Camera's en objectieven

September 11, 2014

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Wat betekenen al die afkortingen op je objectief?

Je wilt een nieuwe lens aanschaffen, maar al die afkortingen en cijfers zeggen je helemaal niets. Afkortingen als USM EF-S L staan soms zomaar allemaal achter elkaar. Wat betekenen al die afkortingen nou eigenlijk?

De afkortingen die de fabrikanten gebruiken verschillen per merk. In dit artikel zal ik de afkortingen van Canon en Nikon uitleggen.

Afkortingen Canon

We zullen een van de meest bekende en geliefde lenzen van Canon als voorbeeld gebruiken: De Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USMII.

Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USMII

 • Het merk: Allereerst, het merk staat altijd vooraan. In dit geval dus Canon.
 • EF: Electrofocus. Een EF lens kan op elke Canon camera, analoog, digitaal, fullframes en crop camera’s.
 • Bereik: Vervolgens komen we bij het bereik van de lens. Voor deze lens is het bereik 70mm tot 200mm. Dat betekend dat als je zo ver mogelijk uitzoomt, je op 70mm fotografeert, en als je zo ver mogelijk inzoomt fotografeer je op 200mm.
 • Diafragma: Daarna is het diafragma aan de beurt. Hier wordt maar één waarde gegeven. Over het gehele bereik van 70mm tot 200mm kun je dus een maximale diafragma opening van f/2.8 gebruiken.
 • L: Nu valt op dat er een L achter staat. De L staat voor luxury. De L-serie van Canon bevat de meest ‘luxe’ lenzen van het assortiment. Ze hebben de hoogste beeldkwaliteit en zijn ook met lastige lichtomstandigheden goed te gebruiken.
 • IS: Image Stabilizer. Deze lens bevat dus een ingebouwde stabilisator die trillingen en bewegingen compenseert. Zo kun je dus langer en beter uit de hand schieten zonder onscherpe foto’s te krijgen.
 • USM:  Dit staat voor Ultrasone motor. Dat is een scherpstelmotor waarmee het objectief extra snel en stil kan scherpstellen. Iets wat je absoluut merkt bij deze lens!
 • II: Het romeinse getal II staat voor een tweede versie die van een objectief wordt uitgebracht.

Overige waarden die je tegen kunt komen:

 • EF-S: Objectieven die speciaal voor crop camera’s zijn. Deze lenzen kunnen niet op een fullframe camera gebruikt worden. Gebruik je EF-S lenzen voor je over stapt op je fullframe zul je helaas niets mer aan deze lenzen hebben.
 • EF-M: Dit zijn objectieven voor de EOS camera’s van Canon. Dit zijn systeemcamera’s in plaats van spiegelreflex camera’s. Deze lenzen passen dus niet op je camera als je een spiegelreflex hebt!
 • STM: STM staat voor Stappen Motor. Een lens met stappenmotor stelt geruisloos scherp, wat heel handig is voor filmen. STM is niet per se beter dan USM, voornamelijk bij actie foto’s werkt USM weer beter. STM is dus vooral gewild bij het filmen.
 • TS-E: Deze afkorting wordt gebruikt voor tilt-shift objectieven.
 • UD: Ultra Low Dispersion. Dit betekend dat er speciale elementen in de lens zitten die chromatische aberratie tegen gaan (paarse randjes om je onderwerpen).

Afkortingen Nikon

Om het ingewikkeld te maken gebruiken Canon en Nikon niet dezelfde afkortingen. Ook bij Nikon zullen we een objectief als voorbeeld nemen.

Nikon AF-S 55-300MM F/4.5-5.6G ED VR DX

 • Het merk: Net als bij de Canon lenzen hebben we hier weer als eerst het merk!
 • AF-S: AF-S betekend dat er een autofocus motor in het objectief. Dit is iets anders dan een scherpstel motor. Bij deze objectieven gebruik je niet het autofocus systeem van de camera, maar die van de lens zelf. Als jouw camera dus geen scherpstelmotor heeft, kun je er een AF-S objectief opzetten om alsnog automatisch te kunnen scherpstellen.
 • Het bereik: Dit is gelukkig weer precies hetzelfde als bij Canon. Een bereik van 55mm tot 300mm.
 • Diafragma: Hier worden twee waarden gegeven, want betekend dat bij 55mm de maximale diafragma opening f/4.5 is, en bij 300mm is de maximale opening f/5.6.
 • ED: Extra Low Dispersion. Dit is precies hetzelfde als de UD in Canon, alleen heet het anders.
 • VR: Vibration Reduce.  Dit is hetzelfde als de Interne Stabilisatie van Canon. Hiermee kun je dus langer uit de hand fotograferen.
 • DX: Digital eXpanded. Dit zijn de objectieven voor de crop camera’s van Nikon. Ze kunnen wel op fullframes worden gebruikt worden maar dan veranderd het bereik.

Overige waarden die je tegen kunt komen

 • AF-D: Deze objectieven hebben een chip die informatie over de scherpstelafstand doorgeeft aan de camera. Zo kan het lichtmeetsysteem verbeterd worden.
 • AF-G: Deze objectieven hebben geen diafragma ring. Vroeger stelde je het diafragma vaak in op het objectief, inmiddels doen we dat op de camera.

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
 1. Juudith says:

  handig artikel duidelijk verwoord!

 2. handig! heb dit allemaal geleerd op school en het lijkt zo van zelfsprekend voor mij maar kan me voorstellen dat het voor veel mensen chinees lijkt 🙂

 3. Mariska says:

  Handig artikel zeg! Het grootste deel wist ik namelijk niet.

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius