Hello you!

Op deze blog help ik jou een betere fotograaf te worden met behulp van tutorials én allerlei producten. Have fun! 
X Marit

Algemeen

Photoshop

Tutorials

Camera's en objectieven

Fotografie

Inspiratie

Travel

Persoonlijk

Ondernemen

All

Lightroom

Als je een bruiloft hebt geschoten kom je met honderden foto’s thuis. Hoe zorg je ervoor dat je de foto’s zo snel mogelijk bewerkt en al afgeleverd krijgt? Met een snelle workflow kun je met een paar uur klaar zijn!

Stap 1 – De bruiloft fotograferen en importeren

Allereerst begin je natuurlijk met het fotograferen van de bruiloft zelf. Werk je met meerdere camera’s? Zorg dan dat je de bestandsnamen op tijd instelt na het importeren. Dit kun je doen in software, zodat je ze niet handmatig opnieuw hoeft te benoemen. In je bewerkingssoftware verschijnen al je beelden dan op de juiste volgorde, ook al heb je met meerdere camera’s gewerkt.

Stap 2 – Welk programma ga je gebruiken?

Met welk programma je werkt is natuurlijk persoonlijk, maar voor een snelle workflow raad ik je Lightroom aan. Hierin kun je snel meerdere foto’s bewerken, en dit programma draait ook vast alle foto’s voor je.

Stap 3 – De selectie maken

Dit is een rottig klusje meestal. Het duurt het langste van het hele proces, maar dit is ook de belangrijkste stap, dus sla dit echt niet over! Er zijn verschillende manieren van selecties maken in Lightroom. In dit artikel leg ik je alles uit over het maken van deze selectie.

Stap 4 – Het bewerken

Nu komt de stap waar het eigenlijk allemaal om gaat, het bewerken van je foto’s. Misschien heb je nu een selectie over van zo’n 400 tot 800 foto’s. Hoe ga je deze allemaal bewerkt krijgen, binnen de tijd die je het bruidspaar hebt beloofd?

De truc is, werk met presets. Je kunt ervoor kiezen om je eigen presets te maken, of om presets aan de schaffen. Stel, je merkt dat je eigenlijk elke keer weer dezelfde bewerking toevoegt, de belichting wat omhoog, de zwarte tinten wat omlaag, etc. Dan kun je die bewerking naar een preset omzetten. Hoe je dat doet, dat lees je hier. Je kunt ook presets aanschaffen die door andere fotografen gemaakt zijn. Mijn preset collecties vind je hier!

Werken met de presets
Nu moet je de presets nog toepassen op je foto’s. Dit gaat heel simpel. Je bewerkt één foto geheel naar wens. Zorg dat dit een algemene foto is. Dus geen foto bij zonsondergang, of bij het feest. Gewoon een foto bij daglicht, zoals de meeste van je foto’s. Als deze foto af is, klik je met de rechtermuisknop op je foto in de balk onderin, en klik je op ‘instellingen kopiëren’. Vervolgens selecteer je alle foto’s die je wilt bewerken, en klik je rechtermuisknop en ‘instellingen plakken’. Na even wachten zal je eerste bewerking over al je foto’s worden toegepast.

De kans dat nu meteen al je foto’s perfect zijn, is niet zo groot. Maar, je hebt jezelf wel 80% van het werk bespaart. Ik loop nu alle foto’s een voor een snel langs, en herstel of pas iets aan waar nodig. Bij de meeste foto’s zal de bewerking echter prima passen.

Stap 5 – Exporteren

Bij het exporteren heeft Lightroom verschillende opties. Je kunt de afbeeldingsgroottes, resoluties en watermerken allemaal naar je eigen wens toepassen. Je kunt ook bij het exporteren weer alle foto’s in één keer selecteren, om ze tegelijk te exporteren met de gewenste instellingen. Ik exporteer eerst alles in origineel formaat, en daarna alles in web formaat. Zo heb ik twee mappen, waarvan eentje naar het bruidspaar gaat, en eentje kan ik gebruiken om foto’s op sociale media te plaatsen.

Dit is mijn workflow bij bruiloften! Ik ben benieuwd naar jullie eigen tips en ervaringen, en laat het vooral weten als je er iets aan gehad hebt!

 

Workflow: bruidsfoto’s bewerken

Lightroom

August 8, 2016

blogs

Let’s Get Better #3 – Ik beoordeel jullie foto’s!

Let’s Focus: de pocket editie is uit!

Alles over het histogram

YAY, I'm IN!

In 5 uitgebreide video's ga ik jou alles vertellen over personal branding. 
Meld je gratis aan en begin met werken aan jouw bedrijf!

New!

  1. Kleine Prinses

    August 9th, 2016 at 10:23 pm

    ik doe het ook zo!

  2. Tatiana

    May 2nd, 2019 at 7:54 pm

    Hier was ik dus naar op zoek! Heel handig, bedankt voor de uitleg 🙂

Laat een reactie achter!

follow me

@marit.hilarius

%d bloggers like this: