Tijdens het fotografen kan er van alles fout gaan, maar één ding mag echt nooit gebeuren: je geheugenkaartje die je in de steek laat. De combinatie van een bruiloft met een gecrashte geheugenkaart is je allergrootste nachtmerrie. Gelukkig kun je een hoop doen om de kans dat het mis gaat zo klein mogelijk te houden!
1. Gebruik goede kwaliteit geheugenkaartjes
Het is zo verleidelijk om goedkope kaartjes te gebruiken van Aliexpress of eBay, maar echt, doe het niet. De goedkoopste kaartjes waar ik mee werk zijn die van de HEMA, en die werken prima, maar nog steeds heb ik daar niet zo’n gerust gevoel op. Het liefst gebruik ik kaartjes van Sandisk, deze kun je online en in vrijwel alle camera winkels krijgen.
2. Gebruik meerdere kleine kaartjes in plaats van één hele grote
Het lijkt natuurlijk heel handig om een kaartje van 128 GB te kopen, zodat je nooit meer met meerdere kaartjes hoeft te werken. Maar er zit een groot nadeel aan: als deze crasht, ben je alles kwijt. Zie je het al voor je, naar het bruidspaar moeten melden dat je gewoon niets meer hebt? Noppes, nada?
Werk je met meerdere kaartjes van 16 GB en er crasht eentje, ben je altijd maar een klein deel van je foto’s kwijt. Nog steeds vervelend, maar minder catastrofaal.
3. Formatteer je geheugenkaart in je camera, en niet in je computer
Sommige mensen halen hun kaartjes graag in de computer leeg. Alle foto’s selecteren, en hoppa, delete, weg ermee. Maar dit is dus niet zo goed voor je kaartje! Je kaartje maakt bepaalde mappenstructuren aan en als je op de computer gaat schuiven dan kan er een verkeerde structuur ontstaan. Probeer op de computer dus van de foto’s af te blijven en zet ze alleen netjes over.
4. Wissel geheugenkaartjes niet uit met verschillende camera merken
Oeps, hier ben ik wel schuldig aan! Ik werk meestal met mijn Canon 6D en Panasonic G80 dwars door elkaar en wissel en hussel met geheugenkaartjes alsof het een lieve lust is. Het was me al opgevallen dat er hierdoor twee mappenstructuren door elkaar ontstonden op de kaartjes en dat foto’s soms op rare plekken stonden. Dat is dus ook de reden dat het niet zo handig is om dit te doen. Houd je geheugenkaartjes dus per cameramerk bij elkaar!
5. Verwijder je geheugenkaartje altijd veilig
‘Jaaahaa, dat ‘veilig verwijderen’ moet eigenlijk wel, maar ja he, gewoon eruit trekken werkt ook’. Ja, het werkt wel, maar het is écht beter voor je kaartje om altijd netjes via veilig verwijderen je kaartje uit de computer te halen!
6. Zet je camera niet uit halverwege een foto
Je kent het misschien wel als je veel met timelapses werkt. Halverwege de timelapse komt er zomaar iemand door je beeld gewalst, waardoor het verpest is. Je hele timelapse kun je weggooien maar je moet nog een kwartier wachten tot hij af is, dus dan zet je hem maar even uit en aan. Niet doen! Je camera is aan het weg schrijven en als je dat halverwege afbreekt krijg je een corrupt bestand. Hetzelfde geldt voor fotograferen met lange sluitertijden of als je camera ineens uitvalt vanwege een lage batterij.
7. Meteen stoppen bij een foutmelding
Heeft je foto een rare glitch, of merk je iets anders geks aan je kaartje? Onmiddelijk stoppen met fotograferen, en een ander kaartje gebruiken! Wie weet wat er later nog te redden valt, maar hoe minder ‘foute’ foto’s, hoe beter.
Zo, dat waren mijn tips voor het gebruiken van geheugenkaartjes. Heb jij nog handige tips die je wil delen?
De foto’s verwijderen niet formatteren. Mocht je foto’s wissen die je nog niet hadden overgezet dan kunnen programma’s ze makkelijker terughalen.