Tutorials

Vignettering in Photoshop met curven

May 3, 2014

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

voorblad
Er zitten in Lightroom en Photoshop standaard opties om vignettering toe te passen, maar ik vind het eigenlijk een veel mooier effect om het zelf te doen. Sinds een paar maanden heb ik een nieuwe techniek ontdek die ik sindsdien bij bijna elke foto gebruik. Ik laat je zien hoe makkelijk en simpel je zelf vignettering kan toepassen op je eigen manier.

Nadat je alle bewerkingen op je foto hebt toepast, open je de curven. Je maakt de curve ongeveer zoals in de afbeelding. Je haalt aan de linkerkant de schaduwen iets op, en bij het tweede vakje breng je juist weer wat zwart terug in de foto. Ik vind dat je dan een prachtig effect krijgt wat goed te gebruiken is bij vignettering.

Schermafbeelding 2014-05-01 om 09.31.28

 

Nu ziet de foto er natuurlijk niet meer uit, je wil alleen de randjes zo hebben. Dit kun je doen door een masker te maken. In je lagenpalet klik je dubbel op het witte vierkantje bij je curvenlaag. Dan krijg je een scherm waarop je ‘masker omkeren’ kunt klikken.
Schermafbeelding 2014-05-01 om 09.31.47

Nu zie je er niets meer van! We gaan het nu terug brengen aan de randen. Als het goed is zie je dat het vakje naast de curven niet meer wit, maar zwart is. Als je nu iets met wit tekent, komt het effect daar weer terug. Pak dus een ronde brush waarbij je de hardheid op 0% zet, zodat het mooi overloopt.

Schermafbeelding 2014-05-01 om 09.32.13

 

Nu kun je de randen gaan overschilderen, ik doe dit altijd gewoon op 100% dekking, dan zie je goed wat je aan het doen bent. Dan krijg je wel een beetje een overdreven effect.
Schermafbeelding 2014-05-01 om 10.03.14

Als je het zo mooi vind kun je het zo laten, maar ik verander de dekking meestal naar ongeveer 70%, voor een iets onopvallender effect.
Schermafbeelding 2014-05-01 om 09.32.29

En op deze manier heb je de vignettering van je foto helemaal zelf in de hand en kun je het op je eigen manier toepassen!

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius