Tutorials

Glitters/warme sfeer in je foto

September 27, 2013

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Als allereerste tutorial eentje die onder de bokt-gebruikers erg bekend is. Mijn foto’s hebben vaak een warme/dromerige sfeer over zich heen. Volg deze tutorial om erachter te komen hoe ik dat doe, en hoe je het zelf ook kunt doen.


Stap 1. Open je foto en haal storende elementen etc weg. Dit doe je door je achtergrond laag te kopiëren en met de kloon-tool storende elementen weg te klonen.

Afbeelding

Stap 2. Ik werk heel veel met verloop lagen. Deze vind je onder dezelfde knop als het emmertje. Ik gebruik vooral de oranje/paarse en de blauw/geel/roodachtige ernaast. Afhankelijk van de sfeer die ik wil creëren kies ik een dekking. Als je een verloopkleur hebt geselecteerd, maak je een nieuwe laag. Het verloop voeg je toe aan je foto door te klikken en de lijn van de ene kant van je foto naar de andere te slepen.
Afbeelding
Bij deze zonsondergang shoot vond ik ‘bleken’ er het beste bij passen.

Stap 3. Je krijgt het volgende resultaat na de dekking wat aan te passen.
Afbeelding
Beetje overdreven veel kleur, en te weinig contrast. Daar gaan we wat aan doen.

Stap 4. Met het gummetje kun je stukjes van de verlooplaag weggummen waar je de kleur niet wilt hebben of waar ije minder dekking wil. Ik speel een beetje met curven en maak een nieuwe laag. De nieuwe laag vul ik in met een felroze kleur en deze laag zet ik op ‘lichter’. Ook pas ik de dekking weer aan. Ik voeg nog een verloop laag toe en voeg weer wat contrast toe.
Afbeelding

Stap 5. Als ik klaar ben met alle kleurtjes gooi ik al mijn lagen lekker op één hoop (Lagen –> één laag maken) voor het overzicht. Dan kunnen de glittertjes erop. Ik begin met het dupliceren van mijn laag en ik voeg een zon toe (Filter –> Rendering –> Zon). Zo krijg ik (extra) lensflare in mijn foto.
Afbeelding

Stap 6. Dan als allerlaatste mijn glitterbrushes! Soms vind ik het al sprakelend en glitterig genoeg van zichzelf maar soms voeg ik nog een klein beetje toe. De brushes heb ik gewoon opgeslagen bij mijn andere al bestaande brushes.
Afbeelding
Bij deze foto heb ik ze alleen een beetje bij haar been toegevoegd.

Als laatste wil ik nog een beetje vignettering toevoegen. Je maakt een kopie van al je lagen (shift+ctrl+e) en hierop ga je je vignettering toepassen. Je klikt op filter –> lenscorrectie –> vignettering. Nadat ik mijn vignettering had toegevoegd vond ik het toch te donker worden, dus besloot ik hem overal weg te gummen, behalve links onder.

Je kunt je copyright nu nog op je foto zetten, en klaar ben je!

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
  1. Senna says:

    Wauw bedankt! Ik vind het nog best lastig om een mooi resultaat te krijgen, maar ik heb elk geval weer nieuwe mogelijkheden ontdekt.

  2. Eva says:

    Ik heb dit voor het eerst uitgeprobeerd en net zoals Senna moet ik zeggen dat het resultaat zoals bij jou er nog lang niet is, maar ook ik heb heel wat nieuwe dingen ontdekt nu. Super Marit dat je dit mogelijk maakt voor ons!

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius