Persoonlijk

Jezelf vergelijken met anderen

March 20, 2017

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Jezelf-vergelijken-met-anderen

Vandaag wil ik het over iets heel persoonlijks hebben: jezelf vergelijken met anderen. Een van de moeilijkste dingen binnen de fotografie wereld vind ik dat er zó veel fotografen zijn. Het is daardoor heel erg makkelijk om naar anderen te kijken. Je zult dan automatisch heel veel fotografen tegen komen die véél beter zijn dan jij. Dat kan je een slecht en onzeker gevoel geven.

Onzekerheid

Mij kon het best wel heel onzeker maken als ik naar andere fotografen keek. Anderen hebben veel meer likes dan ik, veel meer volgers, maken veel mooiere foto’s, hebben veel meer klanten.. Hoe kan ik daar nou ooit tegen op? Hoe win ik het daar van?

Dat was hoe ik er eerder naar keek. In mijn hoofd was ik dan meteen slechter dan al die andere mensen. Dat slaat eigenlijk nergens op. In dit vak zul je nooit de beste zijn, want wie bepaalt wie de beste is? De persoon met de meeste likes? Die fotograaf die elke week een fotoshoot doet? Je kunt jezelf op al deze punten gaan vergelijken met andere fotografen, maar de vergelijking zal nooit helemaal eerlijk zijn. Die fotografen hebben namelijk misschien wel veel meer ervaring of veel betere apparatuur.

Aantal likes zegt niks

In mijn eerste jaren als fotograaf hield ik mij heel veel bezig met likes op Facebook. Ik was onzeker door een fotografe die bijna 5.000 likes op haar pagina had. Haar pagina stond altijd vol met nieuwe foto’s en iedereen was enthousiast. Ik keek niet eens naar de foto’s die ze maakte, maar enkel naar al die likes en reacties. Zij had er zo veel, ze moest wel echt heel goed en succesvol zijn.

Wat bleek? Ze deed elke maand allerlei like, deel & win acties waarbij je gratis fotoshoots kon winnen, ze kocht veel neppe likes en alle foto’s die op haar pagina stonden waren van gratis fotoshoots die ze had gedaan. Ze verdiende dus bijna niets met haar bedrijfje.

De vergelijking die ik maakte was dus helemaal niet eerlijk. Zij had inderdaad veel meer likes, veel meer bezoekers en op online gebied veel meer succes dan ik. Maar je kunt en moet jezelf helemaal niet vergelijken met iemand op basis van dit soort oppervlakkigheden.

Wat zijn likes nou helemaal waard? Alsof een druk op de knop van een persoon bepaald wie jij bent als fotograaf. Daarbij, je kunt likes zelfs kopen, dus zelfs dat aantal zegt niets. Je bent fotograaf geworden omdat je graag al je tijd die je hebt wilt steken in prachtige foto’s maken en mensen hier blij mee wilt maken. Niet omdat het altijd je grootste droom was om 5.000 likes te halen. Toch?

Vergelijk niet maar laat je inspireren

Inmiddels maak ik me gelukkig niet meer zo druk om aantal likes of bezoekers. Wel kan ik nog steeds naar foto’s van anderen kijken en denken ‘Wauw, dat wil ik ook kunnen!’. Ik kan me daardoor laten ontmoedigen en denken ‘waarom lukt mij dat niet?’ of ‘ik word nooit zo goed als zij’. Maar ik kan het ook omzetten naar een positieve gedachte en die gave foto als inspiratie zien: ‘het is mijn doel om zo’n foto te kunnen maken!’. Je kunt wel jaloers zijn en jezelf naar beneden praten, maar ga je daar beter van fotograferen? Waarschijnlijk niet. Misschien verlies je daardoor zelfs wel je zelfvertrouwen en het plezier in fotograferen.

Wees wie je bent

Probeer jezelf niet met iedereen te vergelijken. Jij kan prima bestaan naast al die andere honderd fotografen. Er zullen altijd heel veel fotografen zijn die beter zijn dan jij, maar ook heel veel fotografen die minder goed zijn dan jij.

Jij bent wie je bent en als jij doet wat je leuk vindt en waar jij je goed bij voelt, dan ben jij voor jezelf die beste en leukste fotograaf die je zijn kan. 

Wie vergelijkt zichzelf nog meer met anderen? Hoe ga jij hiermee om en wat heb je ervan geleerd?

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
 1. Lynn Hertogs says:

  Echt lastig is dat he… Zeker met die social media wat je hier in je stukje ook vertelt. Het is zo snel en makkelijk om je te laten beïnvloeden door likes en dergelijke.
  Ik heb er in ieder geval nog heel veel last van, ik hoop snel dit ook om te kunnen zetten naar iets positiefs 🙂

  Dank je wel voor dit stukje motivatietekst 😉

  • Marit says:

   Ja, jammer is het he! Ik heb er ook nog steeds af en toe moeite mee, ook al probeer ik het los te laten.
   Zeker social media is gewoon echt geen eerlijke manier van vergelijken. Likes zeggen echt niks!

 2. Marja Oosterman says:

  Wat een mooi stukje. Heel herkenbaar. Ook ik laat het meer los en focus me op mezelf.

 3. Ton de V says:

  Door het teveel kijken naar andere fotografen en fotografisch werk ga je je eigen roots verliezen. Jouw eigen ideeën worden beïnvloed als je niet uitkijkt en ga je kopieer-gedrag vertonen. Wat je zegt, gewoon jezelf blijven.

 4. Manou says:

  Dit vind ik heel lastig. Ik heb je trouwens pas sinds vandaag ontdekt via je stukje bij Simone.
  Ik vind jouw stijl van fotograferen echt heel mooi en dan denk ik inderdaad pff zie je wel die is veel beter dan mij.
  Op de opleiding ook, ik doe de 2 jarige deeltijd vakopleiding bij Fotovakschool in Boxtel (bijna klaar, nog t/m juni)
  En dan voel ik mij ook soms zo onzeker en klein als ik de rest zie.
  Ik hou ook heel erg van lichte, frisse foto’s. En na de opleiding zou ik ook echt wel willen investeren in workshops en eventueel andere objectieven zoals 24-70 en 70-200.
  Afgelopen zomer heb ik wel een oproep geplaatst op facebook om mij te ontwikkelen en vooral mijn portfolio uit te breiden en daar ben ik onwijs blij mee.
  Af en toe heb ik nog wel eens moeite met die instellingen, los van elkaar weet ik heel goed hoe en wat maar soms zo alle 3 tegelijk…
  Ik doe mijn best en fotografeer de dingen die ik leuk vind. Maar ik zou mij nog wel willen ontwikkelen. Zeker als ik jouw prachtige foto’s zie en hoe de mensen op de foto’s staan!

 5. Anja says:

  Bedankt Marit, toevallig heb ik net tegen een vriend van mij daarover verteld. Ik lees ook wel eens van fotografen die fantastische foto’s maken dat ze nog maar pas bezig zijn. Vroeg me dan ook steeds af hoe dat nu mogelijk is. Ik fotografeer nu bijna drie jaar met een spiegelreflex en dus ook echt wat serieuzer en heb met vallen en opstaan en heel veel informatie lezen en video’s kijken mijzelf ontwikkeld. Volgens mij maakt iedereen die fase door en kan niemand zo maar de meest fantastische foto’s maken. Het is altijd een leerproces en ik moet nog heel veel leren maar dat maakt het juist ook zo leuk.
  Het is inderdaad moeilijk om niet steeds te kijken naar het succes van andere fotografen maar ik kan het wel steeds beter loslaten want op den duur verlies je, zoals jij ook al zegt, het plezier in het fotograferen.
  Ik ontdekte je foto’s doordat ik op YouTube een aantal video’s van je zag. Heel mooi werk maak je!

 6. Joyce says:

  Ik heb precies hetzelfde een goed stuk, ik ben nu beetje gestopt met foto’s maken mede door dit.
  Misschien moet ik het gewoon weer oppakken

 7. Wat een prachtig verhaal. Woorden die ik nu goed kan gebruiken.
  Dank je wel.

 8. Hallo, wat een leuk bericht. Fijn dat jij je ook kwetsbaar durft op te stellen. ik zat te kijken naar je tutorials en zat de hele tijd maar van: wat zij dat bewerken goed zeg. maar ik bekijk ze nu heeeeel vaak en het gaat steeds beter. bedankt voor je duidelijke uitleg. groetjes Mirjam van Madebyme-photography.

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius