Fotografie

Scherpstellen op meerdere onderwerpen tegelijk – hoe doe je dat?

January 18, 2023

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Heb je ooit foto’s gemaakt waar je dacht blij mee te zijn, maar bij thuiskomst kwam je erachter dat de helft van de mensen er niet scherp op staat? Heel frustrerend, maar heel normaal. Het is namelijk niet makkelijk om meerdere onderwerpen scherp op een foto te krijgen.

Als je meerdere personen op de foto wilt zetten, hoe zorg je ervoor dat iedereen scherp op de foto staat? Stel je dan scherp op meerdere personen tegelijk? Kan een camera dat eigenlijk wel?

Kan een camera op meerdere onderwerpen tegelijk focussen?

Focus is gebaseerd op de afstand van een onderwerp tot de sensor van de camera. De camera stelt scherp op een gebied op X afstand van de camera. De scherptediepte (bepaalt door je diafragma) veranderd de diepte die scherp is. Dat kan bijvoorbeeld slechts paar centimeter zijn, maar ook een paar meter. Maar hoeveel meter het scherpe vlak ook bedraagt, er is altijd maar één specifieke diepte waar de camera op focust.

Het is goed mogelijk dat meerdere onderwerpen in je foto scherp zijn. Maar de focus kan altijd maar op één specifieke ‘diepte’ liggen. Staan de onderwerpen dus allemaal op dezelfde lijn naast elkaar? Dan zullen ze allemaal scherp zijn.

Staan de onderwerpen achter elkaar? Dan is het onmogelijk om op meerdere onderwerpen scherp te stellen.

Beide onderwerpen bevinden zich op dezelfde lijn met een diafragma van f/2.8. Ze zijn dus allebei scherp!
Dezelfde instellingen geven andere resultaten wanneer de onderwerpen niet op dezelfde lijn staan.

Hoe werkt eye-tracking dan met meerdere personen in beeld?

Veel moderne camera’s hebben tegenwoordig eye-tracking. Dat houdt in dat ze ogen detecteren in het beeld, en dan daarop scherpstellen. Een heel handig hulpje, en het scheelt je vaak heel veel werk. Maar wat nou als er meerdere gezichten in beeld zijn?

De camera kiest meestal het dichtstbijzijnde oog wat hij detecteert. Dat is dus automatisch de persoon die het dichtst bij de camera staat.

Wil je dat de focus ergens anders ligt? Dan kun je de eye-tracking uitzetten en zelf een scherpstelpunt kiezen.

Hoe kun je toch meerdere personen in dezelfde foto scherp krijgen?

Wil je toch meerdere mensen scherp in beeld krijgen, dan zijn er gelukkig nog een aantal dingen die je kunt doen.

Zet iedere persoon op dezelfde afstand van de camera

De focus van de camera werkt op afstand. Staat iedereen op dezelfde afstand? Dan is iedereen scherp! Dat houdt dus in dat iedereen op een lijn naast elkaar moet gaan staan.

Een pose die soms best leuk kan werken, maar natuurlijk niet altijd gewenst is. Er zijn nog andere opties.

Kies voor een grotere scherptediepte

Met een groot diafragma (denk aan f/2.8) zal het gebied dat scherp is heel klein zijn. Iemand die een halve meter achter jouw onderwerp staat is dan al onscherp. Wil je die afstand vergroten? Zet dan je diafragma wat kleiner. Voor grote groepen kun je denken aan een diafragma van f/8.0. Daarmee vergroot je de scherptediepte 1/3e voor je onderwerp, en 2/3e achter je onderwerp. 

Om een kleiner diafragma te kunnen gebruiken zul je ergens anders wat licht moeten toevoegen. Dit kun je doen door je sluitertijd wat langzamer te maken, of je ISO te verhogen.

Neem meer afstand van je onderwerp

Wist je dat je kunt berekenen welk diafragma je nodig hebt voor x meter scherptediepte? Dat kan hier: https://www.photopills.com/calculators/dof 

Stel, ik fotografeer met een Sony A7iii en een 35mm f/1.8 objectief. Mijn groep staat op 5 meter afstand. Ik fotografeer met een diafragma van f/2.8. Volgens de calculator is mijn scherptediepte dan bijna 4 meter. Prima haalbaar voor een redelijk kleine groep!

Zou de groep op slechts 2 meter afstand staan, dan is de scherptediepte nog maar 50 centimeter. Dan zal slechts de eerste rij scherp zijn, en de rij erachter al niet meer.

Conclusie

Scherpstellen op meerdere onderwerpen binnen dezelfde foto is dus niet mogelijk. Meerdere onderwerpen binnen dezelfde foto scherp vastleggen is wél mogelijk. Door te spelen met je diafragma, de afstand tot je onderwerp en de plaatsing van je onderwerpen kun je toch nog meerdere objecten scherp vastleggen.

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius