Hello you!

Op deze blog help ik jou een betere fotograaf te worden met behulp van tutorials én allerlei producten. Have fun! 
X Marit

Algemeen

Photoshop

Tutorials

Camera's en objectieven

Fotografie

Inspiratie

Travel

Persoonlijk

Ondernemen

All

Lightroom

Je maakt een hele stapel aan foto’s bij een reportage, maar de klant krijgt deze natuurlijk niet allemaal. Je zult eerst de beste foto’s moeten selecteren. In Lightroom kan dat met een heel handig systeem, waardoor je binnen no-time een selectie klaar hebt liggen!

Sterren en vlaggen

Lightroom werkt met 2 rating-systemen, sterren en vlaggen. Met de sterren kun je je foto’s raten van 1 tot 5 sterren, en je kunt je foto’s ook nog een vlaggetje geven. Je kunt daarna kiezen om enkel de gevlagde foto’s te laten zien, enkel de foto’s met 3 sterren of hoger, etc. Super handig is dat, maar hoe werk je ermee?

Sterren geven

Waar ik altijd mee begin, is het geven van sterren aan mijn foto’s. Hierbij ga je ze allemaal af. Ja, echt elke foto ga je langs. In Lightroom gaat dit gelukkig erg snel. Je kunt hier zelf een systeem voor bedenken. Mijn systeem is 4 sterren als ik de foto ‘prima’ vind, en 5 sterren als ik er echt heel blij mee ben.

sterren

Wat heb je over?

Nu kun je in Lightroom kiezen om enkel de foto’s van 4 sterren of hoger nog te laten zien. Dit kun je doen rechts bovenin de filmstrip. Je kunt klikken op ‘niet geclassificeerd’ en vervolgens kun je kiezen voor het aantal sterren. Je kunt nu bekijken welke foto’s je over hebt. Dit is de selectie van foto’s die je wilt houden. Ik persoonlijk verwijder nu alle foto’s die geen sterren hebben gekregen. Dit scheelt schijfruimte, en ik ga die foto’s toch niet meer gebruiken.

labels

Vlaggen

Vervolgens kun je je foto’s ook nog vlaggen. Dit kun je met een druk op het vlaggetje doen, maar het werkt ook met sneltoetsen.

 P : Markeren met vlag

U: Verwijder vlag

Je kunt in je bibliotheek zien welke foto’s vlaggetjes hebben, omdat het vlaggetje dan in het wit in het hoekje weergegeven wordt.

selectie

De vlaggen gebruik ik om aan te geven welke foto’s ik aan de klant af wil leveren. Bij mij is dit een vast aantal, dus op deze manier ben ik geen foto’s aan het bewerken die ik later toch niet ga opsturen. Ik laat Lightroom weten dat ik enkel nog de foto’s van 5 sterren wil zien, dus de foto’s die ik écht goed vond. Ik geef hier een kleine selectie een vlaggetje. Deze foto’s bewerk ik vervolgens, en stuur ik naar de klant.

Uit alle overige foto’s van 5 en 4 sterren kunnen de klanten zelf nog onbeperkt bijbestellen.

Handig?

Dit is hoe ik mijn foto’s selecteer in Lightroom. Op deze manier hou ik meer schijfruimte over, bewerk ik enkel de foto’s die ook daadwerkelijk geleverd moeten worden, en hou ik overzicht. Wat vind jij een handige manier van selecteren?

Snel de beste foto’s selecteren in Lightroom

Lightroom

July 28, 2016

blogs

Zo maak je foto’s met een onscherpe achtergrond

De tool die mij productief maakt

Travel Guide IJsland: De beste fotospots van Zuid-IJsland

YAY, I'm IN!

In 5 uitgebreide video's ga ik jou alles vertellen over personal branding. 
Meld je gratis aan en begin met werken aan jouw bedrijf!

New!

  1. Nanda

    July 28th, 2016 at 10:54 am

    Hele fijne uitleg. Hoewel ik fan ben van photoshop vind ik het selecteren in Lightroom en de vlaggen en stermethode zo handig! Ik heb het artikel getipt aan een collega fotograaf,

  2. Kleine Prinses

    July 29th, 2016 at 9:50 pm

    handig systeem!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

follow me

@marit.hilarius