Hello you!

Op deze blog help ik jou een betere fotograaf te worden met behulp van tutorials én allerlei producten. Have fun! 
X Marit

Algemeen

Photoshop

Tutorials

Camera's en objectieven

Fotografie

Inspiratie

Travel

Persoonlijk

Ondernemen

All

Lightroom

camera-lenseskopie
Je wilt een nieuwe lens aanschaffen, maar al die afkortingen en cijfers zeggen je helemaal niets. Afkortingen als USM EF-S L staan soms zomaar allemaal achter elkaar. Wat betekenen al die afkortingen nou eigenlijk?

De afkortingen die de fabrikanten gebruiken verschillen per merk. In dit artikel zal ik de afkortingen van Canon en Nikon uitleggen.

canonbannerfinal1

We bekijken de duurdere versie van een van de meest populaire lenzen onder fotografen: De 70-200 f/2.8 II van Canon.

Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USMII.

 • Het merk: Allereerst, het merk staat altijd vooraan. In dit geval dus Canon.
 • EF: Electrofocus. Een EF lens kan op elke Canon camera, analoog, digitaal, fullframes en crop camera’s.
 • Bereik: Vervolgens komen we bij het bereik van de lens. Voor deze lens is het bereik 70mm tot 200mm. Dat betekend dat als je zo ver mogelijk uitzoomt, je op 70mm fotografeert, en als je zo ver mogelijk inzoomt fotografeer je op 200mm.
 • Diafragma: Daarna is het diafragma aan de beurt. Hier wordt maar één waarde gegeven. Over het gehele bereik van 70mm tot 200mm kun je dus een maximale diafragma opening van f/2.8 gebruiken.
 • L: Nu valt op dat er een L achter staat. De L staat voor luxury. De L-serie van Canon bevat de meest ‘luxe’ lenzen van het assortiment. Ze hebben de hoogste beeldkwaliteit en zijn ook met lastige lichtomstandigheden goed te gebruiken.
 • IS: Image Stabilizer. Deze lens bevat dus een ingebouwde stabilisator die trillingen en bewegingen compenseert. Zo kun je dus langer en beter uit de hand schieten zonder onscherpe foto’s te krijgen.
 • USM:  Dit staat voor Ultrasone motor. Dat is een scherpstelmotor waarmee het objectief extra snel en stil kan scherpstellen. Iets wat je absoluut merkt bij deze lens!
 • II: Het romeinse getal II staat voor een tweede versie die van een objectief wordt uitgebracht.

canon-ef-70-200mm-f-2-8l-is-ii-usm-lens

Overige waarden die je tegen kunt komen:

 • EF-S: Objectieven die speciaal voor crop camera’s zijn. Deze lenzen kunnen niet op een fullframe camera gebruikt worden. Gebruik je EF-S lenzen voor je over stapt op je fullframe zul je helaas niets mer aan deze lenzen hebben.
 • EF-M: Dit zijn objectieven voor de EOS camera’s van Canon. Dit zijn systeemcamera’s in plaats van spiegelreflex camera’s. Deze lenzen passen dus niet op je camera als je een spiegelreflex hebt!
 • STM: STM staat voor Stappen Motor. Een lens met stappenmotor stelt geruisloos scherp, wat heel handig is voor filmen. STM is niet per se beter dan USM, voornamelijk bij actie foto’s werkt USM weer beter. STM is dus vooral gewild bij het filmen.
 • TS-E: Deze afkorting wordt gebruikt voor tilt-shift objectieven.
 • UD: Ultra Low Dispersion. Dit betekend dat er speciale elementen in de lens zitten die chromatische aberratie tegen gaan (paarse randjes om je onderwerpen).

 

nikonbanner

Om het lekker ingewikkeld te maken heeft Nikon weer andere afkortingen!

Nikon AF-S 55-300MM F/4.5-5.6G ED VR DX

 • Het merk: Net als bij de Canon lenzen hebben we hier weer als eerst het merk!
 • AF-S: AF-S betekend dat er een autofocus motor in het objectief. Dit is iets anders dan een scherpstel motor. Bij deze objectieven gebruik je niet het autofocus systeem van de camera, maar die van de lens zelf. Als jouw camera dus geen scherpstelmotor heeft, kun je er een AF-S objectief opzetten om alsnog automatisch te kunnen scherpstellen.
 • Het bereik: Dit is gelukkig weer precies hetzelfde als bij Canon. Een bereik van 55mm tot 300mm.
 • Diafragma: Hier worden twee waarden gegeven, want betekend dat bij 55mm de maximale diafragma opening f/4.5 is, en bij 300mm is de maximale opening f/5.6.
 • ED: Extra Low Dispersion. Dit is precies hetzelfde als de UD in Canon, alleen heet het anders.
 • VR: Vibration Reduce.  Dit is hetzelfde als de Interne Stabilisatie van Canon. Hiermee kun je dus langer uit de hand fotograferen.
 • DX: Digital eXpanded. Dit zijn de objectieven voor de crop camera’s van Nikon. Ze kunnen wel op fullframes worden gebruikt worden maar dan veranderd het bereik.

nikon55to300smain

Overige waarden die je kunt tegen komen:

 • AF-D: Deze objectieven hebben een chip die informatie over de scherpstel afstand doorgeeft aan de camera. Zo kan het lichtmeetsysteem verbeterd worden.
 • AF-G: Deze objectieven hebben geen diafragma ring. Vroeger stelde je het diafragma vaak in op het objectief, inmiddels doen we dat op de camera.

Ik hoop dat het voor jullie nu wat duidelijker is, en dat je weet waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe lens!

 

Bron intro foto: http://photography-cameras.org/camera-lenses/digital-slr-camera-lenses-what-you-need-to-know

Wat betekenen al die afkortingen op lenzen?

Camera's en objectieven

September 11, 2014

blogs

Zo krijg jij de scherpste foto’s in Photoshop

Harry Potter Travelguide: Alle fotospots in de UK

Zo maak je foto’s met een onscherpe achtergrond

YAY, I'm IN!

In 5 uitgebreide video's ga ik jou alles vertellen over personal branding. 
Meld je gratis aan en begin met werken aan jouw bedrijf!

New!

 1. Juudith

  September 11th, 2014 at 9:16 pm

  handig artikel duidelijk verwoord!

 2. Eva Realitijd

  September 12th, 2014 at 10:11 am

  handig! heb dit allemaal geleerd op school en het lijkt zo van zelfsprekend voor mij maar kan me voorstellen dat het voor veel mensen chinees lijkt 🙂

 3. Mariska

  September 13th, 2014 at 10:53 am

  Handig artikel zeg! Het grootste deel wist ik namelijk niet.

Laat een reactie achter!

follow me

@marit.hilarius

%d bloggers like this: