Als je begint met fotograferen, is één ding natuurlijk onmisbaar: een camera. Makkelijker gezegd dan gedaan, want er zijn eindeloos veel soorten, maten, merken en type camera’s op de markt. Welke moet je echt hebben? Welke camera is geschikt voor jou? Welke camera raad ik je aan om te kopen? Ik neem je mee in alle tips en adviezen!
Wat maakt een goede camera?
Om mooie foto’s te kunnen maken heb je niet per se de duurste en meest geavanceerde camera nodig. Juist niet. Het gaat erom dat je een camera kiest die bij je past.
Ik heb camera’s die variëren van €10 (mijn analoge point en shoot camera) tot een camera waar ik meer dan €2000 voor betaalde (Sony A7iii systeemcamera). Met beiden kan ik met plezier fantastische foto’s maken.
Een camera is goed als het een camera is die past bij jou en je wensen. Wil je bijvoorbeeld een camera voor op reis? Dan is een spiegelreflex met meerdere lenzen waarschijnlijk onhandig en te zwaar.
Wil je concerten gaan fotograferen? Dan is een systeemcamera met grote sensor en hoge ISO waardes een goede keuze.
Wil je vooral snelle actie foto’s gaan maken? Dan is een systeemcamera misschien iets te traag en wil je voor een spiegelreflex gaan.
Baseer je keuze op wat bij jou past, niet op wat anderen vinden dat je zou moeten hebben, of op wat je leest of ziet op internet. Veel mensen besteden hun spaargeld aan peperdure camera’s die ze nooit in handen hebben gehad, omdat ze mooie foto’s gezien hebben van iemand met dezelfde camera.
Om het maximale uit je camera te halen is het belangrijk dat je de camera goed kent en ermee om kunt gaan. Koop dus een camera waarvan je weet dat je de mogelijkheden ervan wilt benutten!
Waar begin je bij het kiezen van een camera?
Een camera kopen die bij je past is ingewikkeld – er zijn er immers eindeloos veel. Het antwoord is eigenlijk heel simpel: in een goede fotozaak.
In een goede camera winkel hebben ze talloze modellen klaar liggen die je kunt uitproberen. Ze hebben alle kennis in huis om jou deskundig advies te geven op basis van wat jij graag wilt fotograferen, wat jouw budget is en wat je ervaring is.
Het is goed om van te voren vast een budget voor jezelf vast te stellen, en na te denken wat je de komende jaren wilt gaan doen met je camera. Denk vast vooruit, want een goede camera gaat als het goed is jaren mee!
Waar kun je op letten bij het kopen van een camera?
- Je kunt beginnen bij de soorten camera’s. Je hebt de keuze uit:
- Analoge camera’s
- Compact camera’s
- Systeemcamera’s
- Bridge camera’s
- Spiegelreflexcamera’s
Wil je gewoon leuke foto’s maken tijdens tripjes en vakanties? Dan is een compactcamera prima. Als je geen of weinig budget hebt en je gave foto’s wilt maken voor je Instagram is je telefoon misschien zelfs wel goed genoeg.
Ga je fotograferen onder moeilijke omstandigheden, ben ben je bereid om je te verdiepen in alle mogelijkheden en instellingen? Wil je net wat meer controle over je instellingen, wil je hoge kwaliteit productfoto’s maken, of mooie foto’s met onscherpe achtergronden, dan is een systeemcamera of spiegelreflex een fijne keuze.
Het is dan (zeker voor je portomonnee) het beste om met een cropcamera te starten. Een fullframe heb je niet per se nodig – pas als je overstapt op de professionele fotografie komen de voordelen daarvan goed van pas.
Veel fotografen laten de compacts en beginners spiegelreflexcamera’s links liggen en richten zich meteen op de nieuwste fullframe systeemcamera’s met eye-tracking, maar dat is echt niet altijd de beste keuze.
Het is soms beter om te beginnen met een simpele, goedkope camera. Als je het werkelijk leuk blijkt te vinden en je ontdekt dat je méér wil dan wat die camera jou kan bieden, kun je overstappen op een beter model.
Welk merk past bij jou?
Het cameramerk waar je mee begint als fotograaf kan bepalen waar je de rest van je fotografie carriere mee zal fotograferen. Elk cameramerk heeft namelijk zijn eigen collectie objectieven, en dat allemaal weer opnieuw aanschaffen is een dure aangelegenheid (ik weet er alles van).
Welk merk jij fijn vindt, is helemaal persoonlijk! Er zijn mensen die zweren bij Canon en Nikon, maar Sony wint de laatste jaren veel meer terrein (ook ik ben overgestapt van Canon naar Sony). Pentax en Fujifilm maken ook prima camera’s, al zijn ze iets minder mainstream.
De ervaren fotograaf zal veel verschil opmerken tussen een Canon en Sony camera. Het menu werkt anders, knoppen zitten op een andere plek en zelfs de kleuren van de beelden zijn wat anders. Overstappen kan dan ook flink frustrerend zijn als je al wat jaren fotografeert.
Als beginner is het vooral belangrijk dat de camera lekker in je handen voelt, je intuïtief met de knopjes aan de gang kunt en je je comfortabel voelt bij je camera. Probeer hem desnoods een dagje uit voor je hem aanschaft. Veel camerawinkels bieden camera’s te huur aan. Zo kun je echt even uitproberen of de camera écht bij je past.
Conclusie
Het is niet het antwoord waar je op zat te wachten waarschijnlijk – maar hét antwoord op de vraag ‘welke camera moet ik kopen’ bestaat niet.
Er is geen goed of fout. Ieder jaar komen er weer nieuwe modellen uit, en ieder jaar is er weer meer keus.
Laat je goed informeren, neem goed de tijd, probeer de camera’s rustig uit, en ga op jouw gevoel af. Heel veel plezier met je nieuwe camera!