Ondernemen

Terugblikken en doelen stellen voor 2020

December 6, 2019

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Het jaar is weer bijna voorbij: tijd voor ouderwets terugblikken! Wat was 2019 voor jaar voor jouw bedrijf? Heeft het je gebracht wat je wilde? Heb je je doelen bereikt? En het belangrijkste: Welke kant ga je op, en is dat nog wel de goede? Ik ga je wat vragen stellen die je helpen om terug te kijken op dit jaar en die je hopelijk veel nieuwe inzichten gaan geven.

Doe je wat jij graag wilt of wat mensen graag willen dat jij doet?

We knallen er in met een heftige vraag: Waarom doe jij wat je doet? Ga rustig zitten en bekijk je afgelopen jaar. Welke dingen heb je allemaal gedaan? En waarom heb je deze dingen gedaan? Kijk bij elke activiteit naar je motivatie. Deed je ze omdat jij het zelf wilde, omdat je er geld mee moest verdienen, omdat anderen wilden dat jij het deed, of was er nog een andere reden?

Als je moet leven van je werk dan is het natuurlijk onmogelijk om altijd maar alleen de dingen te doen waar jij gelukkig van wordt. Elke baan heeft mindere kanten die er helaas bij horen. Maar het is wel goed om je bewust te zijn van je motivatie achter bepaalde activiteiten.

Doe je waar jij goed in bent?

Waar ligt jouw kracht? Waar ben jij nou écht heel erg goed in? En zet je deze kwaliteiten eigenlijk wel voldoende in op dit moment? Misschien weet je van jezelf dat je heel goed bent in kennis overbrengen aan anderen. Echter heb je dit hele jaar voornamelijk fotoshoots gedaan. Daar ben je ook goed in, maar kennis overdragen is écht jouw kwaliteit. Waarom doe je daar dan niet meer mee? Hoe kun je dat in je bedrijf gebruiken?

Nu is dit natuurlijk een makkelijk voorbeeld, want je denkt bij kennis overdragen al snel aan workshops geven. Maar ook kwaliteiten die op het eerste gezicht niets met fotograferen te maken hebben kun je vaak alsnog gebruiken in je eigen bedrijf. Wees creatief!

Gebruik je de juiste middelen?

Er zijn allerlei middelen beschikbaar om jouw bedrijf naar buiten te brengen. Je hebt blogs, YouTube, social media, geprinte media, en ga zo maar door. Welke middelen gebruik jij, en passen deze wel echt bij jou en je bedrijf? Laat je ergens kansen liggen? Of kun je misschien nóg meer uit je huidige middelen halen?

Bereik je het juiste publiek?

Ieder bedrijf heeft een ideale klant: Die ene persoon die voldoet aan jouw droombeeld. Die precies op zoek is naar wat jij hem of haar kan bieden. Heb je deze persoon bereikt dit jaar? Om deze vraag te beantwoorden kun je naar je statistieken kijken van al je platformen. Instagram en Facebook bieden vrij gedetailleerde statistieken qua demografie. Zo kun je al zien welke leeftijdsgroep je eigenlijk aanspreekt en of deze wel de groep is die jij wilt aanspreken. Maar bekijk ook de analytics van je website. Wie hebben jouw website bezocht het afgelopen jaar? Passen deze personen bij het plaatje van jouw ideale doelgroep? Zo niet, wat moet je veranderen om die groep wél te bereiken?

Ga aan de slag!

Ga er lekker voor zitten en maak er echt even een momentje van. Ik heb het vorig jaar ook gedaan, en ik heb bijna al mijn doelen gehaald. Hoe dat komt? Omdat ik voor het eerst écht wist waar ik heen wilde en kleinere subdoelen had gemaakt om mijn grote doelen te behalen.

Dus, dit jaar gaat dat jou ook lukken!

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius