets met de tips kunt!

 6. M

  May 5th, 2017 at 1:32 pm

  Gebruik jij ook spotmetimg? Of werkt meervlaksmeting beter bij tegenlicht? Ik wil het vaker proberen, maar bij mij is het niet zo mooi als bij jou!

 7. Nicole

  May 9th, 2017 at 4:08 pm

  Hier ben ik ook wel benieuwd naar inderdaad!

 8. Marit

  May 9th, 2017 at 4:10 pm

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik het heel vaak vergeet en gewoon meervlaksmeting gebruik. Maar als ik nu even de slimme fotograaf uithang dan zeg ik dat je altijd spotmeting moet gebruiken! Haha. Met meervlaksmeting lukt het ook wel hoor, maar dan krijg je gewoon hele inconsistente foto’s, soms licht en dan weer een silhouet. Dus ik raad je dan toch aan om spotmeting te gebruiken!

 9. M

  June 2nd, 2017 at 11:33 am

  Dank je wel voor je reactie! Ga ik gewoon meer oefenen haha.

Laat een reactie achter!

follow me

@marit.hilarius

%d bloggers like this: