Ondernemen

Zo versla jij het nieuwe Instagram algoritme van 2018

February 1, 2018

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Zoals je misschien wel weet verandert Instagram haar algoritme heel regelmatig. Begin 2018 is er weer een nieuw algoritme van kracht, waardoor veel gebruikers een daling zien in hun likes, reacties en aantal volgers. Hoe het algoritme exact werkt maakt Instagram nooit bekend, maar er zijn een aantal dingen die jij kunt doen om beter gezien te worden!

Wat is een algoritme?

Misschien is het handig om eerst het begrip ‘algoritme’ uit te leggen. Het algoritme van Instagram is een soort theorie waarop Instagram baseert wie welke content ziet. Dit algoritme wijzigen ze heel regelmatig, zodat je eigenlijk nooit zeker weet wat nou wel of niet werkt. Het houd het spannend en zorgt ervoor dat je als bedrijf moet blijven ontwikkelen, maar soms is het heel vermoeiend. Heb je net een nieuwe tactiek ontdekt, moet je weer alles omgooien! Zo ook met het nieuwe algoritme, waar weer een aantal dingen veranderd zijn.

Wie zien jouw posts?

Vroeger, in the good old days, was het zo dat al je volgers je content zagen langs komen. Ze volgen je immers niet voor niets. Helaas is dat nu niet meer zo. Instagram laat jouw content nu aan slechts 10% van je volgers zien. Op basis van de reactie die je van die 10% krijgt, bepaalt Instagram of de rest van je volgers de content ook te zien krijgt. Mocht er bijna niemand reageren of liken van die 10%, dan krijgt 90% van je volgers je berichtje gewoon helemaal nooit te zien! Flink balen dus.

Wat kun je doen?
Het beste is om je content te posten op momenten dat je volgers ook daadwerkelijk online zijn, om de kans op reacties groter te maken. Je kunt er ook op inspelen met je content door bijvoorbeeld vragen te stellen aan je volgers.

Business accounts 

Het is nog een beetje onduidelijk hoe of wat, maar het schijnt dat business accounts meer aandacht krijgen in het nieuwe algoritme, en dat je dus meer kans maakt om gezien te worden als je een business account hebt. Promoot jij je bedrijf dus nog via een persoonlijk account, maak dan snel de switch! Een extra voordeel aan business accounts is dat je ook statistieken kunt bekijken.

Instagram pods en reacties

Misschien ken je dit fenomeen nog niet, maar Instagram Pods zijn groepjes mensen die elkaar allemaal onderling volgen, en reacties achter laten bij elkaar om elkaar te steunen en het oude algoritme te verslaan. Een soort ‘r + r = back’ uit de Hyves-tijden, haha. Ik zelf heb hier nooit aan mee gedaan want het leek me ontzettend veel werk, en nu blijkt ook dat het in het nieuwe algoritme weinig zoden aan de dijk zet. Mensen die namelijk per dag meerdere reacties van slechts enkele woorden (denk aan ‘leuk!’ en ‘mooi!’) achter laten bij verschillende accounts worden als spam gezien.

Instagram bekijkt nu ook hoe betrokken jij bent met je eigen volgers. Als ze reageren op jouw posts en je reageert niet, laat Instagram jouw posts minder zien aan andere volgers.

Hoe meer jij in contact bent met je volgers, hoe hoger jouw Instastories ook komt te staan in hun lijstje. Engagement met je volgers is dus key!

Hashtags

Het heeft niet langer zin om elke hashtag die je maar kan bedenken bij je posts te gooien. Instagram ziet een heleboel hashtags achter elkaar namelijk als spam. Gebruik liever een heel klein aantal écht goede passende hashtags. Probeer ook af te wisselen in je hashtags, want ook telkens dezelfde tags gebruiken wordt gezien als spam.

Sommige gebruikers posten hun hashtags in de comments omdat ze dat mooier vinden staan. Niet meer doen, want die hashtags ziet Instagram niet meer en zo kun je dus niet worden gevonden.

Dit is alles wat ik je op dit moment kan vertellen over het nieuwe algoritme van Instagram voor 2018.
Ik zelf ben niet heel actief bezig met het volgen van een tactiek. Ik post gewoon wat ik leuk vind en tot nu toe gaat dat voor mij prima. Ik probeer wel rekening te houden met de tijd waarop ik iets post. Op Facebook werkt het goed om dit ‘s morgens te doen, maar op Instagram is later op de dag beter. Mijn engagement en likes zijn nog niet zo gedaald, dus voorlopig blijft mijn Instagram-game hetzelfde 😉

Wist jij al van dit nieuwe algoritme en hoe versla jij Instagram?

 

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
 1. Anja says:

  Bedankt voor dit artikel. Ik weet dat Facebook allerlei tactieken heeft maar niet dat dat ook op Instagram is. Wat ik vreemd vind is dat het aantal volgers bij mij steeds wisselt. De ene dag zijn dat 300 en dan ineens weer 291. Er kunnen mensen zijn die mij ontvolgen natuurlijk maar het wisselt steeds zo veel. Ik wist niet dat je je account van persoonlijk naar business kunt zetten en zie op mijn account ook niet waar ik dat moet doen?

  groetjes
  Anja

  • Marit says:

   Het kan zijn dat die accounts dan als spam gemarkeerd worden en verwijderd worden door Instagram. Het gebeurt ook vaak dat mensen jou gaan volgen in de hoop dat ze je terug volgt, en als je dat niet doet ontvolgen ze je weer.
   Je account kun je naar business omzetten in je profiel bij instellingen!

 2. Jacqueline de Groot says:

  Hoi Marit,
  Zelf ben ik niet zo serieus bezig met Instagram. Toch vond ik het interessant om te lezen. En ik heb je artikel doorgestuurd maar m’n dochter die wel een populair account heeft.
  Dank je wel voor deze info weer!

 3. Liset says:

  Hoi Marit,

  Ik heb net gekeken of mijn foto met hashtags in de comment en in de capture zelf tussen de hashtags staat die ik in de comment heb staan. Met een anoniem profiel, die dus niets met mijn account te maken heeft. Dan zie ik hem wel gewoon. Dus dan werken de hashtags in de comment nog gewoon toch? Instagram blijft onpeilbaar… *zucht*

  • Marit says:

   Het blijft inderdaad heel moeilijk.. Ik weet ook niet of alles nu al direct in werking is gezet of dat dat langzaam uitgerold wordt over verschillende landen/accounts. Dit zijn in elk geval de plannen die bekend zijn!

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius