Fotografie

Werken met modellen – tips

March 17, 2014

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

werken met modellen

Als je voor het eerst met menselijke modellen werkt kan het soms een beetje onwennig zijn. Welke poses wil je dat het model aanneemt, welke sfeer wil jij neerzetten, wat is de blik van het model? En nog belangrijker, hoe stuur je het model aan?

De voorbereiding

Het belangrijkste is dat je goed voorbereid bent. Wat ik altijd doe, is een moodboard maken, zo heb je een beetje een houvast qua sfeer. Je begint met een idee, en dit idee ga je illustreren. Je kunt op sites als pinterest en weheartit veel foto’s vinden voor elk soort sfeer. Van deze foto’s maak je dan een collage die je aan het model kunt laten zien.

34so4g7

Voorbeeld: Mijn moodboard voor een nymphenfotoshoot

Ga hiermee altijd eerst even naar het model, zodat zij kan kijken of ze zich ook op haar gemak voelt bij de beelden die jij wil maken. Zoals mijn moodboard, het is wel essentieel dat je model in het water wil gaan zitten. Overleg dat dus van te voren, zodat je nog dingen kunt aanpassen! Ga in deze fase ook op zoek naar kleding en make-up. Bespreek met het model wat zij in huis heeft, en of jullie nog dingen moeten kopen om aan te trekken.

Poses

Iets wat je kunt doen als beginnende fotograaf is op zoek gaan naar poses. Mijn inspiratie wat poses betreft is na een tijdje vaak op, en dan krijg je een beetje een awkward sfeertje; “Eehh, ja. Ik eh.. Weet jij nog iets?”.
Het model is in vele gevallen ook onervaren, dus jij moet overtuigend de leiding nemen om haar op haar gemak te stellen. Sla wat foto’s op op je mobiel om mee te nemen naar de fotoshoot. Tijdens de fotoshoot kun je af en toe een plaatje laten zien en het model die pose laten na doen. Zo hoef je ook niet moeilijk te doen met aanwijzingen, maar kun je gewoon precies laten zien wat je graag wil. Wil je het model laten zitten tijdens de shoot, zoek dan gewoon wat poses die je model kan uitvoeren. Zo heb je meteen wat variatie in plaats van een standaard kleermakerszit, en weet je model precies wat ze moet doen.

poses

Het is helemaal niet erg om andere foto’s na te doen, door je eigen stijl komt er altijd alsnog een hele andere foto uit.

Tijdens de shoot

Je begint met wat ‘test shots’. Dit doe je voor jezelf, om je instellingen te checken, maar ook om het model op haar gemak te stellen. Laat haar gewoon even wennen aan de camera. Als je alles op orde hebt kun je een pose laten zien, en haar ergens neerzetten waar het licht het meest geschikt is.

Sfeer
Zorg voor een ontspannen sfeer. Dit is erg belangrijk voor het model, als zij gespannen of onzeker is zul je niet de poses of uitdrukkingen krijgen die jij wil, omdat ze dat vaak niet durven. Soms wil je dat ze heel boos kijken, en dat kan dan best een beetje eng zijn. Laat ze gewoon proberen, en blijf communiceren. Vertel ze wat ze zouden kunnen veranderen als het nog niet helemaal naar je smaak is, illustreer dat met je foto’s of doe het desnoods zelf even voor. Als je model jou op een gegeven moment echt vertrouwd, zal ze sneller moeilijke of rare poses aannemen, omdat ze weet dat je niet zal lachen of weet dat niemand anders mislukte foto’s te zien zal krijgen.

Wat ook helpt voor een ontspannen sfeer, is muziek! Als je in een studio fotografeert kun je muziek opzetten, buiten is dat natuurlijk lastiger.

Bokt11

Laat tijdens het fotograferen veel foto’s zien, natuurlijk die waar jij tevreden over bent. Zo ziet het model hoe mooi ze op de foto’s staat, en dit geeft echt een boost aan zelfvertrouwen. Hoe meer mooie foto’s jij laat zien, hoe enthousiaster het model wordt.

Na de shoot

Na de shoot kun je vaak al snel wat voorproefjes sturen, al is het maar 1 klein fotootje. Het model is vaak zenuwachtig wat het resultaat betreft, en door al gauw even een goed gelukte foto te sturen stel je ze wat gerust. Zo krijgen ze meteen meer vertrouwen in de rest van de shoot.

Het werken met modellen is soms erg lastig, zeker als modellen wat onervaren zijn. Het is wel ontzettend leuk én gezellig. Je werkt echt samen om een mooie foto te krijgen. Het mooist aan modellen fotograferen vind ik dat je mensen echt kan laten in zien hoe mooi ze zijn. Sommige meiden hebben weinig zelfvertrouwen en durven bijna niet te poseren. Hun ongelovige blik als ze dan een goed gelukte foto bekijken, zo leuk om te zien. Mensen een enorme zelfvertrouwen-boost geven is een van de leukste dingen die je als fotograaf kunt doen.

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
 1. Super leuke post weer, vooral dat ehh ja weet jij nog iets!? is heel herkenbaar!
  Staan weer super tips tussen heb ik zeker wat aan!

  Samantha van de Mode

 2. Juudith says:

  handige tips!

 3. Bianca says:

  Precies wat ik zocht! Binnenkort ga ik een shoot doen en zat inderdaad met een aantal vragen. Thanks =)

 4. Dinja says:

  Dit zijn nou echt gewoon DE tips waarnaar ik op zoek was, dankje!!

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius
%d bloggers like this: