Fotografie

Zo voorkom je een gecrashte geheugenkaart

October 18, 2018

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Tijdens het fotografen kan er van alles fout gaan, maar één ding mag echt nooit gebeuren: je geheugenkaartje die je in de steek laat. De combinatie van een bruiloft met een gecrashte geheugenkaart is je allergrootste nachtmerrie. Gelukkig kun je een hoop doen om de kans dat het mis gaat zo klein mogelijk te houden!

1. Gebruik goede kwaliteit geheugenkaartjes

Het is zo verleidelijk om goedkope kaartjes te gebruiken van Aliexpress of eBay, maar echt, doe het niet. De goedkoopste kaartjes waar ik mee werk zijn die van de HEMA, en die werken prima, maar nog steeds heb ik daar niet zo’n gerust gevoel op. Het liefst gebruik ik kaartjes van Sandisk, deze kun je online en in vrijwel alle camera winkels krijgen.

2. Gebruik meerdere kleine kaartjes in plaats van één hele grote

Het lijkt natuurlijk heel handig om een kaartje van 128 GB te kopen, zodat je nooit meer met meerdere kaartjes hoeft te werken. Maar er zit een groot nadeel aan: als deze crasht, ben je alles kwijt. Zie je het al voor je, naar het bruidspaar moeten melden dat je gewoon niets meer hebt? Noppes, nada?
Werk je met meerdere kaartjes van 16 GB en er crasht eentje, ben je altijd maar een klein deel van je foto’s kwijt. Nog steeds vervelend, maar minder catastrofaal.

3. Formatteer je geheugenkaart in je camera, en niet in je computer

Sommige mensen halen hun kaartjes graag in de computer leeg. Alle foto’s selecteren, en hoppa, delete, weg ermee. Maar dit is dus niet zo goed voor je kaartje! Je kaartje maakt bepaalde mappenstructuren aan en als je op de computer gaat schuiven dan kan er een verkeerde structuur ontstaan. Probeer op de computer dus van de foto’s af te blijven en zet ze alleen netjes over.

4. Wissel geheugenkaartjes niet uit met verschillende camera merken

Oeps, hier ben ik wel schuldig aan! Ik werk meestal met mijn Canon 6D en Panasonic G80 dwars door elkaar en wissel en hussel met geheugenkaartjes alsof het een lieve lust is. Het was me al opgevallen dat er hierdoor twee mappenstructuren door elkaar ontstonden op de kaartjes en dat foto’s soms op rare plekken stonden. Dat is dus ook de reden dat het niet zo handig is om dit te doen. Houd je geheugenkaartjes dus per cameramerk bij elkaar!

5. Verwijder je geheugenkaartje altijd veilig

‘Jaaahaa, dat ‘veilig verwijderen’ moet eigenlijk wel, maar ja he, gewoon eruit trekken werkt ook’. Ja, het werkt wel, maar het is écht beter voor je kaartje om altijd netjes via veilig verwijderen je kaartje uit de computer te halen!

6. Zet je camera niet uit halverwege een foto

Je kent het misschien wel als je veel met timelapses werkt. Halverwege de timelapse komt er zomaar iemand door je beeld gewalst, waardoor het verpest is. Je hele timelapse kun je weggooien maar je moet nog een kwartier wachten tot hij af is, dus dan zet je hem maar even uit en aan. Niet doen! Je camera is aan het weg schrijven en als je dat halverwege afbreekt krijg je een corrupt bestand. Hetzelfde geldt voor fotograferen met lange sluitertijden of als je camera ineens uitvalt vanwege een lage batterij.

7. Meteen stoppen bij een foutmelding

Heeft je foto een rare glitch, of merk je iets anders geks aan je kaartje? Onmiddelijk stoppen met fotograferen, en een ander kaartje gebruiken! Wie weet wat er later nog te redden valt, maar hoe minder ‘foute’ foto’s, hoe beter.

Zo, dat waren mijn tips voor het gebruiken van geheugenkaartjes. Heb jij nog handige tips die je wil delen?

 

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
  1. Villasappho says:

    De foto’s verwijderen niet formatteren. Mocht je foto’s wissen die je nog niet hadden overgezet dan kunnen programma’s ze makkelijker terughalen.

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius