De mentale gezondheid van veel mensen staat tegenwoordig flink onder druk. Dit heeft impact op je hele leven – en zeker ook op je werk en je bedrijf. Een eigen onderneming runnen of starten met mentale klachten is pittig, maar zeker niet onmogelijk. Ik ben daar het levende bewijs van!
Vandaag deel ik hoe mijn mentale gezondheid mijn ondernemersreis heeft gevormd en geef ik tips voor jou, mocht je hier ook mee te maken hebben.
Luister hier de podcast aflevering:
Mijn ervaring met mentale klachten
Misschien zou je het niet denken (ha, of misschien heb je het altijd al vermoed 🙂 ), maar ik heb zelf ook te maken met mentale klachten. Ik heb de diagnoses gegeneraliseerde angststoornis, ADHD en OCD. Deze diagnoses kwamen niet allemaal tegelijk gelukkig,
Mijn angststoornis werd vastgesteld na mijn burn-out in 2018. Pas jaren later kwam ik erachter dat ik HSP (hooggevoelig) ben. Hoewel dit geen officiële diagnose is (want hooggevoelig zijn is een eigenschap, geen stoornis) verklaarde dit veel voor mij, zoals waarom ik telkens in dezelfde valkuilen bleef stappen.
In 2023 kreeg ik de diagnose ADHD en OCD. Hoewel OCD zich in mijn geval vooral in mijn persoonlijke leven uit, heeft ADHD juist een directe invloed op mijn werk.

De discussie over labels en ADHD
Sommige mensen vinden dat labels zoals ADHD of HSP te snel gegeven worden, maar voor mij waren ze een opluchting. Ze gaven me inzicht in waarom ik soms vastliep en hoe ik hier beter mee om kan gaan.
Een diagnose betekent niet dat je beperkt bent; het geeft je juist de kans om beter met je situatie om te gaan als je daarin geinteresseerd bent.
Wist je dat er een sterke link is tussen hooggevoeligheid, ADHD en creativiteit?
Veel mensen in de creatieve sector hebben mentale klachten. Dit komt omdat creatieve beroepen vaak aantrekkelijk zijn voor mensen met een gevoelig brein. Dat is geen zwakte, maar een kracht die je moet leren inzetten!
De uitdagingen van ondernemen met mentale klachten
Ondernemen is uitdagend voor iedereen, maar met mentale klachten kunnen bepaalde triggers in de fotografie wereld het extra lastig maken:
Constante onzekerheid over je inkomen
Je weet als fotograaf nooit hoe je seizoen zal verlopen en je zult altijd moeten leven met een bepaalde onzekerheid. Dat kan pittig zijn en (financiële) stress veroorzaken. Zeker met controledwang is dit een uitdaging!
Veeleisende klanten
Klanten die telkens met nieuwe eisen en vragen komen kunnen je een doodnerveus gevoel hebben. Je zult niet de eerste fotograaf zijn die zijn/haar telefoon niet meer durft op te nemen! Het gevoel niet genoeg te zijn of de angst om te falen kan verlammend en vermoeiend werken.
Social media
Ik hoef het bijna niet meer te benoemen, maar sociale media is voor vrijwel niemand een goede aanvulling op zijn/haar mentale gezondheid. Vergelijken met anderen is funest voor iedereen, maar zeker voor perfectionisten en mensen met een lage eigenwaarde.
Deadlines en werkdruk
Altijd binnen 24 uur willen reageren op mails of aanvragen, de foto’s snel willen afleveren… Je kunt het jezelf flink lastig maken door strakke deadlines te stellen. Het kan de grens tussen werk en prive snel vervagen en je uitgeput maken.
Concurrentie
In de huidige markt is er flink wat concurrentie, wat ook niet helpt bij het ontspannen.
Ik weet als geen ander hoe zwaar al deze triggers kunnen zijn. In 2018 kreeg ik een burn-out omdat ik mijn mentale klachten totaal negeerde. Ik runde mijn bedrijf zonder rekening te houden met mijn eigen grenzen en behoeften. Of eigenlijk, mijn bedrijf runde mij. Dat moest anders.

Hoe ik mijn bedrijf aanpaste
Toen ik ontdekte dat ik HSP ben, besloot ik mijn bedrijf volledig anders in te richten. Ik begon met het analyseren van wat mijn energie opslurpte en wat mij juist energie gaf. Hier zijn enkele veranderingen die ik doorvoerde:
- Stoppen met bruiloften: Deze waren te intensief voor mij.
- Grenzen stellen: Ik stelde duidelijke werktijden en taken vast.
- Taken aanpassen: Ik stopte met workshops die me te veel energie kostten.
Deze veranderingen maakten mijn werk niet alleen leuker, maar ook veel makkelijker. Het was lastig om mezelf toestemming te geven om dingen ‘anders’ te doen, maar het heeft me enorm geholpen.
Wat mij helpt om happy te blijven in mijn bedrijf
Na bijna 10 jaar ondernemen met mentale uitdagingen heb ik een lijstje van dingen die voor mij goed werken:
- Beperk sociale media: Vergelijken met anderen is een valkuil die ik nu zoveel mogelijk probeer te vermijden.
- Beweeg regelmatig: Wandelen en sporten helpen me om stress te verminderen.
- Stel harde grenzen: Ik werk op vaste tijden en neem bewust pauzes. Ik omarm het 9 tot 5 ritme volledig, dat werken wanneer ik zin heb geeft voor mij te veel onduidelijkheid en stress.
- Mediteer: Hoewel het lastig was om aan te leren (en nu soms nog steeds is), heeft meditatie me veel rust gebracht.
- Pas je voedingspatroon aan: Minder suiker eten helpt enorm om stress in mijn lichaam te verminderen.
- Grijp eerder in bij stress: Voorkomen is beter dan genezen! Zodra ik nu voel dat het slechter met mij gaat en mijn paniekaanvallen of angsten terug komen, grijp ik in en neem ik waar dat kan vrij om mezelf meer rust te gunnen.

Happy HSP worden kan echt!
In mijn programma Happy HSP leg ik uitgebreid uit hoe je een bedrijf kunt opbouwen dat aansluit bij jouw gevoeligheid en behoeften. Het programma bevat een stappenplan en een HSP-quiz waarmee je inzicht krijgt in jezelf. Dit heeft niet alleen mij geholpen, maar al vele anderen.
Wil je meer informatie over dit programma, kijk dan hier.
Een bedrijf runnen met mentale klachten of stoornissen kan absoluut.
Het vraagt om aanpassingen en zelfkennis, maar het biedt je ook de vrijheid om een leven te creëren dat bij je past. Je hoeft het niet alleen te doen. Gun jezelf de tijd en ruimte om te ontdekken wat voor jou werkt. En onthoud: je bent niet alleen.

add a comment
+ show Comments
- Hide Comments