Tutorials

Vintage feeling in Lightroom

March 5, 2014

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

hoikopie

Na de laatste tutorial kreeg ik wat reacties dat niet iedereen Photoshop heeft, en dus geen vintage sfeer kunnen creëren. Nou, niet getreurd, nu ook een tutorial voor in Lightroom!

Eigenlijk is het enige wat je hoeft te doen de volgende instellingen overnemen in je Lightroom:

Schermafbeelding 2014-03-04 om 14.40.41
In het standaardvlak voeg je allereerst iets contrast toe. Belichting toevoegen kun je een beetje naar smaak, bij deze sfeer hoeft de foto niet heel veel licht te hebben. Door de Hooglichten en Witte tinten wat naar beneden te halen, en de schaduwen wat naar boven krijg je een wat rustiger beeld in de foto. Door wat zwarte tinten toe te voegen krijg je weer iets meer kracht en diepte in je foto terug.

Qua kleur maak je de foto iets warmer door de temperatuur iets te verhogen. Je zult merken dat je foto ietsjes geler wordt. Je voegt ook iets roze/paars toe voor een wat ouder effect.

Schermafbeelding 2014-03-04 om 14.40.52
Vervolgens de curves, dit werkt eigenlijk hetzelfde als in Photoshop. Om de curve op deze manier te slepen klik je op het kleine vierkantje rechts onder met de curve erin.

Schermafbeelding 2014-03-04 om 14.42.17
Vervolgens, net zoals in Photoshop, vignettering! De mate hiervan kun je naar smaak toevoegen, het is een beetje wat je zelf wil.
En dit is hoe je in Lightroom ook in een paar simpele stappen een vintage effect kan bereiken! Niet helemaal hetzelfde als in Photoshop, maar ontzettend vergelijkbaar.

Schermafbeelding 2014-03-04 om 14.40.22

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
  1. robin says:

    De curve staat bij mij gewoon schuin. Ik kan hem niet omhoog krijgen zoals je dat in de linkerhoek hebt gedaan, hoe doe je dat want dat geeft juist die sfeer en dat verschuiven krijg ik alleen in photoshop voor elkaar.

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius