Fotografie

Zo maak je scherpe foto’s met een groot diafragma

December 15, 2019

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Objectieven met een groot diafragma zijn vaak favoriet bij fotografen. Ook ik ben er gek op en fotografeer bijna altijd op het grootst mogelijke diafragma. Vaak is dit f/1.8. Het levert prachtige, zachte resultaten op, maar het is niet gemakkelijk. Je komt al snel met vele onscherpe foto’s thuis. Hoe zorg je ervoor dat je wél scherpe foto’s maakt?

Zet je diafragma niet altijd helemaal open

Dat je f/1.8 kunt gebruiken, betekent niet dat het ook altijd de beste keuze is. Het liefst wil je natuurlijk optimaal gebruik maken van de voordelen van het grote diafragma. De mooie aflopende scherpte, de zachte sfeer.. Maar dat effect is ook best te bereiken als je je diafragma een stapje kleiner zet. Bij f/1.8 is het veld dat scherp is zó klein, dat je bijna mazzel moet hebben als je de scherpte precies op de ogen gelegd krijgt. Het gebeurt dus regelmatig dat je als resultaat met onscherpe foto’s thuis komt, waarbij de focus net verkeerd ligt. 
De meeste lenzen presteren het best als je ze een of twee stops boven hun maximale opening gebruikt. Probeer je diafragma eens op f/2.8 in te stellen. Je zult zien dat je nog steeds profiteert van de mooie effecten en dat het scherpstellen wat makkelijker gaat. 

Kies je eigen scherpstelpunt

Als je het scherpstellen aan de camera overlaat is de kans klein dat het goed komt. Bij een klein diafragma kom je er nog wel mee weg, maar bij f/1.8 moet je wel heel erg geluk hebben willen de ogen er scherp op komen. Kies daarom altijd je eigen scherpstelpunt als je met een groot diafragma werkt. 

Heeft je camera een eye-tracking functie die goed werkt? Dan kun je deze ook eens uitproberen. 

Stel scherp op het dichtstbijzijnde oog

Om zeker te weten dat je ten minste één scherp oog in je foto terug zult zien, kun je het beste ook daadwerkelijk op één oog scherpstellen. Het lijkt gemakkelijker om een groot scherpstelvlak te kiezen en deze ergens rond de ogen (op de neusbrug) scherp te stellen, maar de kans is dan groot dat de scherpte er toch net naast ligt. Kies daarom een kleiner vlak en richt deze op het dichtstbijzijnde oog.

Zorg dat je stevig staat

Het scherpe gebied is bij een groot diafragma heel erg klein. Zo klein, dat als je een klein beetje naar voren leunt, het gebied al verplaatst en je onderwerp ineens niet meer scherp is. Zorg dus dat je stevig op je plaats blijft staan bij het scherpstellen en het maken van de foto.

Oefen, oefen, oefen!

Tja, verder zit er helaas niets anders op dan heel veel oefenen! Ik schiet haast altijd met een groot diafragma, omdat ik de resultaten zo prachtig vind. Dat heeft me flink wat oefenen gekost, vooral het handmatig scherpstellen is een handigheidje wat je onder de knie moet krijgen. Maar geloof me, uiteindelijk kun je dit in je dromen!

Werk jij ook graag met een groot diafragma?

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius