Hello you!

Op deze blog help ik jou een betere fotograaf te worden met behulp van tutorials én allerlei producten. Have fun! 
X Marit

Algemeen

Photoshop

Tutorials

Camera's en objectieven

Fotografie

Inspiratie

Travel

Persoonlijk

Ondernemen

All

Lightroom

How to: Vintage feeling
S
ommige foto’s wil je een ouderwetse, vintage look geven. Vandaag leg ik je uit hoe je dat met een paar simpele en snelle handelingen kan doen met behulp van de curven. Je kunt hem hierna ook nog opslaan als action, zodat je voortaan in een klik een vintage effect bereikt!

De paddestoelenfoto die ik even snel had geschoten was erg saai, hij boeide me niet en ik wilde hem eigenlijk weg gooien. Ik bedacht me wat ik er qua bewerking allemaal mee zou kunnen doen. Allereerst heb ik hem gebruikt voor een manipulatie, die al eens eerder in een tutorial is verschenen;
manipulatie

Nu was ik er laatst weer mee bezig, en bedacht me ineens dat mijn vintage effect er misschien wel leuk op zou staan, vanwege al het groen en rood dat erin zit. Dat doet het vaak goed voor een vintage effect. En inderdaad, dat zag er al meteen een stuk beter uit!

De bewerking
Dan nu, hoe werkt het? Eigenlijk werk je alleen met de curven. Je klikt op nieuwe laag –> curven, en dan krijg je de algemene curven te zien. Je klikt boven de algemene curven op ‘RGB’ en dan kun je kiezen tussen de andere kleurenchannels.
Schermafbeelding 2014-02-18 om 22.20.01

Je past alle channels een voor een een beetje aan (rood, groen, blauw). Dit doe je door op de lijn te klikken en te slepen. In onderstaande collage kun je zien waar de lijn ‘moet’ zitten bij elke kleur:
PicMonkey Collage

Je kunt natuurlijk zelf het effect een beetje aanpassen door er wat mee te spelen, maar dit is wel zo’n beetje de basis. Vervolgens sluit je de curven.

Bij een vintage effect is het altijd wel mooi om wat licht toe te voegen. Dit kun je doen door nieuwe laag –> helderheid/contrast en dan de helderheid iets te verhogen.
Schermafbeelding 2014-02-18 om 22.00.03

Nu vind ik het mooi nog een beetje te spelen met de algemene channel van de curven. Een bewerking die ik de laatste tijd vaak toepas, is het iets oplichten van de zwarte tinten, waardoor je een wat ‘ouder’ gevoel krijgt. Dit doe ik door van de curve de volgende lijn te maken;
Schermafbeelding 2014-02-18 om 22.01.34

En dan, last but not least, een hele belangrijke stap die bij een vintage look eigenlijk niet mag missen: vignettering! Deze kun je zelf tekenen met een zwarte brush, maar makkelijker is de optie die al in Photoshop zit.
Je maakt van alle lagen 1 nieuwe laag door alt+ctrl+shift+e te klikken. Vervolgens klik je filter –> lenscorrectie –> aangepast. Vervolgens kun je net zo veel schuiven als je zelf mooi vindt.

Schermafbeelding 2014-02-18 om 22.27.18

En that’s it, je vintage look!
IMG_9552

Het vintage effect dat ik gebruik heb ik helemaal naar mijn smaak gemaakt en daar na opgeslagen als action, zodat ik telkens met een klik het effect kan bereiken. Het effect werkt niet op elke foto, maar tijdens een fotoshoot van laatst heb ik hem een paar keer mooi kunnen toepassen;

9IMG_2895copy 25IMG_2990

Zo zie je ook meteen, op elke foto pakt hij anders uit. Soms is wat aanpassing nodig omdat bepaalde kleuren net niet goed naar voren komen. Smijt dit effect dan ook niet meteen op elke foto, maar kijk goed of het past qua kleuren. Na een paar keer gebruiken zul je al snel doorkrijgen op welke soort foto’s hij wel en niet werkt.

Weet je niet meer hoe je een bewerking als actie kan maken?
In deze tutorial staat het uitgelegd.

Vintage feeling in Photoshop

Photoshop, Tutorials

March 2, 2014

blogs

Zo krijg jij de scherpste foto’s in Photoshop

Harry Potter Travelguide: Alle fotospots in de UK

Zo maak je foto’s met een onscherpe achtergrond

YAY, I'm IN!

In 5 uitgebreide video's ga ik jou alles vertellen over personal branding. 
Meld je gratis aan en begin met werken aan jouw bedrijf!

New!

 1. Zij van hem

  March 3rd, 2014 at 3:28 pm

  Mooi en wat leuk om te weten! Ik ben nu ook een beetje met lightroom aan het spelen, dus dit past daar perfect bij. Ik hou echt van die vintage look.

 2. Juudith

  March 3rd, 2014 at 3:29 pm

  handige tutorial! vind het altijd een tof effect!

 3. Eline

  January 3rd, 2015 at 12:36 pm

  Erg leuke tutorial! Bedankt!

 4. Egmond

  August 15th, 2015 at 6:55 pm

  Dank je wel Marit, je geeft prachtige tutorials :))

 5. André de Kruijf

  February 7th, 2016 at 5:32 pm

  Deze uitleg is helemaal top! Ik heb het zojuist geprobeerd en het resultaat is verbluffend.
  Bedankt dat je de moeite neemt om dit te delen

 6. katrien

  July 10th, 2016 at 10:36 am

  Super leuk ! Heb juist mijn eerste huwelijksreportage achter de rug. Retro-effect erop gezet. Heeeeeel mooi ! Dank je wel ! Ik blij je volgen .
  Groeten !

Laat een reactie achter!

follow me

@marit.hilarius

%d bloggers like this: