Is engagement op Instagram dood? Een deepdive in het Instagram van 2025

March 27, 2025

Marketing

‘De goede oude tijd’ wordt vaak geromantiseerd, maar als het op social media engagement aankomt lijkt er een kern van waarheid in te zitten. Kleinere webblogs met zo’n 1.000 lezers konden vroeger prima rekenen op een stroom aan reacties onder hun posts, met engagement ratio’s tot wel 5%.

Instagram-accounts met 5.000 volgers zagen dagelijks interactie via DM’s, reacties en replies op stories, met engagement ratio’s rond de 1%.

Tegenwoordig melden veel contentmakers dat het steeds stiller wordt, met engagement percentages die dalen naar amper 0,5%.

Vrijwel niemand kan er meer omheen: engagement op Instagram lijkt ‘dood’ te zijn.

Hoe komt dat? Ligt het aan de inhoud? Aan de strategie? Of aan factoren die buiten onze invloed vallen?

Luister de podcast aflevering van deze blog:

Wat is engagement eigenlijk?

Op Instagram is engagement een actie die iemand onderneemt met jouw content. Een like geven is al een vorm van engagement, maar liever zien we dat mensen je content delen met anderen, een reactie achterlaten of je een DM sturen. Dat is de Instagram-versie van engagement.

Maar hoe zien wetenschappers die zich bezighouden met sociaal gedrag en sociale media dit?

Wat zij zeggen over engagement: “Engagement op social media is een tweerichtingsvorm van communicatie. Het gaat over uitwisselen, in plaats van alleen zenden of alleen ontvangen.”

Mensen die op zoek zijn naar engagement doen dat om hun sociale behoeften te vervullen door te socialiseren met anderen in wat we eigenlijk kunnen noemen: de digitale gemeenschap.

Die engagement zijn we gaan zien als een soort ‘graadmeter’ van hoe goed een relatie is met de rest van onze community.

Wat drijft engagement?

In wetenschappelijk onderzoek wordt benadrukt dat personal branding vooral heel belangrijk is voor engagement. Ze noemen het zelf niet specifiek ‘personal branding’, maar wat zij zeggen is:

“Een op maat gemaakt en intiem klinkend bericht van een grote CEO kan ervoor zorgen dat volgers zich kunnen voorstellen dat ze aangesproken worden door een goede en vertrouwde vriend in plaats van een afstandelijk publiek figuur.”

En dat gevoel van een vriend die tegen je praat, wekt vertrouwen op en leidt bewezen tot hogere levels van betrokkenheid, toewijding en gehechtheid.

Oftewel: YAY voor personal branding op sociale media! Dat is key als je engagement wilt opwekken.

Twee typen social media gebruikers

Er zijn twee typen mensen op social media:

  1. Lurkers: mensen die de content passief tot zich nemen, alleen lezen en scrollen zonder ooit deel te nemen.
  2. Actieve gebruikers: mensen die betrokken raken, reageren op posts of posts delen.

Mensen die zelf op social media zitten voor hun eigenbelang, dus om content te verspreiden, zijn vaker lurkers. Dat zijn wij als creators dus vaak.

Ik herken mezelf daar ook heel erg in. Sinds ik creator ben, is mijn hoofdfocus mijn eigen account en scroll ik veel minder als gebruiker.

Mensen die op Instagram zitten om informatie te vergaren of te delen zijn vaak actievere gebruikers, en zullen de meeste engagement met jouw content hebben.

Welke content levert de meeste engagement op?

Er is ook onderzocht welke content de meeste engagement oplevert:

  • Met content van mensen die we heel goed kennen, of waarbij het zo voelt, hebben we hoe dan ook altijd de meeste engagement
  • Content over positieve levensgebeurtenissen (zoals zwangerschap of trouwaankondiging) levert de meeste likes en shares op
  • Content over negatieve levensgebeurtenissen (ziekte of overlijden) geeft meer comments
  • Schokkende content levert de meeste shares en tags op
  • Voeg aan schokkende content nog een grote nieuwswaarde toe en je hebt helemaal bingo

De content die wij als fotografen maken valt vrijwel buiten alle categorieën, behalve de eerste. Je snapt meteen al waarom het pittig kan zijn om die engagement wel te krijgen.

Waarom willen we die engagement op Instagram eigenlijk zo graag?

Ik heb meer volgers dan ooit, meer klanten dan ooit en meer omzet dan ooit. En toch zit die beperkte engagement mij dwars. Waarom is dat?

Dat heeft alles te maken met onze eeuwenoude behoefte aan menselijke connectie.

Het brein en sociale connectie

Sociale connectie is mega belangrijk voor onze genen, hormonen en hersenen. Zonder die connectie hebben we minder grote kans om te overleven.

We hebben een menselijke drang om te delen en om bevestiging te krijgen. Op die manier maken we de banden onderling sterker, en in een groep zijn we veiliger.

Dat past ook bij de resultaten van onderzoeken, waaruit blijkt dat we nog steeds het meeste engagement hebben met content van mensen die we persoonlijk kennen en die dicht bij ons staan.

De afwezigheid van die connectie voor langere tijd kan zorgen voor eenzaamheid, depressie en een slechtere cognitieve functie.

Als er dus weinig mensen engagement hebben met onze content, dan voelt dat een beetje alsof we in het echt die connectie niet krijgen. En hoe langer dat duurt, hoe groter dat effect wordt, zeker als jij zelf wel probeert die connectie te zoeken door posts te plaatsen.

Het voelt als een afwijzing van de groep. Alsof wij dus weinig mensen hebben die dichtbij ons staan, weinig mensen hebben die geven om wat wij doen. Alsof niemand geïnteresseerd is in wat wij delen.

Dat zou buiten social media natuurlijk heel angstig zijn, want dan val je blijkbaar buiten de groep, en dat voelt gevaarlijk. We kunnen dat gevoel blijkbaar nog niet goed loskoppelen als we online opereren.

Omdat we geen groot bedrijf zijn maar ondernemers in ons eentje, maakt dat de afwijzing direct persoonlijker voelt. En dus gaat dat knagen, en wil je jezelf elke keer bewijzen. Dat je WEL leuk en interessant en relevant genoeg bent. Je wil die engagement vanuit je volgers krijgen, zodat je bevestiging krijgt dat je goed genoeg bent, en dat je niet alleen bent.

De keiharde cijfers over Instagram engagement in 2025

De drang naar engagement is dus heel menselijk. En dat we die nu niet krijgen, of in elk geval minder, dat creëert een gevoel van angst, afwijzing en teleurstelling.

Maar ligt dit aan ons? Aan onze content? Of is er meer aan de hand?

Wat we net al geleerd hebben is dat het kan liggen aan:

  • Dat je te veel als een bedrijf overkomt en je personal brand niet sterk genoeg is
  • Dat we geen schokkende content plaatsen en dat het simpelweg niet interessant genoeg is
  • Dat je veel lurkers op je account hebt

Maar dan de keiharde cijfers. In 2024 zijn er 31 miljoen posts onderzocht om te kijken hoe het algoritme is veranderd. En de resultaten zijn best pittig:

  • Er is een daling van 28% in engagement opgemerkt. De gemiddelde engagement op een post is nu 0,5%.
  • Carrousels zijn het hardst achteruitgegaan qua engagement, maar hebben in totaal wel nog steeds gemiddeld het meeste: 0,55%. Ook worden deze het vaakst opgeslagen.
  • Reels hebben 0,5% engagement, slechts ietsjes minder dan de carrousels.
  • Afbeeldingen hebben een gemiddelde van 0,45% engagement.
  • Bij kleinere accounts doen reels het wél veruit het beste.

Ze hebben zelfs gekeken naar een gemiddeld aantal comments dat mensen krijgen:

  • Tussen de 1000 en 5000 volgers is dat op een afbeelding gemiddeld 1 comment. Dus geen reden tot paniek als jij er 0 tot 1 hebt!
  • Als je op mijn aantal volgers zit, tussen de 10k en 50k, zijn het er 4 per afbeelding.

Dus ja, engagement is over de hele linie flink gedaald.

Het algoritme draagt bij aan afnemende engagement

Met een stijging in Reels met schokkende content of grappige trendy geluiden die WEL engagement opleveren, heeft Instagram bedacht om steeds meer van dat soort content te gaan pushen aan mensen.

Content van mensen die je volgt wordt minder belangrijk, content waarvan zij denken dat jij er WEL mee gaat engagen wordt belangrijker.

Het harde gevolg? Het kan zomaar zijn dat 95% van jouw volgers je content niet eens ooit ziet.

Tel dat op bij de algehele daling in engagement en het feit dat onze content al niet zo schokkend of mega persoonlijk is over het algemeen, en ik denk dat we inderdaad kunnen concluderen: engagement is vrij dood.

Wat kunnen we doen aan de dalende Instagram-engagement?

Het meest effectieve antwoord lijkt te zijn: accepteren. Het is wat het is. Het lijkt er ook niet op dat het ooit nog beter gaat worden.

Om dat te accepteren moeten we naar de kern van het probleem – en dat is ons eigen gevoel van eigenwaarde dat blijkbaar geraakt wordt als niemand aandacht besteedt aan ons harde werk.

Dat is ook gewoon vervelend, maar daar moeten we blijkbaar aan werken:

  • We zullen moeten focussen op het maken van posts voor onszelf
  • Die validatie halen uit onszelf
  • Proberen te accepteren dat die engagement niets zegt over ons succes of over wie wij zijn als persoon

We moeten oefenen met het loskoppelen van al die waarden, en Instagram gebruiken met wat meer afstand. Als business tool, als marketingstrategie, en verder niets.

Die drang naar connectie is veel leuker om in het echt op te gaan zoeken:

  • Met de klanten die je wél al hebt
  • Proberen om daar meer uit te halen
  • Wat kunnen zij voor je betekenen?
  • Hoe kunnen zij jou vaker doorverwijzen?
  • Hoe kunnen zij ook buiten social media om over jou vertellen?

Mijn persoonlijke aanpak

Ik ga verder oefenen met het mezelf vertellen dat die engagement niets met mij en mijn content te maken heeft. Ik wil mijn geluk en gevoel over mijn business gewoon niet af laten hangen van zoiets dat vooral door rijke mensen in Amerika wordt bepaald.

En ik gebruik het feit dat 95% van mijn volgers mijn posts toch niet ziet als excuus om mijn content lekker te herposten iedere zoveel maanden. Mensen valt het toch niet op en zo doet het iets minder pijn dat er zo weinig respons komt op je harde werk.

Daarnaast probeer ik mijn volgers uit te nodigen om mij in elk geval als favoriet te markeren als ze niets willen missen, om het algoritme zo te helpen dat ik in elk geval zichtbaar ben.

Maar of dat mijn engagement gaat opkrikken? Waarschijnlijk niet, en daar moet ik dan maar oké mee zijn.

Pinterest Pin - Blog: Is engagement op Instagram dood? Een deepdive in het Instagram van 2025

Bronnen:

Adomavicius, Stephanie (2021) “Putting the Social in Social Media: How Human Connection Triggers Engagement,” Proceedings of the New York State Communication Association: Vol. 2017, Article 12. Beschikbaar via: https://docs.rwu.edu/nyscaproceedings/vol2017/iss1/12

Unplugged (2023) The human touch: Why social media can’t replace Real Human Connection, Unplugged. Beschikbaar via: https://unplugged.rest/blog/human-connection-vs-digital-connection (Geraadpleegd: 27 februari 2025).

Johnson, M. (2024) Does social media make us more human, or less?, Discourse. Beschikbaar via: https://www.discoursemagazine.com/p/does-social-media-make-us-more-human (Geraadpleegd: 27 februari 2025).

+ show Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lees rustig verder

Ik ben Marit, jouw strategische cheer-leader!

BUSINESS COACH
FOTOGRAAF
CONTENT CREATOR
WEBDESIGNER
MARKETEER
ADHD-ER

Je ziet al je 'concullega's een #blessed en #grateful life leven op Instagram, alsof die het allemaal dik voor elkaar hebben. Ze lijken hun business makkelijk volgeboekt te krijgen, hun marketing-machine loopt volledig automatisch en ze schijnen zich altijd op een tropisch eiland te bevinden, of komen er net vandaan.

Het kan er zomaar eens voor zorgen dat je twijfelt of ondernemen wel voor jou is weggelegd. 

Spoiler alert: Als je hier bent aangekomen, behoor je al tot de toppers die niet opgeven. En dus heb ik alle vertrouwen in jou! We gaan het alleen wel even anders doen.

Al die hypes over passief inkomen, geheimen waarmee je 10k verdient en het van alles 'moeten'... Ik geloof er niet in.

De basis van iedereen die iets roept over meer klanten aantrekken, meer omzet draaien, meer geld verdienen, digital nomad worden, you name it. Ik heb het voor je opgeschreven in deze onmisbare gids.

Voor slimme fotografen die niet alleen afhankelijk willen zijn van Instagram of andere sociale media, maar op zoek zijn naar nieuwe en creatievere manieren om te groeien.
En dat zou iedereen nu moeten zijn.

(bijna) gratis goodies

Personal branding is dé manier om je volgers aan je te binden, je te onderscheiden van je concurrenten en jezelf te laten zien. Maar hoe begin je daarmee? 

LEES MEER OP

De blog

TIPS & TRICKS OP

Instagram

WORK TOGETHER

Boek een call