Tutorials

Vintage feeling in Photoshop

March 2, 2014

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

How to: Vintage feeling
S
ommige foto’s wil je een ouderwetse, vintage look geven. Vandaag leg ik je uit hoe je dat met een paar simpele en snelle handelingen kan doen met behulp van de curven. Je kunt hem hierna ook nog opslaan als action, zodat je voortaan in een klik een vintage effect bereikt!

De paddestoelenfoto die ik even snel had geschoten was erg saai, hij boeide me niet en ik wilde hem eigenlijk weg gooien. Ik bedacht me wat ik er qua bewerking allemaal mee zou kunnen doen. Allereerst heb ik hem gebruikt voor een manipulatie, die al eens eerder in een tutorial is verschenen;
manipulatie

Nu was ik er laatst weer mee bezig, en bedacht me ineens dat mijn vintage effect er misschien wel leuk op zou staan, vanwege al het groen en rood dat erin zit. Dat doet het vaak goed voor een vintage effect. En inderdaad, dat zag er al meteen een stuk beter uit!

De bewerking
Dan nu, hoe werkt het? Eigenlijk werk je alleen met de curven. Je klikt op nieuwe laag –> curven, en dan krijg je de algemene curven te zien. Je klikt boven de algemene curven op ‘RGB’ en dan kun je kiezen tussen de andere kleurenchannels.
Schermafbeelding 2014-02-18 om 22.20.01

Je past alle channels een voor een een beetje aan (rood, groen, blauw). Dit doe je door op de lijn te klikken en te slepen. In onderstaande collage kun je zien waar de lijn ‘moet’ zitten bij elke kleur:
PicMonkey Collage

Je kunt natuurlijk zelf het effect een beetje aanpassen door er wat mee te spelen, maar dit is wel zo’n beetje de basis. Vervolgens sluit je de curven.

Bij een vintage effect is het altijd wel mooi om wat licht toe te voegen. Dit kun je doen door nieuwe laag –> helderheid/contrast en dan de helderheid iets te verhogen.
Schermafbeelding 2014-02-18 om 22.00.03

Nu vind ik het mooi nog een beetje te spelen met de algemene channel van de curven. Een bewerking die ik de laatste tijd vaak toepas, is het iets oplichten van de zwarte tinten, waardoor je een wat ‘ouder’ gevoel krijgt. Dit doe ik door van de curve de volgende lijn te maken;
Schermafbeelding 2014-02-18 om 22.01.34

En dan, last but not least, een hele belangrijke stap die bij een vintage look eigenlijk niet mag missen: vignettering! Deze kun je zelf tekenen met een zwarte brush, maar makkelijker is de optie die al in Photoshop zit.
Je maakt van alle lagen 1 nieuwe laag door alt+ctrl+shift+e te klikken. Vervolgens klik je filter –> lenscorrectie –> aangepast. Vervolgens kun je net zo veel schuiven als je zelf mooi vindt.

Schermafbeelding 2014-02-18 om 22.27.18

En that’s it, je vintage look!
IMG_9552

Het vintage effect dat ik gebruik heb ik helemaal naar mijn smaak gemaakt en daar na opgeslagen als action, zodat ik telkens met een klik het effect kan bereiken. Het effect werkt niet op elke foto, maar tijdens een fotoshoot van laatst heb ik hem een paar keer mooi kunnen toepassen;

9IMG_2895copy 25IMG_2990

Zo zie je ook meteen, op elke foto pakt hij anders uit. Soms is wat aanpassing nodig omdat bepaalde kleuren net niet goed naar voren komen. Smijt dit effect dan ook niet meteen op elke foto, maar kijk goed of het past qua kleuren. Na een paar keer gebruiken zul je al snel doorkrijgen op welke soort foto’s hij wel en niet werkt.

Weet je niet meer hoe je een bewerking als actie kan maken?
In deze tutorial staat het uitgelegd.

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
 1. Zij van hem says:

  Mooi en wat leuk om te weten! Ik ben nu ook een beetje met lightroom aan het spelen, dus dit past daar perfect bij. Ik hou echt van die vintage look.

 2. Juudith says:

  handige tutorial! vind het altijd een tof effect!

 3. Eline says:

  Erg leuke tutorial! Bedankt!

 4. Egmond says:

  Dank je wel Marit, je geeft prachtige tutorials :))

 5. André de Kruijf says:

  Deze uitleg is helemaal top! Ik heb het zojuist geprobeerd en het resultaat is verbluffend.
  Bedankt dat je de moeite neemt om dit te delen

 6. katrien says:

  Super leuk ! Heb juist mijn eerste huwelijksreportage achter de rug. Retro-effect erop gezet. Heeeeeel mooi ! Dank je wel ! Ik blij je volgen .
  Groeten !

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius