Camera's en objectieven

Objectieven: vast brandpunt of zoomlens?

Meisje met paard zonsondergang

February 9, 2022

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Je hebt lenzen met een vast brandpunt, of lenzen waarmee je in- en uit kunt zoomen. Beide soorten hebben zo hun voor- en nadelen. Welke keuze past het beste bij jou?

Objectieven met een vast brandpunt

Een lens met een vast brandpunt heeft, zoals de naam al zegt, een vast brandpunt. Dat betekent dat je niet met de lens in- of uit kunt zoomen. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk de 50mm f/1.8 lens. Ook wel de pancake lens genoemd, en voor amper €90 al te koop. Deze lens heeft als brandpunt 50mm, en om iets dichterbij te halen, zul je dus jezelf moeten verplaatsen, in plaats van simpelweg in te zoomen.

Voordelen

De grote voorsprong die een prime lens heeft, is dat de kwaliteit ontzettend goed is. Denk nog maar eens aan die 50mm f/1.8. Een spotgoedkope lens, maar prachtige kwaliteit. Ze werken vaak razendstel, en stellen dus ook vrij snel scherp.

Lenzen met een vaste brandpuntsafstand hebben daarnaast meestal een groter (laag getal) diafragma dan zoomlenzen. Tot wel f/1.0! Dat zorgt voor een prachtige bokeh, maar ook helpt het je om te fotograferen in de schemer of zelfs in het donker.

Het nodigt ook uit tot creativiteit. Je kunt niet even snel in- of uitzoomen, dus je zult beter na moeten denken over je beelden. Leuk als gevorderde fotograaf! Zo kom je nog eens tot een nieuwe compositie.

Nadelen

Het niet kunnen zoomen is soms wel vervelend of lastig. Heb je niet de mogelijkheid om jezelf te verplaatsen, dan zul je het moeten doen met het beeld dat je hebt, en misschien in de nabewerking nog wat croppen.

Over het algemeen houd het ook in dat je heel erg veel lenzen aan het wisselen bent, wat niet in elke situatie ideaal is. Tijdens een ceremonie houd je bijvoorbeeld liever je ogen op het bruidspaar!

collage

Zoomobjectieven

Wat dan een zoomlens is, hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen. Simpelweg, een lens waarmee je dus wel kunt in- en uitzoomen! De diafragma waarde is soms gelijk door het gehele bereik, zoals bij de 70-200mm f/2.8. Maar het is ook wel eens anders, zoals bij een 17-85mm f4.0-5.6.

Voordelen

Nou ja, dat je dus kunt zoomen! Je kunt gewoon op je plek blijven staan, en allerlei verschillende beelden schieten. Overzicht, maar ook portret. Dit is natuurlijk heel erg fijn en handig. Als je een goede veelzijdige lens uitkiest, hoef je vaak niet eens te wisselen. Ik schiet hele fotoshoots met de 70-200mm f/2.8, en je kan uitstekend op vakantie met enkel een 24-70mm lens.

Nadelen

De kwaliteit is vaak toch net even ietsjes minder, tenzij je een paar duizend euro wil neerleggen. Vrijwel alle prime lenzen winnen het wel van zoomlenzen. Niet altijd voor het ongetrainde oog duidelijk te zien, maar het verschil is zeker aanwezig.

Screen Shot 2016-09-06 at 14.33.01

Dus.. Wat nu?

Tsja.. Wat voor jou het beste werkt is een hele persoonlijke keus. Met zoomlenzen ben je vaak in totaal goedkoper uit, omdat je er minder van nodig hebt om een groot bereik te kunnen schieten. Ze zijn ook makkelijker om mee te werken, dus wat geschikter voor beginnende fotografen.

Prime-objectieven bieden meer uitdaging en zijn iets beter qua kwaliteit, wat leuk is als gevorderde fotograaf. Je zult wel iets dieper in de portemonnee moeten tasten.

Of je nu wel of geen keuze kunt maken, ik kan je in elk geval twee Canon opties geven voor een complete set zoomlenzen en een complete set prime lenzen. Wie weet maakt dat de keuze makkelijker.

Prime 

  • Groothoek/landschappen: Canon EF 24mm f/2.8 IS USM – €485,-
  • Allround: Canon EF 35mm f/2.0 IS USM – €530,-
  • Allround/portret: Canon EF 50mm f/1.8 STM – €100,-
  • Portret: Canon EF 85mm f/1.8 USM – €370,-
  • Dieren/portret: Canon EF 135mm f/2.0 L USM – €1100,-

Bereik: 24mm tot 135mm

Zoom

  • Groothoek/landschappen: Canon EF 17-40mm f/4.0 L USM – €720,-
  • Allround/portret: Canon 24-70mm f/4.0 L IS USM – €875,-
  • Dieren/portret: Canon 70-200mm f/2.8 L USM – €1500,-

Bereik: 17mm tot 200mm

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius