Wat betekenen al die afkortingen op je objectief?
Je wilt een nieuwe lens aanschaffen, maar al die afkortingen en cijfers zeggen je helemaal niets. Afkortingen als USM EF-S L staan soms zomaar allemaal achter elkaar. Wat betekenen al die afkortingen nou eigenlijk?
De afkortingen die de fabrikanten gebruiken verschillen per merk. In dit artikel zal ik de afkortingen van Canon en Nikon uitleggen.
Afkortingen Canon
We zullen een van de meest bekende en geliefde lenzen van Canon als voorbeeld gebruiken: De Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USMII.
Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USMII
- Het merk: Allereerst, het merk staat altijd vooraan. In dit geval dus Canon.
- EF: Electrofocus. Een EF lens kan op elke Canon camera, analoog, digitaal, fullframes en crop camera’s.
- Bereik: Vervolgens komen we bij het bereik van de lens. Voor deze lens is het bereik 70mm tot 200mm. Dat betekend dat als je zo ver mogelijk uitzoomt, je op 70mm fotografeert, en als je zo ver mogelijk inzoomt fotografeer je op 200mm.
- Diafragma: Daarna is het diafragma aan de beurt. Hier wordt maar één waarde gegeven. Over het gehele bereik van 70mm tot 200mm kun je dus een maximale diafragma opening van f/2.8 gebruiken.
- L: Nu valt op dat er een L achter staat. De L staat voor luxury. De L-serie van Canon bevat de meest ‘luxe’ lenzen van het assortiment. Ze hebben de hoogste beeldkwaliteit en zijn ook met lastige lichtomstandigheden goed te gebruiken.
- IS: Image Stabilizer. Deze lens bevat dus een ingebouwde stabilisator die trillingen en bewegingen compenseert. Zo kun je dus langer en beter uit de hand schieten zonder onscherpe foto’s te krijgen.
- USM: Dit staat voor Ultrasone motor. Dat is een scherpstelmotor waarmee het objectief extra snel en stil kan scherpstellen. Iets wat je absoluut merkt bij deze lens!
- II: Het romeinse getal II staat voor een tweede versie die van een objectief wordt uitgebracht.
Overige waarden die je tegen kunt komen:
- EF-S: Objectieven die speciaal voor crop camera’s zijn. Deze lenzen kunnen niet op een fullframe camera gebruikt worden. Gebruik je EF-S lenzen voor je over stapt op je fullframe zul je helaas niets mer aan deze lenzen hebben.
- EF-M: Dit zijn objectieven voor de EOS camera’s van Canon. Dit zijn systeemcamera’s in plaats van spiegelreflex camera’s. Deze lenzen passen dus niet op je camera als je een spiegelreflex hebt!
- STM: STM staat voor Stappen Motor. Een lens met stappenmotor stelt geruisloos scherp, wat heel handig is voor filmen. STM is niet per se beter dan USM, voornamelijk bij actie foto’s werkt USM weer beter. STM is dus vooral gewild bij het filmen.
- TS-E: Deze afkorting wordt gebruikt voor tilt-shift objectieven.
- UD: Ultra Low Dispersion. Dit betekend dat er speciale elementen in de lens zitten die chromatische aberratie tegen gaan (paarse randjes om je onderwerpen).
Afkortingen Nikon
Om het ingewikkeld te maken gebruiken Canon en Nikon niet dezelfde afkortingen. Ook bij Nikon zullen we een objectief als voorbeeld nemen.
Nikon AF-S 55-300MM F/4.5-5.6G ED VR DX
- Het merk: Net als bij de Canon lenzen hebben we hier weer als eerst het merk!
- AF-S: AF-S betekend dat er een autofocus motor in het objectief. Dit is iets anders dan een scherpstel motor. Bij deze objectieven gebruik je niet het autofocus systeem van de camera, maar die van de lens zelf. Als jouw camera dus geen scherpstelmotor heeft, kun je er een AF-S objectief opzetten om alsnog automatisch te kunnen scherpstellen.
- Het bereik: Dit is gelukkig weer precies hetzelfde als bij Canon. Een bereik van 55mm tot 300mm.
- Diafragma: Hier worden twee waarden gegeven, want betekend dat bij 55mm de maximale diafragma opening f/4.5 is, en bij 300mm is de maximale opening f/5.6.
- ED: Extra Low Dispersion. Dit is precies hetzelfde als de UD in Canon, alleen heet het anders.
- VR: Vibration Reduce. Dit is hetzelfde als de Interne Stabilisatie van Canon. Hiermee kun je dus langer uit de hand fotograferen.
- DX: Digital eXpanded. Dit zijn de objectieven voor de crop camera’s van Nikon. Ze kunnen wel op fullframes worden gebruikt worden maar dan veranderd het bereik.
Overige waarden die je tegen kunt komen
- AF-D: Deze objectieven hebben een chip die informatie over de scherpstelafstand doorgeeft aan de camera. Zo kan het lichtmeetsysteem verbeterd worden.
- AF-G: Deze objectieven hebben geen diafragma ring. Vroeger stelde je het diafragma vaak in op het objectief, inmiddels doen we dat op de camera.
handig artikel duidelijk verwoord!
handig! heb dit allemaal geleerd op school en het lijkt zo van zelfsprekend voor mij maar kan me voorstellen dat het voor veel mensen chinees lijkt 🙂
Handig artikel zeg! Het grootste deel wist ik namelijk niet.