Hello you!

Op deze blog help ik jou een betere fotograaf te worden met behulp van tutorials én allerlei producten. Have fun! 
X Marit

Algemeen

Photoshop

Tutorials

Camera's en objectieven

Fotografie

Inspiratie

Travel

Persoonlijk

Ondernemen

All

Lightroom

voording mooiere foto's

Ben je al een tijdje bezig maar wil het allemaal maar net niet lukken? Probeer dan deze 6 tips uit, en wie weet kom jij de volgende keer thuis met foto’s waar je wel tevreden over bent!

1. Check je sluitertijden in de EXIF van je gemaakte foto’s eens. Zijn deze wel snel genoeg? Denk aan het ezelsbruggetje dat je sluitertijd altijd 1/de brandpuntsafstand moet zijn. Fotografeer jij dus op 200mm, dan moet je sluitertijd 1/200e sec of sneller zijn. Dit kan het verschil maken tussen een scherpe of onscherpe foto!

Schermafbeelding 2014-10-08 om 13.32.50

2. Probeer eens zelf een focuspunt te selecteren. Je camera heeft meerdere focuspunten, sommige camera’s hebben er 3, maar anderen 12 of nog veel meer. Dit ligt een beetje aan je camera. De focuspunten zijn de vierkantjes in je schermpje die rood oplichten als je iets scherp in beeld hebt. Vaak hoor je ook nog een klein piepje. Het puntje dat rood oplicht is het punt dat scherp zal worden in je foto, maar dat is niet altijd het punt wat jij scherp wil. Je kunt ook zelf een punt selecteren! Dit doe je door de knop met het vierkantje met kleinere vierkantjes erin ingedrukt te houden terwijl je door de zoeker kijkt en te draaien aan het wieltje.

focus-point-buttonNaamloos-1

3. Speel met je diafragma! Met behulp van je diafragma kun je licht toevoegen of uit je foto halen, maar ook de achtergrond onscherper maken. Dit noem je de scherptediepte. Vaak geeft het een rustig en mooi beeld als de achtergrond onscherp is en het onderwerp er duidelijk uitspringt. Voor een kleine scherptediepte, en dus een onscherpe achtergrond, gebruik je een zo groot mogelijk diafragma. Een groot diafragma heeft een klein getal (f/2.8 tot ongeveer f/5.6).

Schermafbeelding 2014-10-08 om 13.29.59 Schermafbeelding 2014-10-08 om 13.30.08

4. Probeer eens wat andere composities. Je onderwerp hoeft niet in het midden te staan, je kan de voorgrond ook meer ruimte geven. Of heb je bijvoorbeeld te maken een mooie lucht boven je onderwerp? Geef deze dan wat meer ruimte. Denk er ook aan dat je aan de kant waar je onderwerp op kijkt altijd wat meer ruimte over laat. Fotografeer je een hond die naar rechts kijkt of loopt, zorg dan dat je rechts in de foto ruimte overhoud, zodat hij niet tegen de rand van de foto aan lijkt te lopen.

Schermafbeelding 2014-10-08 om 13.27.42

5. Hak geen lichaamsdelen af! Een belangrijk punt, kijk altijd even of handen, voeten, armen, oren en hoofden volledig op de foto staan. Natuurlijk kun je er voor kiezen een specifiek deel van het lichaam op de foto te zetten, maar let er dan op hoe je de rest van de delen ‘afsnijd’.

1IMG_7015copy

6. Zet je onderwerp in de schaduw. Veel mensen denken dat je voor een goede foto zon nodig hebt, een logische gedachte. Maar nee, het tegendeel is waar! Haal je onderwerp uit de zon en plaats hem/haar/het eens in de schaduw als dat kan. Je zult zien dat er ineens meer kleuren verschijnen, harde schaduwen juist verdwijnen en het belichten ineens veel makkelijker wordt. Het is niet voor niks dat fotografen bewolkt weer het fijnst vinden 😉

zon-schaduw

Ik wil mooiere foto’s – probeer dit!

Fotografie

November 6, 2014

blogs

Zo maak je foto’s met een onscherpe achtergrond

De tool die mij productief maakt

Travel Guide IJsland: De beste fotospots van Zuid-IJsland

YAY, I'm IN!

In 5 uitgebreide video's ga ik jou alles vertellen over personal branding. 
Meld je gratis aan en begin met werken aan jouw bedrijf!

New!

 1. nmarit

  November 6th, 2014 at 4:07 pm

  Wat een ongelooflijk handig artikel. Zo kom ik dingen te weten die ik nooit wist.

 2. Juudith

  November 6th, 2014 at 11:02 pm

  Super handig artikel! en duidelijk uitgelegd!

 3. kim

  November 15th, 2014 at 5:46 pm

  heel erg handig!!! ik zal het zeker gaan gebruiken

 4. kim

  November 15th, 2014 at 5:47 pm

  hihi dit is mijn goede blognaam oepss….

 5. Marlot

  June 9th, 2017 at 10:46 am

  Bij tip 2 neem ik aan dat je camera ingesteld moet staan op One shot toch?
  Handige tips !

 6. Miriam

  January 23rd, 2018 at 5:53 pm

  Hoi Marit, Dank je wel voor je tips. Ik kijk uit naar je boek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

follow me

@marit.hilarius