Algemeen

Wat je dus niet tegen een fotograaf moet zeggen..

April 8, 2014

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

humorous-posters-for-photographers-shoppe-satire-14funny-photographer-posters-1funny-photographer-posters-3

Fotografen zijn eigenlijk heel lastige mensen. Je moet ze voorzichtig benaderen, want voor je het weet wordt je niet meer serieus genomen. Er zijn in elk geval een paar dingen die je écht niet tegen een fotograaf moet zeggen.. 😉

 1. Wat een grote camera, die maakt vast mooie foto’s
  Dit is echt iets wat je zo vaak hoort. Ook bijpassend: “Welke camera moet ik kopen als ik mooie foto’s wil maken?”. De camera maakt dan wel de foto, maar jij als fotograaf bepaald hoe die eruit ziet! Niet de camera 🙂
 2. Wil je op mijn –belangrijk evenement invoegen– komen? Neem je dan je camera mee?
  Iets wat ik soms best nog kwalijk vind. Eerst denk je dat je wordt uitgenodigd uit gezelligheid, maar dan wordt duidelijk dat je toch voor een andere reden wordt uitgenodigd.. Als je foto’s wil, kun je dat beter gewoon vragen.
 3. Kun je de foto omzetten in zwart-wit met een accent in kleur?
  Dit is echt geliefd onder heel veel mensen, zelf vind ik het in de meeste gevallen verschrikkelijk, haha. Onder de fotografen staat dit ook wel een beetje bekend als ‘not done’. Maar, klant is koning!
 4. Ik laat ze wel afdrukken bij het Kruidvat
  Nooooooo! Heb je net je best gedaan om een prachtige foto te maken, hangt hij aan de muur met kruidvat kwaliteit.
 5. Kun je me alle originele bestanden sturen, ik bewerk ze zelf wel. Stuur maar gewoon alles wat je gemaakt hebt.
  Dit is echt iets wat ik nog te vaak hoor. Dan heb ik m’n best gedaan op een fotoshoot, en denken mensen mij moeite uit handen te nemen door te vragen of ik niet gewoon even alles kan opsturen zodat zij ze zelf kunnen bewerken. Tsja, helaas is dat iets wat ik echt nooit zal doen. Je weet nooit hoe die foto’s bewerkt gaan worden, en ze gaan wel het internet op met jou naam. Het bewerken en uitzoeken van de foto’s hoort net zo bij het fotograferen als de foto’s maken.
 6. Kun je jouw watermerk van de foto’s op Facebook halen? Mijn moeder wil ze graag printen.
  Ook vaak gehoord, helaas weet je dan nooit waar je foto nog terecht komt, en als je naam er eenmaal af is heb je niets meer te zeggen..
 7. Ik wil ook alle andere (minder geslaagde) foto’s hebben die je genomen hebt.
  Zelfde als puntje 5, no way haha. Vaak zijn het de wat jongere meiden die vragen ‘Waarom krijg ik maar 25 foto’s? Je hebt er toch veel meer gemaakt?’. Ik snap dat het leuk lijkt om 100 foto’s te krijgen, maar naar de helft kijk je nooit meer. Liever 25 prachtige platen, dan 100 redelijke die allemaal op elkaar lijken.
 8. Als ik ook zo’n dure camera had kon ik ook zulke foto’s nemen.
  Ik moet zeggen, een goede camera helpt zeker, maar alsnog bepaal jij hoe de foto eruit komt te zien.
 9. We hebben geen budget, maar het is mooi voor je portfolio.
  Heeeeeeeeeeeel vaak. Of ik even gratis kan fotograferen, want het is een mooie aanwinst voor mijn portfolio. Je vraagt de bakker toch ook niet of hij een taart voor je wil maken omdat dat leuk staat in z’n etalage?
 10. Jij hebt verstand van camera’s. Wat voor een camera moet ik kopen als ik goede foto’s wil maken?
  Altijd een leuke 😉

funny-photographer-posters-5 funny-photographer-posters-2funny-photographer-posters-9

Afbeeldingen van TheShoppeDesigns 

 

 

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
 1. ZO herkenbaar.. 1. hoor/lees je echt heel erg vaak. 3. inderdaad echt ver-schrikkelijk 5&7 NEVER haha. En ik kan nog wel een uurtje doorgaan, maar ik zal het hierbij laten 😉 Echt een leuk artikel!

 2. Juudith says:

  Hahaha zo herkenbaar! haha mensen denken direct bij een dure camera dat ze mooie plaatjes kunnen maken.. Beetje jammer. Als mensen mij vragen zeg ik vaak wat het uurtarief is om te komen fotograferen haha.. dan houden ze vaak al op..
  Zwart wit met kleur zal ik nooit maar dan ook echt nooit (met die ene uitzondering daar) doen.. bahh zoo amateuristisch.. haha!

 3. Janneke says:

  Heel herkenbaar! en dan vooral de ‘voor mij doe je het toch wel gratis??!?!’ reacties van mensen die je eigenlijk helemaal niet kent!

  • maritkaty says:

   Vooral dat inderdaad, mensen die je 1x hebt gezien en dan hopen dat je het als een vriendendienstje beschouwd. Allemaal hartstikke leuk :’)

 4. Maybel says:

  Hahaha echt alles klopt!

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius