Lightroom

Workflow: bruidsfoto’s bewerken

January 5, 2020

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Als je een bruiloft hebt geschoten kom je met honderden foto’s thuis. Hoe zorg je ervoor dat je de foto’s zo snel mogelijk bewerkt en al afgeleverd krijgt? Met deze snelle workflow kun je met een paar uur klaar zijn!

Stap 1: Zorg dat de klok van je camera goed staat

Allereerst begin je natuurlijk met het fotograferen van de bruiloft zelf. Werk je met meerdere camera’s/kaartjes? Zorg dan dat de camera’s allebei op dezelfde tijd zijn ingesteld. In je bewerkingssoftware verschijnen al je beelden dan op de juiste volgorde, ook al heb je met meerdere camera’s gewerkt.

Stap 2 – Foto’s importeren in Lightroom

In deze workflow maak ik gebruik van Lightroom, omdat dit programma het fijnst werkt bij bulkbewerkingen.

Na het importeren selecteer ik de foto’s op ‘opnametijdstip’. Zo komen foto’s op juiste volgorde te staan.

Stap 3 – Je selectie maken

Je bent aangekomen bij de grootste horde van deze workflow. Je zult moeten bepalen welke foto’s je wilt gaan bewerken en welke er weg gegooid kunnen worden. Dit is het meest tijdrovende klusje, en ook niet het leukste. Het is echter ook de belangrijkste stap, dus sla dit echt niet over!

Er zijn verschillende manieren van selecties maken in Lightroom. In dit artikel leg ik je alles uit over het maken van deze selectie.

Ik gebruik bij bruiloften de vlaggen, maar enkel de ‘X’ vlag. Deze vlag betekent ‘geweigerd’. Ik loop alle foto’s na, en druk op de ‘X’ op mijn toetsenbord zodra ik een foto zie die ik weg wil gooien.

Als ik alle foto’s gehad heb, klik ik in het menu op Foto > Geweigerde foto’s verwijderen. Zo verwijdert Lightroom alle foto’s die ik zojuist met ‘X’ geweigerd heb. Lightroom vraagt vervolgens of je de foto’s alleen uit Lightroom of ook van je schijf wilt verwijderen. Ik verwijder ze ook meteen van mijn schijf, mislukte foto’s hoeven geen plek in te nemen!

Stap 4 – Het bewerken van je selectie

Als het goed is heb je nu alleen nog maar foto’s over die je goed genoeg vindt om aan het bruidspaar te geven.

Nu komt de stap waar het eigenlijk allemaal om gaat, het bewerken van je foto’s. Misschien heb je nu een selectie over van zo’n 400 tot 800 foto’s. Hoe ga je deze allemaal bewerkt krijgen, binnen de tijd die je het bruidspaar hebt beloofd?

De oplossing is: werk met presets. Echt waar, als je dit eenmaal gewend bent wil je nooit meer anders! Door met presets te werken kun je een bruiloft in één dag bewerken als het moet.

Je kunt ervoor kiezen om je eigen presets te maken, of om presets aan de schaffen.

Stel, je merkt dat je eigenlijk elke keer weer dezelfde bewerking toevoegt, de belichting wat omhoog, de zwarte tinten wat omlaag, etc. Dan kun je die bewerking naar een preset omzetten. Hoe je dat doet, kun je in onderstaande video bekijken.

Je kunt ook presets aanschaffen die door andere fotografen gemaakt zijn. In mijn shop bied ik allerlei pakketten aan, waaronder eentje speciaal voor bruiloften.

Probeer een gratis preset!

Je kunt hier een gratis preset downloaden, om er vast een beetje mee te oefenen. Vul het formulier in om je gratis preset te ontvangen!


Hoe kun je het beste met presets werken?

Het bewerken is heel simpel als je presets gebruikt.

 1. Bewerk één foto geheel naar je wens
  Kies een van de presets uit die bij de foto past en voeg deze aan de foto toe. Vervolgens pas je hier en daar iets aan tot je 100% tevreden bent met het resultaat.
 2. Kopieer deze bewerking
  Ben je blij met de bewerking? Dan kun je deze kopiëren. Dit doe je door met je rechtermuisknop op je foto te klikken, en vervolgens ‘Ontwikkelinstellingen’ > ‘instellingen kopiëren’. Je kunt ook Ctrl + C of CMD + C gebruiken.
 3. Plak de bewerking
  Selecteer alle foto’s uit dezelfde serie als je bronfoto en plak de bewerking met Ctrl + v of CMD + V. Met ‘dezelfde serie’ bedoel ik een serie foto’s met ongeveer dezelfde belichting. Alle foto’s die je tijdens de fotoshoot op dezelfde locatie hebt geschoten, kun je met dezelfde bewerking bewerken.
 4. Ga zo alle series af
  Op dezelfde manier werk je door alle fotoseries heen. Bij elke nieuwe fotolocatie of nieuwe belichting voeg je de preset toe en deze tweak je een beetje. Vervolgens kopieer en plak je de bewerking op je andere foto’s.

Stap 5 – Je foto’s exporteren

Bij het exporteren heeft Lightroom verschillende opties. Je kunt de afbeeldingsformaten, resoluties en watermerken allemaal naar je eigen wens toepassen. Je kunt ook bij het exporteren weer alle foto’s in één keer selecteren, om ze tegelijk te exporteren met de gewenste instellingen.

Je kunt meerdere exports maken, naar verschillende mappen. Zo zou je een map met origineel formaat bestanden, een map met web formaat bestanden, en een map met foto’s met logo kunnen maken.

In onderstaande video laat ik je meer zien over het exporteren in Lightroom.

Conclusie

Met deze workflow kon ik mijn bruiloften altijd de deadline afleveren en maakte ik het mijzelf niet moeilijker dan het hoeft te zijn! Heb jij nog tips voor het maken van dit soort bulkbewerkingen?

Mee kijken met mijn volledige workflow?

Ik heb een workshop gemaakt waarbij je mee kunt kijken met mijn workflow. Je ziet hoe ik mijn foto’s bewerk en welke systemen ik gebruik om mijn foto’s te selecteren. En.. Als extraatje zitten er 3 presets bij, die NIET in de shop te koop zijn. Helemaal exclusief voor jou dus!

Meer weten? Neem dan eens een kijkje bij de Lightroom Workflow Workshop

https://mhilarius.nl/killer-lightroom-workflow
Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
 1. ik doe het ook zo!

 2. Tatiana says:

  Hier was ik dus naar op zoek! Heel handig, bedankt voor de uitleg 🙂

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius