Snel de beste foto’s selecteren in Lightroom

Lightroom

Je maakt een hele stapel aan foto’s bij een reportage, maar de klant krijgt deze natuurlijk niet allemaal. Je zult eerst de beste foto’s moeten selecteren. In Lightroom kan dat met een heel handig systeem, waardoor je binnen no-time een selectie klaar hebt liggen!

Sterren en vlaggen

Lightroom werkt met 2 rating-systemen, sterren en vlaggen. Met de sterren kun je je foto’s raten van 1 tot 5 sterren, en je kunt je foto’s ook nog een vlaggetje geven. Je kunt daarna kiezen om enkel de gevlagde foto’s te laten zien, enkel de foto’s met 3 sterren of hoger, etc. Super handig is dat, maar hoe werk je ermee?

Sterren geven

In dit voorbeeld werk ik met het sterren systeem. Ik loop dan eerst alle foto’s door. Ja, echt elke foto ga je langs. In Lightroom gaat dit gelukkig erg snel. Je kunt hier zelf een systeem voor bedenken. Mijn systeem is 4 sterren als ik de foto ‘prima’ vind, en 5 sterren als ik er echt heel blij mee ben.

sterren

Wat heb je over?

Nu kun je in Lightroom kiezen om enkel de foto’s van 4 sterren of hoger nog te laten zien. Dit kun je doen rechts bovenin de filmstrip. Je kunt klikken op ‘niet geclassificeerd’ en vervolgens kun je kiezen voor het aantal sterren. Je kunt nu bekijken welke foto’s je over hebt. Dit is de selectie van foto’s die je wilt houden. Ik persoonlijk verwijder nu alle foto’s die geen sterren hebben gekregen. Dit scheelt schijfruimte, en ik ga die foto’s toch niet meer gebruiken.

labels

Vlaggen

Vervolgens kun je je foto’s ook nog vlaggen. Dit kun je met een druk op het vlaggetje doen, maar het werkt ook met sneltoetsen.

 P : Markeren met vlag

U: Verwijder vlag

Je kunt in je bibliotheek zien welke foto’s vlaggetjes hebben, omdat het vlaggetje dan in het wit in het hoekje weergegeven wordt.

selectie

De vlaggen gebruik ik om aan te geven welke foto’s ik aan de klant af wil leveren. Bij mij is dit een vast aantal, dus op deze manier ben ik geen foto’s aan het bewerken die ik later toch niet ga opsturen. Ik laat Lightroom weten dat ik enkel nog de foto’s van 5 sterren wil zien, dus de foto’s die ik écht goed vond. Ik geef hier een kleine selectie een vlaggetje. Deze foto’s bewerk ik vervolgens, en stuur ik naar de klant.

Uit alle overige foto’s van 5 en 4 sterren kunnen de klanten zelf nog onbeperkt bijbestellen.

Handig?

Dit is hoe ik mijn foto’s selecteer in Lightroom. Op deze manier hou ik meer schijfruimte over, bewerk ik enkel de foto’s die ook daadwerkelijk geleverd moeten worden, en hou ik overzicht.

Mee kijken met mijn volledige workflow?

Ik heb een workshop gemaakt waarbij je mee kunt kijken met mijn workflow. Je ziet hoe ik mijn foto’s bewerk en welke systemen ik gebruik om mijn foto’s te selecteren. En.. Als extraatje zitten er 3 presets bij, die NIET in de shop te koop zijn. Helemaal exclusief voor jou dus!

Meer weten? Neem dan eens een kijkje bij de Lightroom Workflow Workshop

Altijd op de hoogte blijven?

Meld je aan voor Let's Update en ontvang leuke kortingen, nieuwtjes en updates!

AANMELDEN >

Lightroom presets

Van een dromerige sfeer tot een zachte, frisse bewerking: met deze presets tover jij ze in no-time op je foto!

de Fotografie Academy

De niet-technische fotografiecursus waarna jij nooit meer op de automatische stand fotografeert!

Fotografie e-books

E-mail templates, posing guides, of een fotografie handboek voor beginners? Download diverse e-books in de shop!

kies je eigen product

GA NIET WEG ZONDER JE GRATIS PRESET!

wacht...!

Probeer een gratis frisse en lichte preset uit het Light & Airy Preset Package voor Adobe Lightroom CC & Mobile!

DOWNLOAD

Meld je aan voor

Let's update

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste blogs, producten, cursussen en meer!