Fotografie

Ik wil mooiere foto’s – probeer dit!

November 6, 2014

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

voording mooiere foto's

Ben je al een tijdje bezig maar wil het allemaal maar net niet lukken? Probeer dan deze 6 tips uit, en wie weet kom jij de volgende keer thuis met foto’s waar je wel tevreden over bent!

1. Check je sluitertijden in de EXIF van je gemaakte foto’s eens. Zijn deze wel snel genoeg? Denk aan het ezelsbruggetje dat je sluitertijd altijd 1/de brandpuntsafstand moet zijn. Fotografeer jij dus op 200mm, dan moet je sluitertijd 1/200e sec of sneller zijn. Dit kan het verschil maken tussen een scherpe of onscherpe foto!

Schermafbeelding 2014-10-08 om 13.32.50

2. Probeer eens zelf een focuspunt te selecteren. Je camera heeft meerdere focuspunten, sommige camera’s hebben er 3, maar anderen 12 of nog veel meer. Dit ligt een beetje aan je camera. De focuspunten zijn de vierkantjes in je schermpje die rood oplichten als je iets scherp in beeld hebt. Vaak hoor je ook nog een klein piepje. Het puntje dat rood oplicht is het punt dat scherp zal worden in je foto, maar dat is niet altijd het punt wat jij scherp wil. Je kunt ook zelf een punt selecteren! Dit doe je door de knop met het vierkantje met kleinere vierkantjes erin ingedrukt te houden terwijl je door de zoeker kijkt en te draaien aan het wieltje.

focus-point-buttonNaamloos-1

3. Speel met je diafragma! Met behulp van je diafragma kun je licht toevoegen of uit je foto halen, maar ook de achtergrond onscherper maken. Dit noem je de scherptediepte. Vaak geeft het een rustig en mooi beeld als de achtergrond onscherp is en het onderwerp er duidelijk uitspringt. Voor een kleine scherptediepte, en dus een onscherpe achtergrond, gebruik je een zo groot mogelijk diafragma. Een groot diafragma heeft een klein getal (f/2.8 tot ongeveer f/5.6).

Schermafbeelding 2014-10-08 om 13.29.59 Schermafbeelding 2014-10-08 om 13.30.08

4. Probeer eens wat andere composities. Je onderwerp hoeft niet in het midden te staan, je kan de voorgrond ook meer ruimte geven. Of heb je bijvoorbeeld te maken een mooie lucht boven je onderwerp? Geef deze dan wat meer ruimte. Denk er ook aan dat je aan de kant waar je onderwerp op kijkt altijd wat meer ruimte over laat. Fotografeer je een hond die naar rechts kijkt of loopt, zorg dan dat je rechts in de foto ruimte overhoud, zodat hij niet tegen de rand van de foto aan lijkt te lopen.

Schermafbeelding 2014-10-08 om 13.27.42

5. Hak geen lichaamsdelen af! Een belangrijk punt, kijk altijd even of handen, voeten, armen, oren en hoofden volledig op de foto staan. Natuurlijk kun je er voor kiezen een specifiek deel van het lichaam op de foto te zetten, maar let er dan op hoe je de rest van de delen ‘afsnijd’.

1IMG_7015copy

6. Zet je onderwerp in de schaduw. Veel mensen denken dat je voor een goede foto zon nodig hebt, een logische gedachte. Maar nee, het tegendeel is waar! Haal je onderwerp uit de zon en plaats hem/haar/het eens in de schaduw als dat kan. Je zult zien dat er ineens meer kleuren verschijnen, harde schaduwen juist verdwijnen en het belichten ineens veel makkelijker wordt. Het is niet voor niks dat fotografen bewolkt weer het fijnst vinden 😉

zon-schaduw

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
 1. nmarit says:

  Wat een ongelooflijk handig artikel. Zo kom ik dingen te weten die ik nooit wist.

 2. Juudith says:

  Super handig artikel! en duidelijk uitgelegd!

 3. kim says:

  heel erg handig!!! ik zal het zeker gaan gebruiken

 4. kim says:

  hihi dit is mijn goede blognaam oepss….

 5. Marlot says:

  Bij tip 2 neem ik aan dat je camera ingesteld moet staan op One shot toch?
  Handige tips !

 6. Miriam says:

  Hoi Marit, Dank je wel voor je tips. Ik kijk uit naar je boek.

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius