Fotografie

Zo haal je het meeste uit je volgende loveshoot

October 26, 2021

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Het imago van loveshoots is onder zowel fotografen als koppels niet altijd even goed. Veel koppels vinden het knullig, cliché of zijn bang dat het resultaat veel te ‘gemaakt wordt’. Vooral de mannen zijn vaak als de dood dat ze van alles moeten doen waar ze zich niet blij mee voelen en vrezen dat hun mannelijkheid als sneeuw voor de zon verdwijnt bij zo’n fotoshoot.

Ook fotografen vinden loveshoots vaak moeilijk en spannend. Want je hebt niet één model om je druk over te maken, maar twee! En dan ook nog zorgen voor spontane beelden waar de liefde vanaf spat… Een uitdaging. Maar uitdagingen zijn er om aan te gaan!

Met deze tips haal jij het meeste uit je volgende loveshoot en halen zowel jij als je koppel er meer plezier uit. Benieuwd? Bekijk de video, of lees het artikel waarin ik alle tips heb uitgeschreven!

Look good, feel better


Een goede outfit is het halve werk. De outfits van je koppel zijn in iedere foto duidelijk te zien en zetten nogal een toon voor de sfeer van het eindresultaat. Zorg dus dat je weet wat je koppel van plan is te dragen!

Grote logo’s, hele felle kleuren en drukke prints zijn voor een fotoshoot niet fijn. Rustige pastelkleuren en laagjes daarentegen werken juist wel weer heel goed.

Je kunt ook vanuit je eigen fotoshootstijl advies geven. Werk jij in de nu zo populaire bruine, creamy stijl? Dan zijn outfits in die tinten belangrijk voor de uiteindelijke sfeer.
Maar is jouw stijl heel licht en fris? Dan zijn lichte kleuren juist weer gewenst!

De locatie en het licht bepalen de sfeer


Onderschat niet hoe belangrijk je gekozen locatie is, zeker in combinatie met het tijdstip van je fotoshoot. Een fotoshoot op een grasveld midden op de dag gaat een heel ander resultaat geven dan een fotoshoot op de top van een berg bij zonsopgang.

Nu hebben we misschien niet allemaal even ruime keuze als het op locaties aan komt, maar kies je locatie altijd bewust. Het leukste is het natuurlijk als de locatie bij je koppel past. Hebben ze bijvoorbeeld hun eerste date gehad in Artis? Hoe leuk is het dan de fotoshoot daar te doen?

Houd bij het plannen ook rekening met het licht. Weet hoe laat de zon op en onder gaat en wanneer jouw lievelingslicht er is. Fan van het gouden uur? Plan dan je shoot zo’n 3 uur voor zonsondergang in.

Breek het ijs – weg met die awkwardness


Je kunt er op rekenen dat minstens één van je twee modellen niet staat te springen om te shooten in het openbaar en allerlei poses aan te nemen. Als je pech hebt vinden beide modellen het spannend en voelen ze zich ontzettend ongemakkelijk.

En dat is helemaal oke! Natuurlijk is het spannend. Maar daar ben jij, de fotograaf die ze direct op hun gemak kan stellen en al die awkwardness na een paar minuten al weg kan nemen.

Als fotograaf komt het allemaal op jou aan. Zorg dus dat je een game plan klaar hebt liggen waar jij je ook comfortabel bij voelt. Hoe ga jij je koppel op hun gemak stellen? Hoe ga je de sfeer wat verlichten? Welke poses wil je gebruiken in het begin van de shoot om je koppel wat losser te krijgen? Denk hier goed over na, zodat je zelfverzekerd de fotoshoot kan beginnen.

Gebruik prompts in plaats van pose-aanwijzingen


Dit is mijn gouden tip: werk met prompts. Het gaat je fotoshoot volledig veranderen! Het is wat mij betreft dé techniek om spontane foto’s te kunnen maken en echte emotie uit te lokken.

Wat zijn prompts?


Prompts zijn een soort kleine opdrachtjes die je je modellen kunt geven. Opdrachtjes waarin je vooral focust op emotie, in plaats van hoe je precies wilt dat iemand gaat staan.

Een simpel voorbeeld van een standaard aanwijzing in vergelijking met een prompt:

  • Standaard aanwijzing: Lucas, ga achter Kim staan en leg je linkerarm om haar schouders, en je rechterarm om haar buik. Kom vervolgens iets naar voren met je hoofd, draai je hoofd iets naar rechts, en Kim, draai je hoofd iets naar links en kijk naar Lucas!
  • Prompt: Lucas, besluip Kim van achter en geef haar onverwachts een knuffel!

Zelfde pose, maar totaal ander resultaat.

Hoe kun je prompts gebruiken?


Ik heb een e-book geschreven over hoe je kunt werken met prompts en welke prompts ik gebruik tijdens mijn loveshoots. Met allerlei mooie foto’s als voorbeeld van hoe bepaalde poses er vervolgens uit zien. Ideaal om te lezen als voorbereiding voor je fotoshoots!

Bekijk dat e-book hier >.

Laat af en toe je gemaakte foto’s zien aan je koppel


Er zijn fotografen die zich niet fijn voelen bij het tonen van de nog onbewerkte foto’s aan hun fotoshoot klanten, maar ik raad je toch aan dit te doen bij loveshoots. Veel poses en prompts kunnen voor je koppel gek aanvoelen. Het is dan heel fijn om ze te laten zien hoe het er in jouw ogen uit ziet.

Zeker de mannen die er vooraf weinig vertrouwen in hebben krijgen hier vaak een boost van.

Vergeet niet te genieten!


De belangrijkste tip is natuurlijk: vergeet niet te genieten. Want hoe tof is het dat jij de liefde tussen twee mensen mag vastleggen?!

Succes met je volgende loveshoot! En wil je meer tips lezen over poses, je modellen aansturen en werken met prompts? Vergeet dan het e-book niet te checken!

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius