Lightroom

Snel de beste foto’s selecteren in Lightroom

July 28, 2016

Ik ben Marit
Mijn missie is om jouw leven als fotograaf leuker en makkelijker maken met behulp van allerlei leuke (gratis) producten. Let's get started :)
TOp categories
Werk aan je foto-edit skills met Lightroom en Photoshop
Instellingen, werken met licht, composities, en meer!
Alles over de verschillende camera-appartuur
Download mijn gratis fotografie e-book
Gimme that

Je maakt een hele stapel aan foto’s bij een reportage, maar de klant krijgt deze natuurlijk niet allemaal. Je zult eerst de beste foto’s moeten selecteren. In Lightroom kan dat met een heel handig systeem, waardoor je binnen no-time een selectie klaar hebt liggen!

Sterren en vlaggen

Lightroom werkt met 2 rating-systemen, sterren en vlaggen. Met de sterren kun je je foto’s raten van 1 tot 5 sterren, en je kunt je foto’s ook nog een vlaggetje geven. Je kunt daarna kiezen om enkel de gevlagde foto’s te laten zien, enkel de foto’s met 3 sterren of hoger, etc. Super handig is dat, maar hoe werk je ermee?

Sterren geven

In dit voorbeeld werk ik met het sterren systeem. Ik loop dan eerst alle foto’s door. Ja, echt elke foto ga je langs. In Lightroom gaat dit gelukkig erg snel. Je kunt hier zelf een systeem voor bedenken. Mijn systeem is 4 sterren als ik de foto ‘prima’ vind, en 5 sterren als ik er echt heel blij mee ben.

sterren

Wat heb je over?

Nu kun je in Lightroom kiezen om enkel de foto’s van 4 sterren of hoger nog te laten zien. Dit kun je doen rechts bovenin de filmstrip. Je kunt klikken op ‘niet geclassificeerd’ en vervolgens kun je kiezen voor het aantal sterren. Je kunt nu bekijken welke foto’s je over hebt. Dit is de selectie van foto’s die je wilt houden. Ik persoonlijk verwijder nu alle foto’s die geen sterren hebben gekregen. Dit scheelt schijfruimte, en ik ga die foto’s toch niet meer gebruiken.

labels

Vlaggen

Vervolgens kun je je foto’s ook nog vlaggen. Dit kun je met een druk op het vlaggetje doen, maar het werkt ook met sneltoetsen.

 P : Markeren met vlag

U: Verwijder vlag

Je kunt in je bibliotheek zien welke foto’s vlaggetjes hebben, omdat het vlaggetje dan in het wit in het hoekje weergegeven wordt.

selectie

De vlaggen gebruik ik om aan te geven welke foto’s ik aan de klant af wil leveren. Bij mij is dit een vast aantal, dus op deze manier ben ik geen foto’s aan het bewerken die ik later toch niet ga opsturen. Ik laat Lightroom weten dat ik enkel nog de foto’s van 5 sterren wil zien, dus de foto’s die ik écht goed vond. Ik geef hier een kleine selectie een vlaggetje. Deze foto’s bewerk ik vervolgens, en stuur ik naar de klant.

Uit alle overige foto’s van 5 en 4 sterren kunnen de klanten zelf nog onbeperkt bijbestellen.

Handig?

Dit is hoe ik mijn foto’s selecteer in Lightroom. Op deze manier hou ik meer schijfruimte over, bewerk ik enkel de foto’s die ook daadwerkelijk geleverd moeten worden, en hou ik overzicht.

Mee kijken met mijn volledige workflow?

Ik heb een workshop gemaakt waarbij je mee kunt kijken met mijn workflow. Je ziet hoe ik mijn foto’s bewerk en welke systemen ik gebruik om mijn foto’s te selecteren. En.. Als extraatje zitten er 3 presets bij, die NIET in de shop te koop zijn. Helemaal exclusief voor jou dus!

Meer weten? Neem dan eens een kijkje bij de Lightroom Workflow Workshop

Add a comment
+ show Comments
- Hide Comments
  1. Nanda says:

    Hele fijne uitleg. Hoewel ik fan ben van photoshop vind ik het selecteren in Lightroom en de vlaggen en stermethode zo handig! Ik heb het artikel getipt aan een collega fotograaf,

  2. handig systeem!

Laat een reactie achter!

waar wil jij meer over leren?

Lightroom

Photoshop

Camera apparatuur

Fotografie tips

Ondernemen

presets

Bewerk je foto's met Lightroom presets

Lukt het je maar niet je foto's snel te bewerken hoe jij het wilt? Daar heb ik presets voor ontwikkeld! Al meer dan 5000+ gebruiken ze met heel veel liefde.

BEKIJK DE PRESETS
basiscursus fotografie

Let's Focus Fotografie Academy

Leer je camera zelf instellen, met tegenlicht werken, mooie composities maken, en alles wat je verder nog over fotografie moet weten. De meest uitgebreide online fotografiecursus die er is!

lees meer

TOP PRODUCTEN UIT DE SHOP

The Secrets: al mijn Photoshop geheimen

Magische foto's maken is best lastig. Zeker omdat het grootste deel in de nabewerking moet gebeuren. Ik laat je alles zien!

bekijk cursus

Gratis personal branding mini cursus

Meer klanten binnen halen en zorgen dat je huidige klanten ook echt blijven hangen? Personal brandig is the way to go!

bekijk cursus

Posing guide voor familie fotoshoots

Spontane foto's maken van families... Je bent niet de enige fotograaf die hier een paniekaanval van krijgt. Maar het kan!

bekijk ebook

VERBETER JE LIGHTROOM WORKFLOW

De Killer Lightroom Workflow Workshop

Je hele fotoshoot editen in een uur of 2, en dan op die 'verzenden' knop drukken. Het is mogelijk!

Show me the ways

gratis download

Fotografie voor beginners

We gaan ons richten op de 3 basisinstellingen waarmee jij een mooie foto maakt. De ISO, sluitertijd en diafragma. De basis die jij nodig hebt om een betere fotograaf te worden!

gratis download

Light & airy preset

Probeer gratis een preset uit om te kijken of het werken met presets iets voor jou is. Je ontvangt er een instructievideo bij! Nog vragen? Je mag me altijd een berichtje sturen!

DOWNLOAD

DOWNLOAD

Schrijf je in voor Let's Update!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van nieuwe lanceringen, leuke acties of om gewoon meer te leren over fotografie!

Uiteraard kun je je op ieder moment weer afmelden (maar dat wil je vast niet ;))

Schrijf je direct in, helemaal gratis!

Instagram

Op Instagram deel ik fotografie tips, behind the scenes beelden en persoonlijke verhalen.

@marit.hilarius